Devlete 1 milyonTL'lik 'anlaşmalı boşanma' vurgunu

Kaynak : Cihan Haber Ajansı
Haber Giriş : 21 Aralık 2011 11:19, Son Güncelleme : 15 Ağustos 2021 19:00

SGK Balıkesir İl Müdürü Cem Dinç, son bir yıl içinde il genelinde 4 bin 500 anlaşmalı boşanma tespit ettiklerini söyledi. Bunlardan 400'ünün savcılığa bildirildiğini belirten Dinç, "Yaptığımız araştırmalarda, devletin yaklaşık 1 milyon lira zarara uğratıldığını belirledik. Balıkesir'de anlaşmalı boşanmaların peşindeyiz. Bu şahıslar hakkında adli işlem başlatıldı." dedi.

SGK İl Müdürü Dinç, birçok yerde görülen anlaşmalı boşanmaların Balıkesir'de de yaşandığını kaydetti. Bunların peşinde olduklarını vurgulayarak, "Anlaşmalı boşanma konularında Anayasa Mahkemesi ve iş mahkemelerine başvuruldu. Anayasa Mahkemesi, SGK'nin uygulamasını haklı buldu ve onadı. Türkiye ortalamasında boşanma sayısı, anlaşmalılar eklenince daha da artmış oluyor." diye konuştu.

Cem Dinç, 2012 yılında vatandaşa kolaylık sağlayacak birçok yeni uygulama başlayacağını açıkladı. Yeşil Kart, Ustalık Yetki Belgesi, SGK internet sorgulaması ve SMS ile bilgilendirme gibi uygulamalarda 2012 yılı itibariyle değişikliklere gidildiğini kaydetti. Balıkesir'de 147 bin 478 Yeşil Kart sahibi vatandaşın, herhangi bir katılım payı ödemeden Genel Sağlık Sigortası'ndan faydalanabileceğini belirten Dinç, "İl merkezinde 84 bin 211, ilçelerde 12 bin 947 vatandaşımız Yeşil Kart'tan aktif olarak faydalanıyor. İl genelinde hiçbir sisteme bağlı olmayan bin 863 vatandaşı, bir şekilde sosyal güvenlik şemsiyesi altına almamız gerekiyor. 2012 yılı itibarıyla Yeşil Kart sistemi, Genel Sağlık Sigortası'na devrediliyor. İl ve ilçelerde idare kurumları, gelir kontrolu yapıyorlardı. 2012 yılından itibaren bunu Aile ve Sosyal Politikalar Bakanlığı'na bağlı kurulan Sosyal Yardımlaşma ve Dayanışma vakıfları yapacak. Hane halkının asgari ücretin üçte biri oranında maddi geliri varsa Yeşil Kart sisteminden faydalanacak. Kanunda yapılan derecelendirmelere göre hane halkının kişi başı geliri asgari ücretin üçte birinden fazlaysa katılım payı alınacak." şeklinde konuştu.

'USTALIK BELGESİ OLMAYAN, İNŞAATTA ÇALIŞAMAYACAK'

2012 yılı itibariyle yürürlüğe girecek olan Ustalık Yetki Belgesi'ninse Çevre ve Şehircilik il müdürlükleri tarafından verileceğini aktaran SGK İl Müdürü Dinç, belgesi olmayanların inşaatlarda çalışamayacağını hatırlattı. Mevzuata uymayanlara cezai işlemler uygulanacağı uyarısında bulunan Dinç, "Başvuran vatandaşlar, 2015 yılına kadar geçici yetki belgesi alabilecek. İşçiler, bağlı oldukları müteahhitlerden alacakları çalışma belgesiyle Çevre ve Şehircilik il müdürlüklerine giderek ustalık belgesi alacak." dedi.

Cem Dinç ayrıca yoğun talep üzerine 2010 yılında e-devlet sistemine alınan SGK sorgulama işlemlerinin, yeniden "sgk.gov.tr" adresine taşındığını bildirdi. Vatandaşların, kimlik numarası ve bazı kimlik bilgileri,le SGK sorgulaması yapabileceğini belirten Dinç, "Sorgulama, aynı zamanda e-devlet sisteminde de devam edecek. 'sgk.gov.tr' adresinde sorgulama yapılmasını istemeyen vatandaşlar, kuruma verecekleri dilekçeyle iptal ettirebilecek. Ayrıca kısa mesajla bilgilendirme sistemi de başladı. Bu hizmeti almak isteyenler, dilekçeyle başvurabilecek. SMS ile yaralanılabilecek uygulamalar şöyle: Şahıs ödemeleri, geçici iş göremezlik ödenekleri, aylık bağlama, ilk sigorta tescili, cenaze ödemeleri, hizmet borçlanmaları, emekli ödemeleri" diye konuştu.

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber