Türkiye'de gençler, meslekleri yeterince tanımıyor

Kaynak : Cihan Haber Ajansı
Haber Giriş : 29 Aralık 2011 23:00, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42

Öğrencilerin mesleklerle ilgili yeterli bilgiye sahip olmaması ise özellikle üniversiteye giriş dönemlerinde yanlış tercihler yapmalarına yol açıyor. Uzmanlar, öğrencilerin kariyer yolculuğunun başında yaptığı bu hatanın önüne geçilebilmesinin, ilköğretim çağlarından başlayarak gençlerin kendi kabiliyet ve yetenekleri ile meslekleri iyi tanımasıyla mümkün olacağına dikkat çekiyor.

Trabzon Alparslan Koleji, bundan hareketle öğrencilere seçecekleri üniversiteleri, bölümleri ve meslekleri tanıtmak için "Kariyer Zamanı" etkinlikleri düzenliyor. Farklı meslek alanlarındaki tecrübeli isimlerin konuşmacı olarak davet edildiği toplantılarda, çocuklara farklı meslekler tanıtıyor. Programlarla öğrencilerin gelecekleri ve hayalleri ile ilgili kendilerine koydukları sınırların ötesine geçmeleri hedefleniyor.

Alparslan Eğitim Kurumları Eğitim Koordinatörü Nedim Asan, kariyer planlaması denince hep üniversite sonrası iş dünyasına hazırlığın anlaşıldığına dikkat çekti. Aslında bunun eğitim sürecinde son dönemlere gelmiş birey için geç kalınmış durum olduğunun altını çizen Asan, sürecinin ilköğretimde başlatıp lise ve üniversitede iş dünyası bazlı planlama ile sürdürülmesi gerektiğini söyledi.

Asan, kariyer planlama sürecinin lise seviyesinde yapılması gereken en önemli faaliyetinin ise öğrencilere seçecekleri üniversiteleri, bölümleri ve meslekleri tanıtmak olduğunu belirtti. Seçilecek mesleğe ait özelliklerin yeterince bilinememesinin ilerleyen yıllarda çeşitli sıkıntılara dönüştüğüne değinen Asan, "Özellikle ailenin yönlendirmesi ile sevmediği bölümde okuyan öğrencilerin başarısız oldukları hatta bölümünü bırakmak zorunda kaldıkları görülmektedir. Bunun yanı sıra seçtiği bölümü ve yapacağı mesleği tam manasıyla tanımayan öğrencilerin okurken veya iş hayatına atıldığında bölümün veya mesleğin kendi yapısına uygun olmadığını fark etmekte ya bölümü bırakmakta ya da iş hayatında mutsuz olmaktadır." ifadelerini kullandı.

Bu durumdan hareketle öğrencilerin üniversite, bölüm ve meslek seçimlerini daha sağlıklı yapmaları için "Kariyer Zamanı" programları düzenlediklerini anlatan Asan, şöyle devam etti: "Bu seminerlere başlamadan önce öğrencilerimize yaptığımız anket çalışması ile üniversitelerde hangi bölümleri seçeceklerini tespit ettik. Daha sonra Trabzon'da iş hayatında ve Karadeniz Teknik Üniversitesi'nde kariyer sahibi yöneticileri ve öğretim görevlilerini davet ederek meslek ve bölüm tanıtımlarına başladık."

Etkinliğin, haziran ayına kadar devam ettireceklerini söyleyen Asan, toplantıların ardından öğrencilerden meslek seçiminde daha rahat tercihler yapabileceklerine dair geri dönüşler elde edildiğini ifade etti. Asan, "Kariyer Zamanı" toplantılarında şu ana kadar Bank Asya Şube Müdürü Bülent Mirlay, Numune Hastanesi Baş Hekimi Prof. Dr. Ekrem Algün, Trabzon Baro Başkanı Mehmet Şentürk, Karadeniz Teknik Üniversite (KTÜ) Tıp Fakültesi Farabi Hastanesi Başhekimi Prof. Dr.Tevfik Özlü, KTÜ Hukuk Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Osman Pehlivan, İktisadi ve İdari Bilimler Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Yusuf Şevki Hakyemez, Mühendislik Fakültesinden Prof. Dr. Ali Gandal, Samsun Canik Başarı Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Yunus Bekdemir'in mesleki tecrübelerini öğrencilerle paylaştığını bilgisini verdi.

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber