Memura yok, IMF'ye var!/ Video

Kaynak : Milli Gazete
Haber Giriş : 20 Haziran 2012 09:57, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42

Ekonomisiyle ilgili abartılı övgülerle koltukları kabartılan Türkiye'ye ilk fatura çıktı. 'Küresel ekonomik krizin çözümü' için IMF yönetiminde oluşturulacak havuza Türkiye de 5 milyar dolar katkıda bulunacak. Bilindiği üzere, Maliye Bakanlığı, memura ilk etapta teklif edilen 3 + 3 zammın üzerine yapılacak 1 puanlık artışın bütçeye 1 milyar lira yük getirdiğini belirtmişti

Türkiye, küresel ekonomik kriz konusunda IMF yönetiminde oluşturulacak havuza 5 milyar dolar yatıracak. Başbakanlık kaynaklarından edinilen bilgiye göre, dün başlayan G20 Zirvesi'nin birinci oturumunda küresel ekonomik kriz ele alındı. Bazı ülke liderlerinin kriz için IMF yönetiminde oluşturulacak havuza ne kadar katkı vereceklerini açıkladıkları bildirildi.

Alınan bilgiye göre, Başbakan Erdoğan, bu çerçevede oluşturulacak havuza Türkiye'nin 5 milyar dolar yatıracağını açıkladı. Türkiye'nin yatıracağı 5 milyar doların Merkez Bankası döviz rezervinden IMF nezdinde oluşturulacak havuza iletileceği öğrenilirken, konuya ilişkin teknik ayrıntıların Merkez Bankası'nca açıklanacağı ifade edildi. Ayrıca, Türkiye'nin ihtiyaç duyduğu anda bu parayı havuzdan çekebileceği kaydedildi.

Sıra gelişmekte olan ülkelerin ceplerine geldi

Dünyanın önde gelen gelişen ekonomileri, IMF'nin finansal duvarının güçlendirilmesi için katkı yapacak. Brezilya Maliye Bakanı Guido Mantega, Meksika'daki G-20 Zirvesi'nde BRICS ülkelerinin IMF'ye daha fazla katkı sağlayacağını açıklayacağını söyledi. Mantega, miktarın toplamda Nisan'da IMF'nin açıkladığı 430 milyar dolar civarında olacağını söyledi. Aralarında Brezilya, Rusya, Hindistan ve Çin'in bulunduğu ekonomiler, bu miktarın 70 milyar dolarlık kısmını karşılayacak.

Böylelikle, Türkiye'nin yanı sıra havuza Brezilya'nın 10 milyar dolar, Rusya'nın 10 milyar dolar, Hindistan'ın 10 milyar dolar, Güney Afrika Cumhuriyeti'nin 2 milyar dolar, Meksika'nın 10 milyar dolar ve Kolombiya'nın 1.5 milyar dolar yatıracağı bildirildi.

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber