THY'ye grev yasağı Meclis'ten geçti

Kaynak : Anadolu Ajansı
Haber Giriş : 30 Mayıs 2012 19:04, Son Güncelleme : 15 Ağustos 2021 18:58

TBMM Genel Kurulu'nda görüşülen bazı kanunlarda değişiklik yapan yasa teklifinin, havacılık hizmetlerinde grev ve lokavt yasağı getiren birinci maddesi kabul edildi.

Genel Kurul'da, AK Parti İstanbul Milletvekili Metin Külünk'ün, korsan taksiciliğe cezalar da getiren yasa teklifinin birinci maddesi görüşüldü. Kabul edilen madde, grev ve lokavt yasağı kapsamına havacılık hizmetlerini de alıyor.

İçişleri Bakanı İdris Naim Şahin, havacılık sektöründe grev ve lokavt yasağı getiren kanun teklifine ilişkin, ''THY, diğer ülkelerin hava yollarının maruz kaldığı işletme hatalarından doğan sıkıntıları yaşamamak için bu tedbiri almak durumundadır'' dedi.

TBMM Genel Kurulu'nda, Bazı Kanunlarda Değişiklik Yapılmasına Dair Kanun Teklifi'nin, havacılık hizmetlerinde grev ve lokavt yasağı getiren birinci maddesi kabul edildi.

Madde üzerinde söz alan MHP Muğla Milletvekili Mehmet Erdoğan, düzenlemenin birçok uluslararası sözleşmeye aykırı olduğunu, bu nedenle geri çekilmesi gerektiğini iddia etti.

CHP Balıkesir Milletvekili Namık Havutça, ''Havacılık sektöründe grevi yasaklayan düzenlemenin, korsan taksilerle ilgili teklifte ne işi var-'' diye sordu.

''Emek, işçi, köylü düşmanı bir iktidarla karşı karşıyayız'' diyen Havutça, ''AKP'ye oy veren işçi, memur, emeklilere sesleniyorum; AKP'nin gerçek yüzü budur. Darbeler sona ermiştir ama darbe anlayışı devam etmektedir'' ifadesini kullandı.

Madde üzerinde soruları yanıtlayan İçişleri Bakanı İdris Naim Şahin, yolsuzlukları, yasakları kaldırmanın, hükümetin ve AK Parti'nin hedeflediği hususlar olduğunu söyledi. Getirilen düzenlemenin bir yasak olmadığını belirten Şahin, şunları söyledi:

''Bu düzenleme, başarıyı sürdürme düzenlemesidir. THY, Türkiye'nin yüz akı kurumlarından biridir. Türkiye'nin yüzakı bir kurumun, grev uygulamasıyla başarısının engellenmesinin kabul edilmesi mümkün değildir. Sendika, yetki belgesine itiraz ederek, oyalamak suretiyle 18 aydır sözleşme bağıtlanamamaktadır.

THY, diğer ülkelerin hava yollarının maruz kaldığı işletme hatalarından doğan sıkıntıları yaşamamak için bu tedbiri almak durumundadır.''

-Tartışma-

Verilen değişiklik önergesi üzerinde söz alan BDP Mersin Milletvekili Ertuğrul Kürkcü, ''Grev yapmayan işçi, işçi değildir, köledir'' dedi.

Kürkcü, laf atan AK Parti İstanbul Milletvekili Osman Aşkın Bak'a yönelik, ''Yeter, bırak tıraşı. Hem yasak getirip hem işçi hakkından bahsediyorsunuz. Utanmaz'' diye konuştu.

AK Parti'li milletvekilleri, Kürkcü'den sözünü geri almasını istedi.

Sataşmadan söz alan Bak, ''Sözlerinizi size iade ediyorum. İşçilere 'koyun' dediniz. Türk işçileri bu sözleri sana iade ediyor'' dedi.

Bak ile Kürkcü bir süre tartıştı.

CHP Mersin Milletvekili Aytuğ Atıcı'nın konuşmasının ardından da Atıcı ile AK Parti Adıyaman Milletvekili Mehmet Metiner tartıştı. Tartışmaya CHP Malatya Milletvekili Veli Ağbaba'nın da katılması üzerine, TBMM Başkanvekili Meral Akşener birleşime ara verdi.

Verilen aranın ardından yapılan oylamada, teklifin, havacılık sektöründe grev ve lokavt yasağı getiren birinci maddesi kabul edildi.

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber