İmsak
Güneş
Öğle
İkindi
Akşam
Yatsı

Türkiye'ye AİHM'den vicdani ret tazminatı

Kaynak : Hürriyet
Haber Giriş : 17 Temmuz 2012 19:08, Son Güncelleme : 15 Ağustos 2021 19:01

Vicdani retçi Mehmet Tarhan, Avrupa İnsan Hakları Mahkemesi'nde (AİHM) Türkiye'ye karşı açtığı davayı kazandı. Mahkeme Türkiye'yi 12 bin euro ödemeye mahkum etti.

Merkezi Fransa'nın Strasbourg şehrinde bulunan AİHM bugün aldığı kararla askerlik hizmetini yapmayı ve üniforma giymeyi reddeden Tarhan'ın davasında haklı olduğuna hükmetti.

Mahkemenin kararında, 2006'dan bu yana firari durumunda olan Tarhan'ın askeri hapishande tutularak zorla saçlarının kesilmesinin insanlık dışı veya küçük düşürücü muameleyi yasaklayan üçüncü maddenin ve düşünce, vicdan ve din özgürlüğüne ilişkin dokuzuncu maddenin ihlali anlamına geldiği ifade edildi.

Mahkeme, Türkiye'nin manevi tazminat olarak 10 bin euro, mahkeme masrafları için de 2 bin euro tazminat ödemesine karar verdi. Mehmet Tarhan davası, Türkiye'nin AİHM'deki altıncı vicdani ret mahkumiyeti oldu.

AVRUPA DÜZENLEME BEKLİYOR

AİHM'in bağlı olduğu Avrupa Konseyi Bakanlar Komitesi, geçtiğimiz yıl, AİHM'in vicdani ret kararlarını uygulamayan Türkiye'ye "en kısa zamanda düzenleme yapılması" talimatını vermişti. Türkiye'nin öncelikle 1930 tarihli Askeri Ceza Kanunu'nun 2000 yılında yenilenen "emre itaatsizlik" düzenlemelerini değiştirmesi bekleniyor.

Bu yapılırken, vicdani retçilere sürekli cezalandırma ya da haklarında dava açılması yerine askerliğe alternatif hizmet yaptırılması konusunda formül geliştirilmesi isteniyor. Avrupa Konseyi'nin 47 üye ülkesinde vicdani ret hakkını sadece Türkiye, Azerbaycan ve Ermenistan tanımıyor.

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber