2011-2012 kış sezonunda 2 milyon aileye kömür yardımı yapıldı

Kaynak : Anadolu Ajansı
Haber Giriş : 17 Mayıs 2012 16:54, Son Güncelleme : 15 Ağustos 2021 18:58

Türkiye Kömür İşletmeleri (TKİ) Genel Müdürü Mustafa Aktaş, fakir ailelere kömür yardımı kapsamında 2011-2012 kış sezonu için 2 milyon 21 bin 284 aileye 2 milyon 610 bin 684 ton kömür teslimatı yapıldığını bildirdi.

AK Parti Samsun Milletvekili Ahmet Yeni Başkanlığı'nda KİT Komisyonu Salonu'nda TKİ'nin 2009-2010 yılı bilanço yönetici hesaplarına ilişkin görüşme yapıldı.

TKİ Genel Müdürü Mustafa Aktaş, görüşmedeki sunumunda Türkiye'deki yaklaşık 13,2 milyar tonluk kömür rezervinin 2,7 milyar tonunun (yaklaşık yüzde 20'si) TKİ'nin elinde olduğunu belirterek, Türkiye'de linyit üretiminin yaklaşık yüzde 40'ının kurumları tarafından karşılandığını söyledi.

Devletin genel enerji ve yakıt politikalarına uygun olarak verimlilik ilkesini dikkate alan kurumun 2009'da 424 milyon, 2010'da 340 milyon, 2011'de ise 513 milyon lira kar ettiğini bildiren Aktaş, TKİ'nin fakir ailelere kömür yardımı kapsamında 2009-2010 kış sezonu için 2 milyon 227 bin 66 aileye 1 milyon 935 bin ton, 2010-2011 kış sezonu için 2 milyon 76 bin 112 aileye 1 milyon 521 bin 219 ton kömür dağıttığını kaydetti.

2011-2012 kış sezonu için ise 2 milyon 21 bin 284 aileye 2 milyon 610 bin 684 ton kömür teslimatı yapıldığını ifade eden Aktaş, TKİ üretim kapasitesini artırma gayretinin yanı sıra, özel sektörün bu alanda yatırım yapmasına da imkan tanıdığını dile getirdi.

TKİ Genel Müdürü Aktaş, Şırnak-Silopi, Şırnak-Merkez ve Bolu-Göynük sahalarının termik santral kurma şartlı ihalelerin yapılarak çalışmalara başlandığını belirterek, 323 milyon ton görünür kömür rezervine sahip Adana-Tufanbeyli'deki sahada elektrik santrali kurma şartlı olarak değerlendirilmek üzere ihalenin 29 Mayıs'ta yapılacağını bildirdi.

TKİ'nin gerek yüksek üretim miktarı ve düşük üretim maliyeti yönünden, gerekse organizasyon ve insan kaynakları kalitesi ve verimliliği yönünden dünyanın gelişmiş madencilik kuruluşları ölçeğinde kıyaslanabilir bir kuruluş olduğunu dile getiren Aktaş, ''Üretimi artırmanın yanında kömür kalitesini artırarak çevresel etkileri daha da azaltmaya ve teknolojiden yararlanarak kömürden nasıl azami fayda sağlanabileceği yönündeki Ar-Ge çalışmaları devam etmekte. Kurumumuz ayrıca, üretimden satışlara sahip olduğu istihdam potansiyeli ve karlılıkta Türkiye'nin ilk sayılı büyük sanayi kuruluşları arasında yer alarak sağladığı katma değerle ulusal ekonomideki yerini almaktadır'' dedi.

-Erdoğdu:''KİK'e aykırı hareket edildi''-

Aktaş'ın sunumunun ardından söz alan CHP İstanbul Milletvekili Aykut Erdoğdu, TKİ'nin rödevanslı sahaların ihalesi başta olmak üzere Kamu İhale Kanunu'na (KİK) aykırı hareket ettiği iddiasında bulunarak, kurumun iş makineleri için ihaleye çıkmadan lastik aldığını belirtti.

Kurumun stoku olmasına rağmen özel sektörden kömür aldığını öne süren Erdoğdu, şöyle konuştu:

''Şırnak'taki asfaltit madenleri önce Şırnak Valiliği'ne devredildi, valilik bu madeni il özel idaresine, il özel idaresi Dicle Madenciliğe, bu şirket ihalesiz başka bir şirkete devretti. Madeni ihalesiz devralan şirkette burayı Globol Enerji'ye milyonlarca dolara satmaya çalıştı. Bu bizim çoluğumuzun çocuğumuzu geleceği. Bu konuda herkese sorumluluk düşüyor. Bu usulsüzlüklere dair suç duyurusunda bulunulması yönünde komisyon, tavsiye kararı alınmalı.''

MHP Bursa Milletvekili Necati Özensoy da kurumun dışardan kömür alım bedellerinin oldukça yüksek olduğunu öne sürerek, fakir ailelere kömür dağıtımı konusunda TKİ'nin devreden çıkmasıyla bu işin sosyal yardımlaşma ve dayanışma vakıfları tarafından yapılabilineceğini söyledi.

AK Parti Balıkesir Milletvekili Mehmet Cemal Öztaylan ise muhalefet partisi milletvekillerinin iddialarının kendilerini ve partilerini zan altında bıraktığını ifade ederek, bunun önüne geçilmesi için TKİ yönetiminin iddialara fırsat verecek uygulamalardan kaçınması gerektiğini söyledi.

Seçim bölgesi Balıkesir'e kömürlerin daha yakın sahalar olmasına rağmen Ankara'nın Beypazarı ilçesinden geldiğine dikkati çeken Öztaylan, bu konuda rahatsızlıklarının bulunduğunu ve bu uygulamanın gözden geçirilmesi gerektiğini dile getirdi.

-Aktaş:''İhale açtık talep olmadı''-

İddiaların üzerine söz alan TKİ Genel Müdürü Aktaş, kurum iş makinelerine lastik alımı konusunda ihaleye çıktığını ama ihaleye talebin gelmediği belirterek, ''Kimse katılmayınca biz de lastikleri Çin'den almak zorunda kaldık ama bu lastikler kalitesiz çıktı. Bunun üzerine iki firmaya yazı yazdık ve ihtiyacımızı karşıladık. Özel üretim olan ve tanesi 7 bin ile 9 bin dolar olan bu lastikleri o dönem için bu şekilde aldık ama şimdi ihaleye çıkıyoruz. Stoklarla ilgili iddialarda ise bilgi eksikliğinden. Stoktaki kömürler termik düşük kalorili kömürlerdir'' dedi.

CHP'li milletvekillerinin TKİ ile ilgili suç duyurusunda bulunulması yönünde komisyon tavsiye kararı alınması önergesi oy çokluğuyla reddedilirken, yerleşim yerlerine sağlanacak kömürlerin daha yakın havzalardan sağlanmasıyla ilgili önerge oy çokluğuyla kabul edildi.

Görüşmelerin ardından, TKİ ve müesseselerin 2009-2010 yılı bilanço ve netice yönetici hesapları ibra edildi.

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber