Etik Kurul'da mobbing patlaması

Kaynak : Bugün
Haber Giriş : 29 Aralık 2011 23:27, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42

Kamu kurumlarında genel müdür ve üstü bürokratlar için başvuruların yapıldığı Başbakanlık Etik Kurulu'na gelen şikayetlerin başını "ayrımcılık" alırken, mobbing vakaları yüzde 345 arttı

Başbakanlık Etik Kurulu, 2011 yılında kamu görevlilerine yönelik, etik davranış ilkelerinin ihlal edildiği iddiasıyla işleme aldığı 297 dosyadan 9'unda etik ilkelerine aykırılık tespit etti. Yapılan başvuruların ilk sırasında kayırmacılık/ayrımcılık iddiaları yer alırken mobbing iddialarındaki artış dikkat çekti.

BAŞVURU SAYISI AZALDI AMA..

2011 yılına ilişkin faaliyet raporunu açıklayan Başbakanlık Etik Kurulu, yıl içinde 18'i 2010'dan işlemi devam eden 297 başvuruyu işleme aldı. 181 dosya kanuni koşulları taşımadıkları için usulden reddedilirken, 9 adet dosya hakkında karar verildi. Kurul, dürüstlük ve tarafsızlık, saygınlık ve güvenlik, kamu malları ve kaynaklarının kullanımı, psikolojik taciz, şeffaflık ihlali yapıldığını tespit ettiği 9 başvuru hakkında etik ilkeler doğrultusunda işlem yapılmasına da karar verdi.

Kamu kurumlarında genel müdür ve üstü bürokratlar için başvuruların yapıldığı Başbakanlık Etik Kurulu'nda toplam müracaatların içinde en dikkat çekeni psikolojik yıldırma yani mobbing iddiaları. Geçen yıl sadece 11 olan mobbing iddiasıyla ilgili başvurusu sayısı 2011 yılında yüzde 345 artış gösterecek 38'e ulaştı. Ama başvuru sıralamasının en başında 45 müracaatla kayırmacılık-ayrımcılık iddiaları yer alıyor. Etik Kurul raporuna göre 2011 yılındaki yolsuzluk usulsüzlük iddialarına ilişkin başvuru sayısı ise 28.

Yargıya gedine bakmıyor

Etik Kurulu'na kamu kurumlarında genel müdür ve üstü bürokratlar için başvurulabiliyor. Kurul, bakanlar, milletvekilleri, askerler, yargı ve üniversite mensupları haricinde diğer kamu görevlileri hakkında işlem yapabiliyor. Kurul, yargıya intikal etmiş konularda ilgili işlem yapmıyor.

Celal ÇAMUR

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber