En çok kene vakası hangi illerde görülüyor?

Kaynak : Star Gazetesi
Haber Giriş : 12 Temmuz 2012 08:10, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42

Meclis, Kırım Kongo Kanamalı Ateşi hastalığıyla ilgili rapor yayınladı. Türkiye'nin hastalık profilinin de çıkarıldığı raporda, hastaların en fazla çiftçiler ve ev hanımları olduğu belirtildi.

TBMM Araştırma Hizmetleri Başkanlığı tarafından Kırım Kongo Kanamalı Ateşi'nin (KKKA) profili çıkarıldı. Yapılan araştırmaya göre çiftçiler ve ev hanımları risk altında. Yayınlanan raporda Bunyaviridae ailesine bağlı Nairovirus soyundan olan virüs, dış ortama dayanıksız. Konak olarak kullandığı kene ve benzeri hayvanlar dışında uzun süre yaşayamıyor. Ancak 56 derece sıcaklıktaki suda yarım saat hayatta kalabiliyor. Ultraviyole ışınların hızla öldürdüğü virüs, kanda ise vücut ateşi 40 dereceyi bulsa bile 10 gün boyunca yaşamaya devam ediyor.

2002'den beri Türkiye'de öldürücü

KKKA virüsünün dünyada tespit edilmiş 8 farklı türü bulunurken, Türkiye'de görülenler Rusya ile Kosova türlerine benzer. Bu da virüsün göçmen kuşlarla taşındığının göstergesi. Göçmen kuşların geçiş güzergahında bulunan illerde risk daha yüksek. İlk olarak 1944 ?de Kırım'da tespit edilen virüs, Balkanlar, Asya, Orta Doğu, Hint Yarımadası ve Afrika Kıtası'nda görülüyor. Türkiye'de ilk defa 2002 yılı ilkbaharında öldürücü KKKA hastalığına rastlanırken, 2003'e kadar hastalığın nedeni anlaşılamadı. Tokat, Sivas, Çorum, Amasya, Yozgat, Gümüşhane, Bayburt, Erzurum, Erzincan ve çevresi olmak üzere İç ve Doğu Anadolu bölgelerinin kuzeyi ile Karadeniz Bölgesinin güney kesimlerini kapsayan geniş bir coğrafi alanda hastalık görüldü. Mayıs ve Eylül aylarında görülen hastalığa yakalananların 2008 yılından bu yana yüzde 1,3'ü öldü.

Biyoterörizm silahı olarak kullanılabilir

Raporda ayrıca KKKA'nın biyoterörizm silahı olarak kullanılması ihtimaline de dikkat çekildi. Hastalığın insandan insana bulaşabildiği ve hava yoluyla geçebildiği ihtimali bulunduğu kaydedilirken, yapısı gereği yüksek miktarda üretilemediğine dikkat çekildi.

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber