Polisten çocuklara: Şakalarınızı servis aracında yapmayın, okula erteleyin

Kaynak : Cihan Haber Ajansı
Haber Giriş : 27 Aralık 2011 10:28, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42

Emniyet Genel Müdürlüğü Trafik Hizmetleri Başkanlığı, öğrencilerin okul servis araçlarına binmeden neler yapmaları gerektiğini açıkladı. Çocuklara her zaman akan trafikten olabildiğince uzak bir noktada beklemelerinin tavsiye edildiği açıklamada, "Hiçbir zaman yola inerek taşıt beklemeyin. Her zaman neşeli olmak güzeldir ama sizce durak yeri bazı şakalar için uygun mu? En iyisi bütün gürültülü ve hareketli şakaları okul bahçesine erteleyin." uyarısında bulunuldu.

Okul servis araçlarına binecek çocukların evden çıkarken bir dönüşüm yaşamaya hazır olması gerektiğini vurgulayan uzmanlar, çocuklara "Önce yaya, sonra yolcu, daha sonra yeniden yaya olacaksınız." hatırlatmasını yaptı.

Çocukların evden çıkarken giysilerini ve okul çantasını dikkatlice hazırlamaları gerektiğinin vurgulandığı açıklamada, araca inip binerken ellerin serbest bırakılması istendi.

Çantanın gereksiz yere ağırlaştıracak şekilde doldurulmamasının tavsiye edildiği açıklamada şu ifadelere yer verildi: "Giysileriniz de sizin hareketinizi zorlaştırmamalı. Uygun giysiler giyin ve yalnızca gerekli eşyalarınızı yanınıza alın. Bunları planlarken anne ve babanızla işbirliği yapın. Unutmayın, amaç yürürken ve okul taşıtına binerken rahat hareket edebilmeniz. Siz bildiğiniz tüm kurallara, özellikle karşıdan karşıya geçiş kurallarına uyarak durağa ulaşın ve durağa zamanında varın. Çünkü sürücü geç kalanları beklerken zor durumda kalabilir. Uzun süre durağı işgal etmesi diğer araçlara sorun çıkarabilir. Siz zamanında durağa gitmekle sürücünüzle işbirliği içinde hareket etmiş oldunuz. Bununla birlikte çok erken giderek durakta uzun süre beklemek de sakıncalı olabilir. En doğrusu durakta en fazla 5 dakika bekleyecek şekilde kendimizi ayarlamaktır. Okul taşıtları belli saatlerde belli duraklara uğrayan araçlardır. Bunu kendimiz ayarlayabiliriz."

SERVİS ARACINI KALDIRIMDAN İNEREK BEKLEMEYİN

Emniyet Genel Müdürlüğü Trafik Hizmetleri Başkanlığı internet sitesinde yapılan açıklamada, çocukların her zaman akan trafikten olabildiğince uzak bir noktada durmaları tavsiye edildi. Çocuklara şaka yapmanın servis aracı olmadığının anlatıldığı açıklamada, şakaların okul bahçesine ertelemeleri istenildi.

Çocukların kaldırım kenarından 5 adım uzakta beklemeleri gerektiğinin kaydedildiği açıklamada, "Hiçbir zaman aracın önünde ve arkasında durmayın. Bu çok tehlikelidir. Sürücü sizi göremeyebilir. Sürücü aracın kapısını açtığında ve sizi almaya hazır olduğunu söylediğinde araca binmek üzere hareket edin. Elinizde fazladan bir şeyler taşımamaya özen gösteriyorsunuz ama yine de bazen elinizde tuttuğunuz bir şeyler olabilir. Daha önemlisi bunları elinizden düşürebilirsiniz. Böyle durumlarda sürücüye haber vermeden elinizden düşürdüğünüz şeyi almak için araca doğru hareket etmeyin. İşte yine sürücüyle bir işbirliği yaptınız. Okul taşıtına binmeden önce trafikte güvenliği arttırmak için; rahat hareket edebileceğimiz giysiler giymek, yalnızca gerekli eşyaları almak, yaya kurallarını uygulamak, 5 dakika kuralı ve 5 adım kuralına uymak, okul taşıtının önünde ve arkasında durmamak, yürümemek ve sürücü ile işbirliği yapmak şarttır." ifadeleri yer aldı.

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber