Kurşun geçirmez yelekler daha da hafifleyecek

Kaynak : Anadolu Ajansı
Haber Giriş : 20 Aralık 2011 12:42, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42

Afyon Kocatepe Üniversitesi (AKÜ) Uluslararası İlişkiler Uygulama ve Araştırma Merkezi Müdürü Doç. Dr. Ömer Soykasap, güvenlik güçleri tarafından kullanılan kurşun geçirmez yeleklerin daha da hafif olması için proje geliştirdiklerini bildirdi.

Doç. Dr. Soykasap, AA muhabirine yaptığı açıklamada, piyasada kolaylıkla bulunabilen, basit dokumalı veya lamine kumaşlı cam, karbon, kevlar veya polietilen elyaflardan üretilen tabakalı kompozit malzemelerin farklı sektörlerde kullanıldığını hatırlatarak, kurşun geçirmez yeleklerin bu malzemelerin kullanılmasıyla hafiflediğini söyledi.

Söz konusu malzemelerin çok ince liflerden oluştuğuna dikkati çeken Soykasap, bu malzemelerin karbon atomlarının dizilişiyle oynanarak yeni bir yapı elde edebildiklerini, böylece bunları daha güçlü ve kurşun geçirmez hale getirebileceklerini kaydetti.

Doç. Dr. Soykasap, kurşun geçirmez yeleklerde kullanılan bu tür malzemeleri herkesin piyasadan rahatlıkla bulabileceğini ifade ederek, şöyle konuştu:

''Basit dokumalı veya lamine kumaşlı cam elyaflar, 15-20 kat olarak dikilirse kurşun geçirmez hale geliyor. Bunları normal bir terzi de dikebilir ama bunun sağlıklı olacağı anlamına gelmez. Çünkü araştırmalarımızda bu malzemeleri sade ve reçineli olarak denedik. Sıkıştırılmış ve sıkıştırılmamış olarak denedik. Çok farklı sonuçlar ortaya çıktı. Dolayısıyla bu malzemelerin reçineli ve sıkıştırılmış kullanılması gerekir. Bu da belirli bir tecrübe ve teknoloji gerektirir.''

Elde edilen kurşun geçirmez yeleklerin her türlü teste tabi tutulduğunu ifade eden Doç. Dr. Soykasap, bu yeleklerin çelik yeleklere oranla daha hafif olduğunu bildirdi.

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber