Anayasa Yazım Komisyonu, 3 madde üzerinde mutabakat sağladı

Kaynak : İhlas Haber Ajansı
Haber Giriş : 31 Mayıs 2012 19:07, Son Güncelleme : 15 Ağustos 2021 18:58

Anayasa Uzlaşma Yazım Komisyonu Üyesi Faruk Bal, Anayasa Uzlaşma Yazım Komisyonu'nda ?hayat hakkı', 'insanın maddi ve manevi varlığı, bütünlüğü ve korunması' ile ?işkence ve kötü muamele yasağı' başlıklarının müzakere edildiğini ve mutabakat sağlandığını bildirdi.

Bal, Meclis'te düzenlediği basın toplantısında, bugünkü Anayasa Uzlaşma Yazım Komisyonu toplantısında, ?hayat hakkı', ?insanın maddi ve manevi varlığı, bütünlüğü ve korunması' ile ?işkence ve kötü muamele yasağı' başlıklarının müzakere edildiğini ve taslak madde metinleri üzerinde mutabakat sağlandığını bildirdi. Bal, Bu taslak metinlerin yarın Anayasa Uzlaşma Komisyonu'na takdim edileceğini ve bu komisyonun yapacağı değerlendirmenin esas olacağını kaydetti.

Komisyonda daha önce ?eşitlik' ilkesi ile ilgili 3'üncü madde üzerinde uzlaşılamadığının hatırlatılması üzerine Bal, temel hak ve hürriyetler başlığı bitmeden eşitlik maddesine döneceklerini söyledi. Eşitlik maddesinin aslında en çok uzlaşılacak madde olduğunu belirten Bal, ?İnşallah süreç içinde bir araya gelinerek ortak akılda birleşmek suretiyle milletimizin her ferdini kapsayacak şekilde, kimseyi dışlamayan bir anlayışla metin haline dönüştürülecektir? dedi.

KABUL EDİLEN ÜÇ MADDE

Bugünkü toplantıda yeni Anayasa'da yer alması planlanan 'Kişi hak ve hürriyetleri' başlığı altındaki üç madde şöyle:

?Madde 4: Herkes hayat (yaşama) hakkına sahiptir. Meşru müdafaa ve suçla mücadele esnasında kanunun cevaz verdiği hallerde, hayat (yaşam) hakkını ortadan kaldıracak ya da tehlikeye düşürecek ölçüde güç kullanımının kesinlikle gerekli olduğu durumlar istisnadır.

Madde 5: Herkes maddi ve manevi varlığını koruma, geliştirme ve buna saygı gösterilmesini isteme hakkına sahiptir.

Tıbbi zorunluluklar ya da kişinin aydınlatılmış rızası esas alınmak şartıyla kanunda açıkça belirtilen haller dışında bilimsel ve tıbbi deneyler dahil kişinin vücut bütünlüğü dokunulamaz.

İnsan bedeni ve organları insan onur (şeref) ve haysiyetine aykırı bir şekilde metalaştırılamaz.

Madde 6: İşkence ve kötü muamele yasaktır. Hürriyetlerin kısıtlanması ve cezaların infazı halleri de dahil olmak üzere kimse insan onur ve haysiyetiyle bağdaşmayan bir cezaya çarptırılmak veya muameleye tabi tutulamaz.?

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber