İmsak
Güneş
Öğle
İkindi
Akşam
Yatsı

3. yargı paketi yeni yasama yılına kaldı

Kaynak : Milliyet
Haber Giriş : 20 Haziran 2012 07:00, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42

Parti, Meclis tatile girmeden önce çıkartacağı yasaların listesini hazırladı ve muhalefet partilerine sundu. Çıkartılacak yasaların listesinde üçüncü yargı paketi ile bu pakete eklenmesi beklenen özel yetkili mahkemelerin görev alanını daraltan düzenlemenin yer almaması dikkat çekti. İktidarın, bu iki konuyu Ekim ayında açılacak yeni dönemde gündeme getireceği öğrenildi.

3 nedenle itiraz

Üçüncü yargı paketinin önümüzdeki döneme kalmasında üç madde etkili oldu. Bunlardan ilki adli kontrolde üst sınırı kaldıran madde. Adalet Komisyonu'nda yapılan değişiklik ile hakimlerin hangi suçu işlerse işlesin bir kişi hakkında tutuksuz yargılama kararı vermesinin yolunu açacak düzenleme parti içinde sıkıntı yarattı. Üst sınırı 5 yıl olan suçlar için adli kontrol uygulanması görüşü ağırlık kazanmaya başladı. Paket, terör örgütüne yardım ve yataklık yapanlara, yapılan yardıma göre ceza verilmesi ve indirime gidilmesini içeriyor. Bir başka madde de terör eylemlerine katılanların örgüt üyesi gibi cezalandırılması konusunda da esnekli getiriyor ve ceza indirimi öngörüyor. Bu maddelere de KCK davası sanıklarının serbest kalmasına neden olacağı endişesiyle karşı çıkılıyor.

Sabah


ÖNDER YILMAZ Ankara

2005 yılında çıkarılan Özürlüler Yasası doğrultusunda belediyeler başta olmak üzere kamu kurum ve kuruluşlarına, yaya geçitleri, resmi yapılar, yeşil ve spor alanları gibi alt yapıların engellilerin erişilebilirliğine uyumu için verilen 7 yıllık sürenin dolmasına günler kala, 3 yıl uzatma geldi. Buna göre 7 Temmuz 2012 tarihinde dolacak süre 7 Temmuz 2015'e uzatılacak. Bu uzatmanın gerekçesi, ?gerekli tedbirlerin alınabilmesi amacıyla? şeklinde açıklandı.

Ak Parti Adana Milletvekili Mehmet Şükrü Erdinç ve Amasya Milletvekili Avni Erdemir'in verdiği kanun teklifi, kamu kurum ve kuruluşları ve belediyelerin, yaya geçitleri, resmi yapılar, yeşil ve spor alanları gibi alt yapıların engellilerin erişilebilirliğine uyumu için verilen ve dolmak üzere olan 7 yıllık süreyi 3 yıl daha uzatıyor. Değişikliğe göre, 7 Temmuz 2012 tarihinde dolacak 7 yıllık süre, kamu kurumları ve belediyelerin üzerlerine düşen sorumlulukları yerine getirmediği için 3 yıl daha uzatılacak. Teklife göre, hazırlıkların tamamlanması için 7 Temmuz 2012 olarak belirlenen son süre 7 Temmuz 2015 olarak değiştirilecek. Teklifte süre uzatımının gerekçesi ise, ?gerekli tedbirlerin alınabilmesi amacıyla? şeklinde açıklandı.

Engellilerden büyük tepki

Engelliler Konfederasyonu Başkanı Turhan İçli, Milliyet'e şu değerlendirmede bulundu:

?2005'teki yasada engellilere yönelik hazırlıklar için 7 yıl süre verildi. ?Hadi öyle olsun bekleriz' dedik. Ama bu uzatmayı hiç beklemiyorduk. Ne adaletle ne hakla ne hukukla bağdaşır. Belediyeler 7 yıl uyudular bıçak kemiğe dayandığında ?vay biz ne yapacağız' diyerek telaşa düştüler. Belediyeler 7 yılda basit önlemleri bile almadılar. Hergün açılan çukurlara düşüyoruz. Ama paralı işlerle göstermelik fantezi işleri daha çok sevdiler. Kınıyorum, bunu yapacaklarını düşünmemiştim. Olan yine engellilere olacak.?

Neleri yapmadılar?

7 Temmuz 2005 yılında Resmi Gazete'de yayımlanarak yürürlüğe giren 5378 Sayılı Özürlüler Yasası'na rağmen kamu kurumları ve belediyelerin yapmadıkları düzenlemeler şöyle:

?Kamu kurum ve kuruluşlarına ait mevcut resmi yapılar, tüm yollar, kaldırımlar, yaya geçitleri, açık ve yeşil alanlar, spor alanları ve benzeri sosyal ve kültürel alt yapı alanları ile umuma açık her türlü özel yapılar özürlülerin erişebileceği uygun duruma getirilmedi. Büyükşehir belediyeleri ve belediyeler, şehir içi hizmetleri ile toplu taşım araçlarını özürlülerin erişebilirliğine hazırhale getirmedi.

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber