Ramazan ayında reflüye dikkat

Kaynak : İhlas Haber Ajansı
Haber Giriş : 25 Temmuz 2012 16:51, Son Güncelleme : 15 Ağustos 2021 18:57

Uzmanlar, ülser, gastrit, reflü, spastik kolon gibi mide ve sindirim sistemi rahatsızlıkları olanların Ramazan ayı boyunca beslenmelerine özen göstermeleri gerektiğini belirtti.

Ağız kokusunun Ramazan ayında oruç tutarken ya da normal zamanda kişinin kendisini ve çevresindekileri rahatsız eden bir durum olduğunu belirten Özel Medline Konya Hastanesi'nden Gastroenteroloji Uzmanı Dr. Ali İhsan Doğru, ağız kokusunun nedenleri arasında yer alan reflü hakkında bilgi verdi. Doğru, reflü gibi mide rahatsızlığı bulunanların oruç tutmadan önce doktorlarına başvurmaları gerektiğini, aksi taktirde telafisi mümkün olmayan sonuçlara yol açabileceğini söyledi. Reflünün belirtilerini anlatan Dr. Ali İhsan Doğru, "Reflü rahatsızlığı bulunanlar, sıklıkla mide yanması şikayetiyle doktora başvururlar. Bunun yanı sıra reflünün göğüste yanma ve ekşime, boğaza doğru acı su gelmesi, ağız kokusu gibi belirtileri de olur. Reflü bazen de ses kısıklığı, nefes alma güçlüğü yüzünden astım ya da göğüs ağrısı, çarpıntı nedeniyle kalp endişesi yaşatır. Özellikle yemeklerden sonra ve tok karnına yatıldığında geceleri rahatsız eden şişkinlik, geğirme ve boğulma, göğüste takılma ve sıkışma hissiyle birlikte kalpte baskı ve çarpıntı hissedilebilir" dedi.

Ramazan ayında reflüye karşı alınabilecek önlemlerden de bahseden Dr. Ali İhsan Doğru, "Kilonuzu kontrol altına alın. Özellikle bel çevresindeki fazla yağlar reflünün en önemli nedenleri arasında yer alır. Sahursuz oruç tutmayın. Sahurda yağsız peynir, kepek ekmeği, yumurta, yağsız yoğurt yiyin. Domates ve biberi çiğ yemek yerine közlenmiş olarak tercih edin. Reflü şikayetini en çok yağlı yiyecekler artırır. Kızartmalar, yağlı peynirler, börekler, poğaçalar, açmalar, şarküteri ürünleri, kıymadan yapılan etler, şerbetli tatlılar yağ oranı yüksek yiyeceklerdir. Bunlardan uzak durmaya özen gösterin. İftarı ikiye bölerek yemeye özen gösterin. Bir oturuşta yüksek hacimli yerseniz reflü şikayetleriniz artar. Uyurken yatak başının en az 30 derece eğimli olmasına özen gösterin. Yemeklerinizi mümkün olduğu kadar baharatsız hazırlayın. Asitli ve kafeinli içecekler de reflü şikayetlerini artırır. Ayran, taze sıkılmış meyve suları ve su içmeyi tercih edin. Yemekten iki saat sonra uyumaya gidin. Mideniz boşaldıktan sonra uyumaya giderseniz reflü şikayetleriniz daha az olur" şeklinde konuştu.

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber