Yargıyı hızlandıracak rapor hazır

Kaynak : Anadolu Ajansı
Haber Giriş : 19 Mayıs 2012 12:47, Son Güncelleme : 15 Ağustos 2021 18:58

TBMM Adalet alt komisyonu, yargının hızlandırılmasına ilişkin tasarıda önemli değişiklikler yaptığı raporunu üst komisyonu sundu.

TBMM Adalet Komisyonu bünyesinde, AK Parti Kastamonu Milletvekili Hakkı Köylü başkanlığında, yargının hızlandırılmasına yönelik tasarıya ilişkin kurulan alt komisyon çalışmalarını tamamladı.

Alt komisyon, Yargı Hizmetlerinin Etkinleştirilmesi Amacıyla Bazı Kanunlarda Değişiklik Yapılması ve Basın Yayın Yoluyla İşlenen Suçlara İlişkin Dava ve Cezaların Ertelenmesi Hakkında Kanun Tasarısı'nda önemli değişiklikler yaptı.

Tasarıda yapılan değişiklikle, yatak takımları ve ibadete mahsus kitap ve eşyalar da haczedilemeyecek eşyalar arasına alındı. İcra ve İflas Kanunu'nun mevcut ilgili maddesinde, ''borçlu ve ailesinin lüzumu olan yatak takımları ve ibadete mahsus kitap ve eşyası'' haczedilemeyecek eşyalar arasında sayılıyordu ancak TBMM Başkanlığı'na sevkedilen tasarıda bu eşyalar çıkarılmıştı. Şimdi alt komisyonda bu eşyalar, ''pek lüzumlu eşya'' kapsamında değerlendirilerek haczedilemeyecek eşyalar arasında sayıldı.

Yabancı devlet, parlamento ve hükümet başkanı ile hükümet üyelerinin resmi ziyaret, transit geçiş, gibi sebeplerle Türkiye'de bulundukları sürece, bu kişileri taşıyan ulaşım araçları muhafaza altına alınamayacak ve yediemine bırakılamayacak.

İdare ve vergi mahkemelerinde tek hakim tarafından görülecek davalarda 50 bin TL olarak belirlenen parasal sınır, çok yüksek olduğu gerekçesiyle 25 bin TL'ye düşürülüyor.

Tasarıda, Adalet Bakanlığı'nda boş bulunan 10 hakim-iç denetçi kadrolarına atama yapılması ve böylece iç denetimde ve adalet hizmetlerinde etkinliği artırılması amacıyla düzenleme yapıldı. Buna göre, Adalet Bakanlığı iç denetçiliğine, hakim ve savcılar arasından yapılacak atamalarda, bakanlığın iç denetçiliğe atanma genel şartlarını taşımak zorunluluğu aranmayacak. İç denetçiliğe ilgili kanundaki atama şartlarına tabi olmaksızın, en az 6 yıl hakim ve savcılık yapan, üstün başarısı ile iç denetim hizmetlerinde yararlı olacağı anlaşılanlar arasından bakan tarafından atama yapılacak. Bu kişilere 2 aylık eğitim sonunda sertifika verilecek.

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber