Merkez, faize dokunmadı, döviz silahını çekti

Kaynak : Anadolu Ajansı
Haber Giriş : 29 Mayıs 2012 14:14, Son Güncelleme : 15 Ağustos 2021 19:00

Merkez Bankası, politika faizini değiştirmeyerek yüzde 5.75'te bıraktı. TL munzamın dövizde tutulan kısmının ağırlığı yüzde 45'e çıkarıldı. Böylece bankalara döviz desteği sağlanacak.

Merkez Bankası Para Politikası Kurulu yılın beşinci faiz toplantısını gerçekleştirdi. Faizde beklendiği gibi değişikliğe gitmeyen Merkez Bankası, bankalara döviz kolaylığı getiren adımı attı.

Merkez Bankası, gösterge faizi değiştirmeyerek yüzde 5.75'te bıraktı. Banka, gecelik borçlanma faiz oranı yüzde 5'te, gecelik borç verme faiz oranını yüzde 11.5'te tuttu.

CNBC-e'nin 14 ekonomistin katılımıyla yaptığı ankete göre katılımcıların tamamı bu ay politika araçlarının hiçbirinde değişiklik beklemiyordu.

Merkez Bankası, beklendiği gibi bankalara döviz kolaylığı sağlayan adımı attı. Merkez Bankası, TL zorunlu karşılıklarının döviz cinsinden tesisinde sınırlı artırımın uygun görüldüğünü açıkladı. TL munzamın dövizde tutulan kısmının ağırlığı yüzde 40'tan yüzde 45'e çıkarıldı. Bu oranın yüzde 50'ye çıkarılması bekleniyordu.

2.8 MİLYAR TL'LİK LİKİDİTE

Yapılan değişiklikle piyasaya 2.8 milyar TL'lik likidite sağlanacak. Merkez Bankası'nın rezervleri 2.1 milyar dolar artacak.

Merkez Bankası Başkanı Erdem Başçı, geçen hafta CNBC-e'ye yaptığı açıklamada TL munzamın dövizde tutulan kısmını artırabileceklerini belirtmişti.

CARİ AÇIKTA DÜŞÜŞ KADEMELİ SÜRECEK

Merkez Bankası açıklamasında şu ifadelere yer verildi: "Son dönemde açıklanan veriler, iç ve dış talep arasındaki dengelenmenin öngörüldüğü şekilde sürdüğünü teyit etmektedir. Yılın ilk çeyreğinde tüketim talebinde belirgin bir yavaşlama gözlenirken öncü veriler ikinci çeyrek için ılımlı bir toparlanmaya işaret etmektedir. İhracat istikrarlı artış eğilimini korumaktadır. Bu doğrultuda, cari işlemler açığının kademeli olarak azalmaya devam edeceği öngörülmektedir.

ENFLASYON HEDEFİN ÜZERİNDE SEYREDECEK

Enflasyonun Mayıs ayında kayda değer bir düşüş göstermesi beklense de yılın son çeyreğine kadar hedefin belirgin olarak üzerinde seyredeceği tahmin edilmektedir. Bu doğrultuda fiyatlama davranışlarına dair riskleri sınırlamak amacıyla önümüzdeki dönemde mevcut sıkı duruş korunacaktır. Bu çerçevede Kurul, Nisan Enflasyon Raporu'nda yer alan yüzde 6.5 düzeyindeki yılsonu enflasyon tahminini korumaktadır.

GEREKTİĞİNDE EK PARASAL SIKILAŞTIRMA

Kurul, küresel ekonomiye dair belirsizliklerin sürmesi nedeniyle para politikasında esnekliğin korunmasının uygun olacağını belirtmiştir. Alınan tedbirlerin krediler, yurtiçi talep ve enflasyon beklentileri üzerindeki etkileri dikkatle takip edilecek, Türk Lirası fonlama miktarı gerekli görüldüğünde aşağı veya yukarı yönlü ayarlanacaktır. Bu çerçevede, gerektiğinde daha kısa süreli ek parasal sıkılaştırmalar da kullanılabilecektir."

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber