Tarım potansiyelini artıran Türkiye, dünya 7'ncisi oldu

Kaynak : Anadolu Ajansı
Haber Giriş : 30 Aralık 2011 19:41, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42

Gıda Tarım ve Hayvancılık Bakanı Mehdi Eker, kırsal kalkınma ve desteklemeler neticesinde Türkiye'nin tarımsal potansiyelinin 8 yılda 3 kat arttığını söyledi.Daha önce 193 ülke içinde tarımsal potansiyel bakımından 11. sırada olan Türkiye'nin; Fransa, İspanya, İtalya ve Rusya'yı geride bırakarak 7. sıraya yükseldiğini ifade eden Bakan Eker, bu başarıya OECD, Dünya Bankası ve Birleşmiş Milletler Teşkilatı gibi kuruluşların tavsiyelerine uymadıkları için gelindiğini kaydetti.

Samsun Karadeniz Tarımsal Araştırma Enstitüsü bünyesinde kurulan Enerji Tarımı Araştırma Merkezi'nin açılışına katılan Gıda Tarım ve Hayvancılık Bakanı Mehdi Eker, konuşmasında, Türkiye tarımının gelişmesine ve tarımsal potansiyel bakımından dünyada geldiği noktaya ilişkin değerlendirmede bulundu.

"TARIMDA FRANSA, İSPANYA, İTALYA VE RUSYA'YI GERİDE BIRAKARAK 7. SIRAYA YÜKSELDİK"

Hükümetin uyguladığı tarım politikaları, istikrar ortamı, kırsal kalkınma yatırımları ve çiftçi desteklerinin Türk tarımının gelişmesine büyük katkı sağladığının altını çizen Bakan Eker, "Bu destekleme stratejisi ve politikasıyla Türkiye'de tarım gerçekte iyiye mi gitti, ne oldu, hangi safhadayız? Bununla ilgili size iki cümle söyleyeceğim. Çünkü bazen Türkiye'ye, Türk çiftçisine haksızlık yapılıyor. Bundan 8 sene önce çiftçilerimiz 24 milyon hektar arazide tarım yapıyordu ve elde ettikleri bütün tarım hasılasının karşılığı 23 milyar dolardı. Ve Türkiye 193 ülke içinde tarımsal hasıla bakımından 11. sıradaydı. Bugün Türk çiftçisi yine 23 milyon hektar alandan 62 milyar dolar hasıla elde ediyor. Dünya ülkeleri içindeki sıralamamız ise Avrupa'nın tarım ülkeleri olan Fransa, İspanya, İtalya ve Rusya'yı geride bırakarak 7. sıraya yükseldik. Bu, bizim yaptıklarımızın, geliştirdiğimiz projelerinin, uyguladığımız destekleme politikalarının doğru olduğunu, amacına ulaştığını gösteriyor." dedi.

"OECD VE BM'İN DEDİĞİNİ YAPMADIĞIMIZ İÇİN İLERİYE GİDİYORUZ"

OECD ve Birleşmiş Milletler Teşkilatı raporlarında, Türkiye'nin başarı hikayelerinin anlatıldığına dikkat çeken Bakan Eker, "OECD, bizi, çiftçiye çok verdiğimizi söyleyerek tenkit ediyor. Dünya Bankası ise başka bir şey söylüyor. Biz de diyoruz ki biz sizin dediklerinizi yapmadığımız için ileriye gidiyoruz. Sizin önerdiklerinizle kalsaydık, doğrudan gelir desteği halkın tabut parası dediği destekle bu iş gidecekti. O zaman verimlilik artmayacak, tarımsal üretim de 3 katına çıkmayacaktı." şeklinde konuştu.

Bakanlıktaki 24 yıllık memuriyet hayatında 14 bakan gördüğünü, geçmişle çiftçilerin bu denli destek almadıklarını vurgulayan Bakan Eker, "Biz o tarihleri de biliyoruz. Tarım Bakanlığı'na bakan olarak gelmedim, öncesinde de çalıştım. 24 senede 14 tane bakan gördüm. 14 hükümet demek bu. Ne yapsın yani. 6 ay, 1 sene, 1.5 sene çalışıyor gidiyor. Daha bakanlığın yolunu bilmeden dönüp gidiyor. Proje geliştirecek, istikrar sağlayacak vs. Türkiye, AK Parti ile birlikte çok farklı bir alana girdi. Bizim uyguladığımız ve sonuçlarını da milletçe birlikte yaşadığımız projelerimiz bunlar. Bizden önce de bir hükümet vardı. Bütün hükümet boyunca 3 tane kooperatife destek vermiş. 3 nerde 36 nerde. 12 katı. Bu da bizim hükümet olarak farkımızı ortaya koyan en önemli hususlardan bir tanesi." ifadelerini kullandı.

"DESTEKLEMELER DEVAM EDECEK"

Desteklemelerin devam edeceği müjdesini veren Bakan Eker, yıl içinden kalan desteklemelerin ise çiftçilerin hesaplarına yatırıldığına da değindi. Bakan Eker, sözlerini şöyle sürdürdü: "Bu sene bizim toplam tarım desteğimiz 6 milyar 400 milyon TL'yi buldu. Bugün 320 milyon lira çiftçiye kalan destekleri ödüyoruz. Süt, fındık, kırsal kalkınma, sigorta vs. 14-15 kalemde tarımla ilgili yıl içerisinde kalan muhtelif desteklerin toplamı bugün hesaplarına geçti. Yarın da 320 milyon hububat üreticilerinin hesaplarına geçecek. 640 milyon ediyor ve yılı son günü tarım desteklerini bu şekilde kapatıyoruz."'

Enstitüde yapılan çalışmalara ilişkin sergiyi gezen Gıda Tarım ve Hayvancılık Bakanı Mehdi Eker, Enerji Tarımı Araştırma Merkezi'nin açılışını, Samsun Valisi Hüseyin Aksoy, milletvekilleri ve bürokratlarla birlikte yaparak, incelemelerde bulundu.

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber