Hastalara senet imzalatanlara idari yaptırım uygulanacak

Kaynak : Anadolu Ajansı
Haber Giriş : 20 Aralık 2011 11:06, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42

Sağlık Bakanlığı, bazı hastanelerde hasta ve yakınlarından senet alındığı yönünde gelen şikayetler üzerine harekete geçti. Sağlık Bakanlığı Müsteşarı Nihat Tosun, hastalardan senet veya taahhütname alınmasının yasaklandığını hatırlatarak, aksi durumlarda sorumlular hakkında idari yaptırım uygulanacağı uyarısında bulundu.

Sağlık Bakanlığı Müsteşarı Nihat Tosun, 'Hasta ve Yakınlarından Taahhütname ve Senet Alınmaması' konulu bir genelge yayınladı. Hasta odaklı hizmet anlayışının benimsendiğini kaydeden Tosun; muayene, tetkik, tahlil ve tedavi giderlerini karşılayamadıkları gerekçesiyle hastane idarelerince hasta veya hasta yakınlarından senet veya taahhütname adı altında belge alınmasının yasaklandığını hatırlattı. Acil servislere başvuran hastaların sosyal güvencesi olup olmadığına bakılmaksızın, acil tıbbi ve cerrahi müdahalelerinin öncelikle ve ön şartsız sağlanması gerektiği yönündeki Başbakanlık genelgesine işaret eden Tosun, "Bakanlığımıza bağlı hastanelerin acil servislerinde işlevi kalmayan vezneler kaldırılarak hasta ve yakınlarından para tahsilatı ile hasta refaketçilerinden refakat ücreti alınması engellenmiştir." dedi.

Bugüne kadar yapılan bu düzenlemelerle olumlu gelişmeler kaydedildiğini dile getiren Tosun, "Son zamanlarda münferit de olsa bazı hastane idarelerince hasta ve hasta yakınlarından senet veya taahhütname adı altında imzalı belge alındığı bilgisi basın ve şikayet yolu ile Bakanlığımıza ulaşmakta." dedi. Tosun, acil hastaları ile poliklinik veya taburcu aşamasındaki yatan hasta veya hasta yakınlarına, hastanın kimlik bilgilerinin ve adresinin belirlenmesi dışında, kesinlikle senet-taahhütname ya da bu anlama gelebilecek herhangi bir evrak imzalattırılamayacağını vurguladı. Hastane yönetimlerince bu amaçla kullanılmak üzere bastırılmış olan basılı matbuatların da uygulamadan kaldırılmasını istedi. Tosun, konuyla ilgili hassasiyetin gösterilmemesi halinde sorumlular hakkında idari yaptırımlara gidileceğini kaydetti.

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber