Melen Projesi'nde sona geliniyor

Kaynak : Anadolu Ajansı
Haber Giriş : 18 Mayıs 2012 17:19, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42

Melen nehrinden yılda 1 milyar 77 milyon metre küp suyu, İstanbul'a taşıyacak Melen Projesi'nin en önemli safhalarından biri olan İstanbul Boğazı'nın altındaki su borusu geçişi tamamlandı.

İstanbul Büyükşehir Belediyesi'nden yapılan yazılı açıklamaya göre, İstanbul'un 2060 yılına kadar olan içme ve kullanma suyu ihtiyacını karşılayacak proje kapsamında, Sarıyer, Derbent-Beykoz, Ortaçeşme arasında Asya ile Avrupa kıtası, İstanbul Boğazı'nın 135 metre altından dev boru ile bağlandı.

Boru hattı, İSKİ tarafından bedeli ödenerek, İstanbul Büyükşehir Belediyesi'ne devredilecek.

5 bin 551 metrelik Boğaziçi Tüneli de 14 atmosferlik basınca dayanıklı ve zemin koşullarına uygun, ''hard rock'' tipi son teknoloji ürünü bir tünel delme makinesiyle açıldı.

Tünel delme makinesiyle Derbent-Beykoz şaftı arasındaki 3 bin 145 metrelik çalışma, hiçbir iş kazası yaşanmadan, günde ortalama 8 metre kazılarak, 1756 günde programlanan süreden 1,5 ay erken tamamlandı.

İstanbul'un şu andaki günlük ihtiyacının 1,5 katı kadar suyu iletecek kapasitedeki Boğaz tüneli tamamlandığında, günde yaklaşık 3 milyon metreküp su Avrupa yakasına taşınacak.

Devlet Su İşleri'nin (DSİ) yaptığı projeyle, İstanbul'un su ihtiyacı 2060 yılına kadar teminat altına alınacak.

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber