Çelik: Asgari ücretteki artış enflasyonun üstünde

Kaynak : Anadolu Ajansı
Haber Giriş : 22 Şubat 2012 17:34, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42

Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Faruk Çelik, 2002 Aralık ayından 2011 yılı Aralık ayına kadar net asgari ücretteki nominal artışın yüzde 257,6, reel artış ise yüzde 64,05 olarak gerçekleştiğini belirterek, asgari ücrete yapılan artışın enflasyonun üzerinde olduğunun açıkça görüldüğünü ifade etti.

Çelik, BDP Grup Başkanvekili Hasip Kaplan'ın yazılı soru önergesine verdiği cevapta, üst düzey bazı yöneticilerin 2012 yılı itibariyle alabileceği yıllık ortalama net maaş ve emekli aylığı ile bu yıl uygulanan asgari ücrete ilişkin tablo ve verileri aktardı.

Buna göre, 1/4 derecesindeki müsteşar net maaş olarak aylık 6 bin 439 lira, genel müdür 5 bin 612 lira, genel müdür yardımcısı 4 bin 584 lira, daire başkanı 4 bin 242 lira alabiliyor. Söz konusu kamu yöneticilerinin 25 yıl hizmete karşılık emekli aylıkları da sırasıyla 4 bin 3 lira, 3 bin 519 lira, 2 bin 349 lira ve bin 904 lira olarak hesaplanıyor.

Asgari ücret tespit komisyonunun 2012 yılı için aldığı karara göre de 16 yaşını doldurmuş işçiler, ilk 6 ay için aylık 701,13 lira, ikinci altı ay için 739,79 lira net ücret elde ediyor.

Bakan Çelik, asgari ücretin yılın ilk 6 ayı için yüzde 5,91, ikinci altı ayı için yüzde 6,09 artırıldığını, 2012 yılında ortalama toplam artışın yüzde 12,37 olduğunu belirterek, ''Öte yandan 2002 yılı Aralık ayından 2011 yılı Aralık ayına kadar net asgari ücretteki nominal artış yüzde 257,6, reel artış ise yüzde 64,05 olarak gerçekleşmiştir. Böylece asgari ücrette yapılan artışın enflasyonun üzerinde olduğu açıkça görülmektedir'' bilgisini verdi.

Bakan Çelik: Süper emeklilik doğru değil

Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Faruk Çelik, Anayasa Mahkemesinin iptal gerekçeleri ortadayken, süper emeklilikle ilgili yeni bir düzenleme yapmanın doğru olmadığını söyledi.

TBMM Plan ve Bütçe Komisyonunda, İntibak Yasa Tasarısı üzerinde söz alan muhalefet milletvekilleri, düzenlemenin ''intibak' olmadığını ileri sürdü.

CHP İzmir Milletvekili Musa Çam, intibak düzenlemesinden, süper emekliler, Bağ-Kur'dan basamak satın alarak emekli olanlar için düzenleme yapılmadığını belirterek, bunun önemli bir eksiklik olduğunu söyledi.

CHP İstanbul Milletvekili Aydın Ayaydın, Türkiye'de emeklilerin içinde bulunduğu yoksulluk durumunun, ''AKP'nin 10 yıllık iktidarının nadide eserleri arasında yer aldığını'' öne sürerek, 2000 yılından itibaren SSK ve Bağ-Kur emekli aylıklarının hesaplanmasında değişiklik yapılırken, Emekli Sandığından emekli olanlarda değişiklik yapılmadığını anlattı.

MHP Manisa Milletvekili Erkan Akçay, gecikmiş bir düzenleme olmasına karşılık beklentileri karşılamadığını ifade ederek, ''Maalesef emekliler kandırılmıştır. Tasarı, emeklilerin yüzde 20'sini kapsıyor. Hükümet, bir şey yapıyor ama bunu yaparken de emeklilerin burnundan getiriyor. Çünkü ödemeler 2013 yılında yapılabilecek'' diye konuştu.

CHP İstanbul Milletvekili Müslim Sarı, iktidarın ''bütçe olanakları sınırlı'' anlayışını eleştirerek, ''Bütçeyi böyle bağlayan iktidardır. Tasarı da emeklilere lütuf gibi gösteriliyor'' dedi.

CHP Eskişehir Milletvekili Kazım Kurt, 10 milyon emekliye söz verildiğini ifade ederek, tasarıyla, aynı sıkıntının sürdüğünü, emeklilerin geçinmek için yine çalışmak zorunda bırakıldığını ileri sürdü. Düzenlemenin neden 2013 yılında yürürlüğe gireceğini soran Kurt, sorunun emeklilerden değil, mevzuat değişikliğinden kaynaklandığını söyledi.

CHP İstanbul Milletvekili Ferit Mevlüt Aslanoğlu, düzenlemenin adının ''intibak'' olmadığını savunarak, ''Dağ fare doğurdu. Yıllarca emeklilere, 'intibak, intibak, intibak' diye umut verildi.

CHP Balıkesir Milletvekili Ahmet Gümüş de Türkiye'de büyüyen ekonomiden emeklilere, çalışanlara en az pay verme rekoru kırıldığını ifade ederek, düzenlemenin daha titizlikle hazırlanması gerektiğini söyledi.

MHP Manisa Milletvekili Sümer Oral ise düzenlemenin intibak değil, kısmi bir değişiklik getirdiğini ileri sürerek, ''İntibak yapmak kolay değil. İktidar milletvekillerinin bu konuyla ilgili konuşmamasını nasıl yorumlamak lazım-'' dedi.

-''Bu bir intibak düzenlemesidir''-

Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Faruk Çelik, görüş ve eleştirileri yanıtlarken, intibakın lütuf olmadığını belirterek, önemli bir düzenleme olduğunu vurguladı.

Düzenlemenin tüm emeklileri kapsamadığına işaret eden Çelik, şöyle konuştu:

''9 milyon 928 bin emekliye 92 milyar lira yıllık emekli aylığı ödeniyor. Emekli Sandığında gösterge ve katsayı uygulandığı için bu kapsama alınmalarını gerektiren bir durum yaşanmamıştır. Bağ-Kur'da da basamak sistemi uygulandığından bir farklılaşma oluşmadığı için kapsama girmiyor. Ancak 2000 yıllına dönük orada sistemle oynanmasından ötürü 12 bin 184 Bağ-Kur emeklisini ilgilendiren bir düzeltme ihtiyacı doğmuştur. Konu emekli aylıkları değildir. Tasarı, aynı gün, aynı primi ödemesine rağmen farklı tarihlerde emekli olanların maaşlarındaki farklılığı gidermeye dönüktür. Bir intibak düzenlemesidir. Yoksa emeklilere bir zam ya da tüm emeklilere dönük bir düzenleme değil. Yaptığımız düzenleme; 2000 öncesi emeklileri 2008 Ocak ayına taşımaktır. Burada yüzde 100 adaleti tesis edecek sihirli bir formül yok. 'En adil düzenleme nasıl olabilir' diye baktık. En doğrusu, en doğruya yakını bu olduğu için bu sistemi huzurlarınıza getirdik.''

Çelik, komisyonda konuyla ilgili yasa tekliflerin de bulunduğunu hatırlatarak, ''Bu intibaktır. Ama tekliflerde, emeklilere zam öngörülüyor. Mali açıdan bunun sürdürülebilir yönü de bulunmuyor. Mali boyuttan bakarak, 'emeklilere şu kadar verelim' diye konu ele alınmadı. Teklifler uygulansa daha büyük eşitsizliklere, haksızlıklara yol açar''' dedi.

Yüzde 75 olarak belirlenen katsayının nasıl belirlendiği sorusuna, ''TÜFE çarpı gelişme hızının yüzde 100'ü'' şeklinde olduğu yanıtını veren Çelik, ''yüzde 75 denge oranıdır. Yeni eşitsizlikler oluşmaması için yüzde 75 bir denge rakamı olarak ortaya çıktı. 6 aydır bu işle meşgulüz. O kadar karmaşık sistem ki...Yüzde 100 adaleti yakalama azminde olsanız bile, bu mümkün değil. Sistemin yeniden bozulmasına neden olacak şekilde değil de sürdürülebilir rakamları ve oranları denge içinde yakaladık'' diye konuştu.

Anayasa Mahkemesinin süper emeklilerle ilgili düzenlemeyi daha önce iptal ettiğine işaret eden Çelik, ''Süper emekliler intibaktan yararlanacak. Anayasa Mahkemesinin iptal gerekçeleri ortadayken, süper emeklilerle ilgili yeni düzenleme yapmak doğru değil'' görüşünü kaydetti.

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber