Reçete başına 12.5 lira alan aile hekimleri var

Kaynak : Star Gazetesi
Haber Giriş : 19 Aralık 2011 11:03, Son Güncelleme : 15 Ağustos 2021 19:00

Sağlık harcamalarını frenlemek ve hizmet kalitesini artırmak için uygulamaya konulan aile hekimliği sisteminde, müfettişleri bile isyan ettiren usulsüzlükler tespit edildi. Sosyal Güvenlik Kurumu (SGK) müfettişlerinin bazı şikayetler üzerine yaptıkları incelemelerde, eczacılardan reçete başına 12.5 lira ?komisyon' alan aile hekimleri olduğu belirlendi. Yine yapılan incelemelerde, çok sayıda aile hekiminin de ilaç şirketlerinden doğrudan veya dolaylı olarak maddi çıkar elde ettiği belirlendi. Örneğin, aile hekimleri tarafından karşılanması gereken, görevli, kira, elektrik ve su gibi giderlerin ilaç şirketleri tarafından karşılandığı saptandı. Ayrıca aile hekimlerinin ilaç şirketlerinden araç, tatil gibi haksız menfaatler de temin ettikleri araştırmalar sonucu ortaya çıktı. Aile hekimleri ile ilgili usulsüzlükler, devletin ilaç giderlerinde rekor artışların yaşanması üzerine gündeme geldi. İlaç giderlerinin artışlarının nedenlerini araştıran SGK uzmanları, aile hekimleri tarafından çok sayıda reçete yazılmasının da ilaç giderlerinin artışında önemli rol oynadığını belirledi. SGK'nın kayıtlarına göre, 2011 yılının 10 aylık döneminde yazılan reçete sayısı 13.4 oranında artarak 221.4 milyondan 251 milyona yükseldi. Aynı dönemde ilaç harcamaları ise yüzde 5.3 oranında artarak 11.6 milyar liraya ulaştı. SGK yetkilileri, tüm aile hekimlerini suçlamanın doğru olmadığını da bildirdiler.

Kendisi hakkında inceleme başlattı

Kalkınma Bakanı Cevdet Yılmaz'ın, eski adıyla Devlet Planlama Teşkilatı'nın hizmet binasında yaptırdığı 2 milyon liralık tadilat başına iş açtı. Dürüstlüğü ile bilinen Yılmaz, bazı muhalefet milletvekillerinin konuyu Meclis'e taşıması üzerine ilginç bir karar aldı. Yılmaz, Başbakanlık Teftiş Kurulu ile Çevre ve Şehircilik Bakanlığı'na yazılı başvuruda bulunarak, hakkında inceleme yapılmasını talep etti. Her iki kurumun da inceleme talebini değerlendirdiği belirtilirken, Yılmaz'ın inceleme sonucu hazırlanacak raporun sonucu ne olursa olsun kamuoyuna açıklamayı da taahhüt ettiği öğrenildi.

Kart aidatında ahlaksız teklif

Bankalar ile tüketiciler arasındaki kredi kartı aidatı savaşı tam gaz sürerken bazı bankaların, aidatlarla ilgili tüketicilere ?harcamanızı artırın aidat almayalım' teklifinde bulunmaya başladığı ortaya çıktı. Star'ın edindiği bilgiye göre son dönemde bankaların büyük kısmı, kredi kartı aidatlarını tüketicilerin kredi kartı harcamalarını artırmak için kullanmaya başladı. Yıllık 10 lira ile 100 lira arasında değişen aidatın iptal edilmesine isteyen tüketiciye, ?aylık 300 veya 500 lira harcama taahhüdünde bulunursanız aidatınız iptal edilir' deniliyor. Birçok tüketici de bankaların teklifini kabul ediyor. BDDK kaynakları ise bu yöntemin, kredi kartı harcamalarının artmasına neden olduğu görüşünü savunarak, konuyla ilgili yeni önlem alınmasının düşünüldüğünü bildirdiler.

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber