Bakan Yıldız: İhbarsız elektrik kesilemez

Kaynak : Cihan Haber Ajansı
Haber Giriş : 24 Şubat 2012 12:51, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42

Enerji ve Tabi Kaynaklar Bakanı Taner Yıldız, özelleştirmenin ardından elektrik dağıtımı yapan firmalara vatandaşın ulaşamamasının mazeretinin olamayacağını söyledi. Şirketlerin vatandaşla mutlaka muhatap olması gerektiğini ifade eden Yıldız, ihbarsız elektrik kesintisi yapılmasını vatandaşların kendilerine bildirmesi durumunda gereğini yapacaklarını kaydetti. Bakan Yıldız, bölgeden kaynaklanan sebeplerle ham petrolün 124 dolar çıkmasının Türkiye'ye ağır yük getirdiğini vurguladı. Yıldız, Türkiye'nin kazanımlarının uluslararası konjonktür dolayısıyla berhava edilmesinden rahatsız olduğunu dile getirdi.

Uludağ Elektrik Dağıtım AŞ (UEDAŞ) değerlendirme toplantısı Enerji ve Tabi Kaynaklar Bakanı Taner Yıldız'ın katılımıyla Çelik Palas otelde yapıldı. Toplantıda konuşan Bakan Yıldız, Türkiye'nin özel sektörle büyümeye karar verdiğini belirtti. 10 yılda 32 bin megavatlardan 54 bin megavatlara ulaştıklarını ve özel sektörün payının yüzde 54'e çıktığını kaydeden Yıldız, kısa ve orta vadeli programlara göre yüzde 75 civarına ulaşması gerektiğini ifade etti.

Kayıp kaçaklar konusunda 2015 yılına kadar Türkiye'de yüzde 15 olan yapının yüzde 9 civarına inmesi gerektiğini vurgulayan Yıldız, bu hedefe inandıklarını ve gerçekçi bulduklarını aktardı.

İRAN'A UYGULANAN AMBARGO VE PETROL FİYATLARININ ARTMASI

Bir gazetecinin, "ABD ve AB ülkelerinin petrol konusundaki ambargosunun ardından İran'ın misilleme olarak İngiltere ve Fransa'ya doğalgaz akışını azaltmasında Türkiye'nin tutumu nedir?" sorusuna şu cevabı verdi: "Türkiye için BM karar hukuken bağlayıcıdır. Onun dışında biz AB ülkesi değiliz. AB'de alınan kararıN Türkiye açısından bağlayıcılığı bunmamaktadır. Biz öncelikle vatandaşlarımızın hemen hemen 25 milyar dolardan fazla petrol ürünleriyle ulaşım alanında kullanılan, altını çiziyorum petrol ve ürünlerinin elektrik üretiminde direkt bir katkısı yoktur. Biz ulaşım sektörü olarak bakarsak 16 milyon aracın ihtiyacının karşılanması için ham petrolün alındığı ülkelerden Bir tanesidir. TürkiyE doğalgazı 5 ayrı ülkeden ham petrol ihtiyacını da 11 ülkeden alıyor. İran'dan aldığımız ham petrol Türkiye'nin ihtiyacının yüzde 50'sini karşılıyor. Biz bu konuda gelişmeleri dikkatle izliyoruz. 11 ayrı ülkeden herhangi bir ülkeden sıkıntı yaşanmayacak. Ama bu cümlelerin edilmiş olması bile İngiltere ve Fransa'nın az aldığı miktarı kısmış olması bile şuanda ham petrol fiyatlarına olan etkisini görüyoruz. Son yılların en pik yaptığı noktaya, 124 dolarlara çıktı varil fiyatı."

"BUNUN CEREMESİNİ BİZ ÇEKİYORUZ"

"Bunun sıkıntısını biz çekiyoruz." diyen Yıldız, şöyle devam etti: "Bu fiyat artışı bizimle hiç alakalı olmamasına rağmen bu tür siyasi istikrarsızlıkların ceremesini Türkiye'de hissediyorum. Bunu Türkiye hak etmiyor. Dünyanın ve bölgenin oluşturduğu siyasi istikrarsızlıklar Türkiye'ye yük olmaktadır. 108 dolarlardan 124 dolara çıkması her 10 dolarda Türkiye'ye yükü 4 milyar dolardır. Bu az bir rakam değil. Biz ham petrolü yüzde 90-92'ler civarında ithal eden bir ülkeyiz. Türkiye'nin ikili anlaşmalarla yaptığı kazanımların, uluslararası konjonktürden dolayı berhava edilmesinden son derece rahatsız oldum. Biz carı açığı azaltmaya çalışırken, ham petrolün fiyatının enerji ve ulaştırma kalemlerinin girdilerini azaltmaya çalışırken, arzda ve tüketimde herhangi bir azalma olmamasına rağmen rakamların spekülatif olarak çıkmış olması Türkiye için istemediğimiz bir noktadır."

"BU KOŞULLARDA ELEKTRİK KESİNTİSİ OLMASI NORMAL"

Elektrik kesintileri sebebiyle vatandaşın mağdur olduğu yönündeki bir soruya ise Bakan Yıldız şu karşılığı verdi: "Ben gerek kamuya gerekse özel sektörü hem tavsiyelerimizi hem de direktiflerimizi vereceğiz. Ama son bir ayda yaşanan olumsuz hava koşullarından yaşanan bazı kesintilerin özel sektörden kaynaklanmadığını söylemek isterim. Mesela Bursa'da bir tarafı patladı ve bölge elektriksiz kaldı. Bunun özel sektörle alakası yok. Ancak Fransa'da 42 noktada enerji kesintisi oldu. Bine yakın köyde elektrik verilemedi. Brezilya'da Amerika'da Kanada'da elektrik kesintileri oldu. Şu anda kendimize geçtiğimiz ay için bahar mevsimi muamelesi yapamayız. Son derce olumsuz ve yoğun hava şartları ile birlikte zaman zaman aksamaları anormal karşılamıyorum."

"VATANDAŞLA MUHATAP OLMAMANIN MAZERETİ OLAMAZ"

Özelikle Bursa'da vatandaşların elektrik dağıtım şirketi UEDAŞ'a ulaşmakta güçlük çektiği ve muhatap bulamadığı yönündeki söylemleri dinleyen Bakan Yıldız, şunları dile getirdi: "Vatandaşın ulaşamamasıyla alakalı özel sektörün de bir mazereti olamaz. Çağrı merkezlerinin mekanik bir bekletmesinin haricinde birebir muhatap olacağı bir yapıyı tavsiye ediyoruz biz. Vatandaşımızın kendisine son derece şeffaf yaklaşıldığını hissetmesi lazım. Ben genel müdür iken gece 2'de dağıtım merkezinde çağrı merkezinin başına oturduğumu hatırlarım, 15 yıl kadar önce. Yani vatandaşınızla muhatap olacaksınız. Bunun başka bir mazereti olamaz. Onun için gerek özel sektörde gerek kamuda, vatandaşımızın mutlaka derdini anlatacağı ve muhatap olacağı bir yapının sağlanmış olması lazım."

"İHBARSIZ ELEKTRİK KESİNTİSİ OLAMAZ, VATANDAŞ BİLDİRSİN GEREĞİNİ YAPALIM"

Bakan Yıldız, vatandaşların çok şikayet ettiği 'ihbar gönderilmeden elektrik kesilmesi' konusunda ise şu değerlendirmede bulundu: "İhbar gönderilmeden herhangi bir elektrik kesintisi olmaması lazım. Eğer varsa, ben bugün akşama kadar Bursa'dayım, bizzat görevlendireceğim, sayın valimiz başta olmak üzere herkes bu işten sorumludur. Bir vatandaşımız kendisine uyarı gelmeden elektriğinin kesildiğinden bahsediyorsa mutlaka faturasını ibraz etsin ve desin ki elektrik dağıtım hizmetlerine, 'benim şu abonem, her hangi bir ihbar yapılmaksızın elektriğim kesildi. Gerekçesi neymiş bunu bir öğrenelim. Bunu sormak vatandaşımızın hakkıdır. Önceden programlı kesintiler varsa bunu şirketin bildirmesi lazım. O yüzden ben söylüyorum, vatandaşlarımızdan herhangi birisi ihbarsız elektrik kesintisine maruz kalıyorsa, mutlaka bildirsinler, onlar da makul ve mantıklı cevaplarını vermek durumundadırlar."

Bir gazetecinin, UEDAŞ'ın lisansının iptalinin gündemde olup olmadığı yönündeki sorusu üzerine ise Bakan Yıldız, böyle bir konunun gündemlerinde olmadığını belirtti.

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber