Bakan Çelik: İlaçta katılım payında amaç gelir elde etmek değil

Kaynak : Anadolu Ajansı
Haber Giriş : 22 Aralık 2011 16:27, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42

- Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Faruk Çelik, ilaçta katılım payıyla ilgili yeni düzenlemeyle kuruma gelir elde etmeyi değil, hem istismarları önlemek hem de hizmetin sürdürülebilirliğini sağlamayı amaçladıklarını söyledi.

Çelik, Meclis Kulisinde gazetecilerle sohbet ederken, bugün Genel Kurulda görüşülecek olan ilaçta katkı payını yeniden düzenleyen tasarıyla ilgili soruları yanıtladı.

''Bu konuda kısıtlama içinde değiliz'' diyen Çelik, Türkiye'de genel olarak sağlık hizmetlerinin çok yaygın olduğunu belirtti. İlaçla ilgili katılım payının, ikinci ve üçüncü basamakta zaten devam ettiğini hatırlatan Çelik, ''Tasarıyla, şimdi biz bunu birinci basamakta, aile hekimliğine de yansıtıyoruz'' diye konuştu.

Aile hekimliğinin yurt sathına yaygınlaştığını, ilaç reçetelerinin yüzde 47'sinin de aile hekimliğinden geldiğine işaret eden Çelik, bu konuda hem istismarın önlenmesi hem de hizmetlerin aksamaması için bazı önlemlerin alınması gereğini vurguladı. İlaçlarla ilgili bazı tespitleri olduğunu anlatan Çelik, bunun bilgi ve belgelere dayalı olduğunu kaydetti.

Tasarının, istismarı önlemeye dönük atılan adımlardan biri olduğunu ifade eden Çelik, şöyle konuştu:

''2002 yılında 5,2 milyardan 16 milyara geldiğimiz ilaçta sürdürebilirlik çok önemlidir. 3 yıl için global bütçe yaptık. 2 yıl içinde global bütçeye rağmen 1,1 dolayında sapma meydana geldi. O halde bir önlem ihtiyacı var. Bu çerçevede yaptığımız bir düzenlemedir. Varolan bir düzenlemedir, aile hekimliğine yansıtılmasıdır. Danıştay kutuyla ilgili sınırlamayı iptal etmişti. Bundan sonra daha fazla kutu yazılabilir, her kalem için artı bir lira alınacak.'' Kronik ilaçlardan katılım payının alınmadığını hatırlatan Çelik, bunun yüksek bir oranı oluşturduğunu kaydetti.

-''Düşük reçetelerden almayı düşünmüyoruz''-

Katılım payından bir maddi gelirin elde edilmesinin amaçlanmadığını belirten Çelik, şunları kaydetti:

''Bundan amaç, kurumun kasasına artı bir şey koymak değil. Vatandaş aldığı reçeteyle ilgili daha hassaslaşacak. Bir yetkiyi de aldık, bunların hangi kademede, hangi düzeyde uygulanacağı, almayacağı yetkilerimiz arasında var. Şu anda düşük reçetelerden almayı düşünmüyoruz, 1, 2 , 3 lira... Aynı paralellik arzeden ilaçlarda biz fiyat bakımından almayı düşünmüyoruz. '10 TL'nin altında' diyebiliriz, o yetki bizde. Amaç kesinlikle katkı elde etmek, kuruma gelir elde etmek değil.''

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber