Çağlayan: Yeni teşvik sistemi için mevzuatta hiçbir değişiklik olmayacak

Kaynak : Cihan Haber Ajansı
Haber Giriş : 30 Temmuz 2012 14:09, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42

Ekonomi Bakanı Zafer Çağlayan, yeni teşvik sistemi için mevzuatta hiçbir değişiklik olmayacağını belirterek; yaptıkları çalışmanın ise bugün itibarıyla başlatıldığını söyledi.

Yeni teşvik sistemine ilişkin Ekonomi Bakanlığı Uğur Ercan Salonu'nda bir basın toplantısı düzenleyen Bakan Çağlayan, gazetecilerin sorularını da cevapladı. Teşvik paketinden yararlanma oranının yeterli olup olmadığına ilişkin bir soruya Çağlayan, paketin açıklandığı 19 Haziran'dan bugüne kadar geçen sürede başvuru oranlarının önemli seviyelere geldiğini ifade etti.

Milletin işlerini genelde son günlere bıraktığına dikkat çeken Çağlayan, teşvik sisteminin bunu beklemeye tahammülü olmadığının altını çizdi. Yatırımcıların öncelikle teşvik sisteminin önceliklerini keşfetme gayreti içerisinde olduğunu söyledi.

Dördüncü çeyreğe doğru başvuruların dozunun biraz daha artacağını ve bilhassa 31 Aralık 2013 tarihi itibarıyla bu teşvik sisteminin en yoğunluklu teşvik sistemine sahip olmasının biraz daha çabuklaşacağını anlatan Zafer Çağlayan, 1 Ocak tarihinden sonra teşviğe bağlanıp yapılan yatırımlarda müracaatçıların bakanlığa başvurmasıyla beraber yeni teşvik sistemine teşvik belgelerinin revize edileceğini dile getirdi.

Teşvik sisteminin iş dünyasının yoğun bir şekilde takip ettiği uluslararası kanallar aracılığıyla tanıtımını yapacaklarını aktaran Çağlayan, tanıtım faaliyetini bu yılın eylül ayı itibarıyla başlatmayı planladıklarını kaydetti. Çağlayan, 10'dan fazla dilde tanıtım yapılması için hazırlıklarının devam ettiğini ve tanıtıma ilişkin bütçeyi hazırladıklarını açıkladı.

Yeni teşvik sistemiyle ilgili mevzuatta bir değişiklik yapılıp yapılmayacağına yönelik bir soruya ise Çağlayan, "Mevzuatta hiçbir değişiklik olmayacak. Zaten, bizim kendi mevzuatımızda var." karşılığını verdi. Yaptıkları çalışmanın bugün itibarıyla başlatıldığını dile getiren Çağlayan, bunun için herhangi bir mevzuat değişikliğine ihtiyaç olmayacağına dikkat çekti. Yapılacak yatırımla alınacak olanın, binanın mutlaka orantılı olması gerektiğini anlatan Çağlayan, yatırım için ihtiyaç olan büyüklüğe karşılık çok büyük binalarla gelen tekliflerin kabul edilmeyeceğini ifade etti.

Renault firmasının station vagon modelini Türkiye'de üreteceğine ilişkin haberlerin sorulması üzerine ise Çağlayan, kararın Türkiye açısından son derece önemli olduğunu söyledi. Yarın ya da Çarşamba günü Bursa'daki Renault fabrikasına ziyarette bulunmayı planladığını anlatan Zafer Çağlayan, bu ziyaretle yatırımcının yanında olduklarını ifade etme imkanı bulacaklarını kaydetti.

MAHKEME KARARI EN TUTARLI YOL

Toyota fabrikasında çalışan işçilerin açtığı tazminat davaları konusunda Çağlayan, fabrikadaki işçi ve işverenlerin haklarının kanunlarla belirlendiğini hatırlattı. Yabancı yatırımcıların Türkiye'ye yatırım yapmalarını arzu ettiklerini dile getiren Çağlayan, Toyota yetkilileri ile geçenlerde görüşme yaptığından söz ederek, "Genel Müdürü bana geldi ve görüş alışverişinde bulunduk. Bazı konularda yanlış anlaşılmalar söz konusu olmuştu. Fabrikanın kendi bünyesinde bazı problemlerle karşı karşıya kalınmıştı. Bu toplantının ardından Toyota Genel Müdürü'nden son gelişmeler hakkında bilgi alacağım." şeklinde konuştu.

Binaların değerinin belirlenmesi için mahkemelere başvurulmasının tek yol olup olmadığına ilişkin bir soruyu Çağlayan, mahkeme yoluyla değer belirlenmesinin kendileri için en tutarlı yol olduğunu söyledi. Bina ve arsa değerlerinin ayrılması konusunda mahkemelerin çok kısa sürede karar alabildiğini hatırlatan Çağlayan, kendileri için bunların çok daha çabuk, çok daha güvenilir kaynaklar olacağını kaydetti.

Binaların envanterinin çıkarılması konusunda ise Çağlayan, öncelikle kamunun elindeki stoku değerlendirmek istediklerini belirtti.

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber