Parasız üniversiteye 3 model, burs ve kredilere TÜFE zammı

Kaynak : Star Gazetesi
Haber Giriş : 24 Temmuz 2012 07:11, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42

Hüseyin Özay

Başbakan Erdoğan'ın talimatıyla parasız üniversite için yürütülen çalışmalara Maliye Bakanlığı da 3 modelle katıldı. Maliye ayrıca önümüzdeki dönem için burs ve kredilere de zammı ayarlıyor.

Türkiye'nin ilk olarak STAR'ın haberiyle öğrendiği harçların kaldırılıcağı parasız üniversite süreci için Maliye de harekete geçti. Maliye sürecin sağlıklı ve sorunsuz bir şekilde uygulanabilmesi için üç model üzerinde duruyor. Maliye'nin hazırladığı modeller ayrıca bütçede harçların kaldırılmasıyla ortaya çıkacak açığı da kapatmayı hedefliyor. Maliye bürokratları Başbakan Recep Tayyip Erdoğan'ın ?Üniversitelerde harçları kaldıralım? talimatı üzerine çalışmalara başlayan ekonomi bürokrasisi, harçları tümden kaldırmakla ortaya çıkacak açığı kapatmak için önerilerin de içinde bulunduğu uygulama seçenekleri hazırlıyor.

Bürokrasi 1.2 milyarın derdinde

Ekonomi bürokrasisi, yaklaşık 1.2 milyar TL'yi bulması beklenen ?kayıp' için üç alternatif hazırladı:

- Tüm öğrenciler için üniversite harcının kaldırılması, ortaya çıkacak açığın tasarruf ve farklı enstrümanlarla kapatılması.

- Öğrencilerden gelir durumlarına göre harç alınması, düşük gelir grubundan hiç alınmaması.

- Tüm öğrencilere harç kredisi verilmesi ve geri ödemelere faiz uygulanmaması.

Halen üniversitelerde alttan ders alınması, sınıf tekrarı ve gece eğitimi gibi nedenlere bağlı olarak farklı miktarlarda harçlar alınıyor. Açık öğrenimde 71 liradan başlayan harç miktarı, ikinci öğrenimde 4 bin liraya kadar yükseliyor. Uzmanlar, yeni düzenlemenin bu karmaşayı da önleyeceğini söylüyorlar. Yapılan çalışmalar hükümete sunulacak, son kararı Bakanlar Kurulu verecek. Uygulama ise bu yıla yetiştirilecek.

Öğrencilere zam müjdesi

Öte yandan, Maliye Bakanlığı, üniversite öğrencilerine hali hazırda ödenen burs ve kredileri de masaya yatırdı. Maliye bürrkatları kredi ve burslara enflasyon ayarı çekmeye hazırlanıyor. 2013 yılı bütçe hazırlıkları çerçevesinde ele alınan burs ve kredilerin bu yıl, enflasyonun üzerinde arttırılması planlanıyor. Ayrıca, kredi ve burstan yararlanacak öğrenci sayısı da arttırılacak.

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber