13 şehir daha 2 yıl sonra büyükşehir belediye başkanı seçecek

Kaynak : Cihan Haber Ajansı
Haber Giriş : 22 Şubat 2012 21:14, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42

AK Parti Yerel Yönetimlerden Sorumlu Genel Başkan Yardımcısı Hüseyin Tanrıverdi, "Eğer yasa böyle çıkarsa 2014 yılındaki yerel seçimlerde 13 ilimiz daha büyükşehir belediye başkanı seçecek." dedi.

'Büyükşehir Belediye Başkanları İstişare Toplantıları Kayseri Buluşması' için Kayseri'ye gelen AK Parti Genel Başkan Yardımcısı Tanrıverdi, nüfusu 750 bini geçen şehirlerin büyükşehir olmasıyla ilgili yasa hakkında bilgiler verdi. Tanrıverdi, çalışma kapsamında nüfusu 750 bin ve üzeri illerin büyükşehir belediyesi statüsü kazanacağını ifade ederek, "Başbakanımız açıklamayı yaptığı dönemde 11 ili büyükşehir olarak söylemişti. Yeni nüfus sayımına göre, 2 yeni ilimiz daha 750 binin üzerine çıktı. Bunlar Mardin ve Malatya illerimiz. Şu an bu illerimizle beraber Şanlıurfa, Hatay, Manisa, Balıkesir, Kahramanmaraş, Van, Aydın, Denizli, Muğla, Tekirdağ, Trabzon büyükşehir olacak. Büyükşehir yasası İçişleri Bakanlığımız tarafından sürdürülmektedir. Bu uygulama 2014 seçimleri için geçerlidir. Bugün yasa çıkmış olsa da, bu iller 2014 yerel seçiminde büyükşehir olacaktır. Bu kanunu yıl sonuna kadar çıkarmamız gerekiyor. Meclis'ten çıkarmış olmamız gerekiyor. İstanbul Büyükşehir Belediyesi ve Kocaeli Büyükşehir Belediyesi sorumluluk alanı il sınırlarını kapsamaktadır. Örneğin Ankara Büyükşehir Belediyesi 50 kilometrelik alanı kapsamaktadır. Kayseri Büyükşehir Belediyesi 25 kilometrelik bir alanı kapsamaktadır. Bu yasa çıktıktan sonra büyükşehirler il sınırlarını kapsayan hizmetlerini verecektir." dedi.

Kocaeli Büyükşehir Belediye Başkanı İbrahim Karaosmanoğlu, Kocaeli ilinin tüm köyleriyle beraber il sınırlarının büyükşehir belediyesi sorumluluk alanına dahil edildiğini söyledi. Karaosmanoğlu, bunun ciddi faydaları olduğunu belirterek, şu bilgileri verdi: "Bu tek elden planlamayı getirdi. 45 belediye vardı. Bu 45 tane ayrı ayrı plan. Hiçbiri birbirine uyması mümkün değil. İlçeler de büyükşehri oluşturuyor. Tek elden altyapı. Büyük yol, kavşak, kanalizasyonu kim yapacak? Tek elden itfaiye, ulaşım. Büyükşehir bünyesinde koordinasyon merkezi kuruluyor. O bütün altyapıyı planlıyor ve tek elden yürütüyor. Büyük faydaları var. 3 bin, 5 bin nüfuslu belediyelerimiz vardı. İtfaiye kurması mümkün değildi. Tek elden yürütülsün. Tek elden yapma kente ayrı bir güç veriyor. Kaynaklar iyi kullanılıyor. Küçük belediyeler arasında sınır problemi kalmıyor. Belediyeler kendi alt yapısını kurunca karışıyor. Belediyecilik zor. Kocaeli'de başarıyla uyguladık. Köylerimizle birlikte kalkındık. Köylerimiz çok gerideydi. Tüm köylerin planları da yapıldı. Mesela yakın köylerimizin önemli bir bölümünde doğalgaz var. Köyle kent arasında fark var. Köyler daha güzel. Şimdi kentten köye göç var. Her tarafa kenti yayıp tümüyle kalkınma oluyor. 45 belediyeyi kaldırdık. 12 ilçe var. Belde belediyesi yok bizde. 10 beldeyi birleştirdik bir ilçe yaptık. Bunları da belediye başkanlarımızın onayı alarak ve halkımıza da anlatarak yaptık. Hepsinin her şeyi var şu anda. Bütün Türkiye'nin böyle kalkınmasını istiyoruz."

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber