Bıçak izi olmadan ses dalgalarıyla taşlarından kurtuldu

Doğumsal olarak kasığında ve sol böbreğinde taşlar bulunan M.A.E. adlı kişi, aynı anda laparoskopik ve endoskopik yöntem kullanılarak taşlarından kurtuldu.

Kaynak : Cihan Haber Ajansı
Haber Giriş : 30 Temmuz 2012 16:04, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42

Yaklaşık 2 saat süren ameliyatı Medical Park Samsun Hastanesi Üroloji Uzmanları Op. Dr. Hikmet Çavuş, Op. Dr. Abdullah Açıkgöz ve Op. Dr. Hamit Öztürk gerçekleştirdi. Kesi olmadan böbrekteki tüm taşları temizlenen hasta ameliyattan bir gün sonra taburcu edildi.

Bu tür ameliyatların zorluk derecesinin ve komplikasyon riskinin yüksek olduğunu belirten Dr. Abdullah Açıkgöz, hastanın daha önce açık cerrahi ameliyatı geçirmiş olmasının, zorluk derecesini daha da artırdığını söyledi. Bu tür özelliği olan operasyonların yeterli bir cerrahi donanım, endoskopik görüntüleme sistemleri ve tecrübeli bir ekip tarafından yapılınca sonuçlarının sevindirici olduğunu hatırlatan Açıkgöz, ?Doğumsal anomali otopsi serilerinde insidansı 1/2000 ile 1/3000 arasında değişmektedir. Genellikle herhangi bir semptom vermeden rastlantısal olarak tespit edilmektedir. Böbrekte büyük taşları olan hastaların tedavisi komşu abdominal organlar ve vasküler yapılar nedeniyle zorluklar göstermektedir. Pelvik ektopik böbreklerde saptanan taşların tedavisinde açık cerrahi ameliyat, kapalı böbrek taşı ameliyatı ve dışardan ses dalgaları ile taş kırma gibi tedavi yöntemlerinin uygulanması düşünülebilir. Dışardan ses dalgaları ile taş kırma yönteminin böbreklerdeki taşlarda başarı oranı büyüklüğü 1 -2 santim olan taşlarda yüzde 54-81.8 arasındadır.? dedi.

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber