Türkiye'de ilk defa yayınlanan kapsamlı mobil sektör raporu

Kaynak : DHA
Haber Giriş : 30 Temmuz 2012 19:51, Son Güncelleme : 15 Ağustos 2021 19:00

Türkiye'de mobil kullanıcılarının yaklaşık %85'ine erişen lider mobil reklam ağı mobilike'ın, madvertise ile ortak çalışması olan madreport'ta Türkiye mobil reklam sektörü ile ilgili etkileyici rakamlar yer alıyor. Mobil sektörün geleceği, uygulama pazarında Türkiye'nin Avrupa'daki yeri, dikkat çeken navigasyon uygulamaları, EA Games kampanyası mobil reklam etkinlik araştırması, uygulama mağazaları ve kullanım analizi madreport içerisinde bulunan konular arasında.

Rakamlarla Mobil:

Mobil internet kullanımı Türkiye OS dağılımında %45 oranla iOS liderliğini sürdürürken, %31 oranla Android iOS'u takip ediyor. Symbian %11, RIM Blackberry %5 ve diğer diğer işletim sistemleri ise %8 olarak görülüyor. 2012 Q1 Türkiye mobil internet kullanıcı sayısının 7.1 milyon, tüketilen toplam mobil internet data miktarının 14.1 Milyon Gbyte olduğu görülüyor. Her iki rakamda bir önceki çeyrekle karşılaştırıldığında %30un üzerinde artış gösteriyor.

iOS ve Android Karşı Karşıya:

Avrupa akıllı telefon kullanım oranlarında İngiltere ve Almanya'da iOS ve Android yakın oranlarla birbirlerini takip ederken, Türkiye ve İtalya'da iOS, Android işletim sisteminin önünde ciddi bir farkla liderliğini koruyor. Android'in bu 5 ülke arasında iOS'e en yüksek fark attığı ülke ise İspanya olarak görülüyor.

iPhone ile Yönümüzü Bulmak Pahalı mı Ucuz mu?:

Navigasyon uygulamalarının farklı fiyat stratejisi ve politikalarıyla Türkiye Apple App Store'da en çok ciro yaratan 2'nci kategori konumunda olduğu görülüyor. Bununla beraber fiyat olarak farklı kategorilerle karşılaştırıldığında en pahalı uygulamaların bu alanda yer aldığı belirtilebilir. iGo ve Sygic GPS uygulamaları kullanıcılardan aldığı yüksek beğeni oranlarıyla ilgi çekiyor.

İlk Mobil Pre-Roll Etkinlik Çalışması:

Video ve bilgisayar oyunlarının dünya çapında lider markası olan EA Games, lansman sürecinde yaptığı reklam çalışmalarına mobili entegre ederek yeni ürünü ?The Run?ın mobil cihazlar üzerinden lansmanını gerçekleştirdi. EA Games için hazırlanan global mobil reklam kampanyasında kullanılan Pre-Roll reklamları mobilike ve madvertise reklam ağı üzerinden sunuldu. Çalışmanın ana odak noktası, mobil Pre-Roll reklamlarını görüntüleyen kullanıcıların farkındalık algısını, reklamın ne kadar tanındığını ve reklamı beğenip beğenmediklerini öğrenmekti.

? Farkındalık; Yayınlanan mobil reklam kampanyasında kontrol grubunda görülen %7.3 oranındaki farkındalık, ölçüm grubunda %25.9?a kadar önemli oranda artarak, %255 oranında yükseliş gösteriyor ve Mobil Video reklamlarının akılda kaldığını gösteriyor.

? Hatırlama; Videoyu izledikten sonra %27.5 oranındaki kullanıcı reklamı hatırlıyor ve %13 oranındaki kontrol grubuyla karşılaştırıldığında farkındalık %115 oranında artış gösteriyor.

? Demografi; Mobil Video reklam özellikle erkek ve genç kullanıcıların ilgisini çekiyor. 14-29 Yaş arası kullanıcıların%79?u Mobil Video Pre-Roll reklamlarını ?Beğendiğini? belirtiyor. Bununla beraber hedef kitlenin büyük bir çoğunluğu, video reklamlarının mobile çok uygun olduğunu söylüyor.

Uygulama Mağazaları ve Kullanım Analizi:

Türkiye'deki mobil uygulama mağazalarından elde edilen gelir ağırlıklı freemium uygulamalardan sağlanıyor ve son 1 yıl içerisinde gelir artış oranı analiz edildiğinde Türkiye, Brezilya, Rusya, Meksika ile birlikte ilk 4'te yer alıyor. Apple Türkiye App Store'da bulunan Top 100 en çok ciro yaratan uygulamalara bakıldığında oyunlar toplam cironun yaklaşık %60'ını yaratırken, oyun kategorisini navigasyon, sosyal ağ ve eğlence kategorisi takip ediyor. Türkiye'de indirilen her 100 ücretsiz uygulamaya karşılık 2 adet ücretli uygulama indiriliyor.

mobilike Hakkında

Türkiye'nin en geniş mobil reklam networküne sahip olan mobilike, mobil telefonlarda ve tabletlerde 600 milyondan fazla gösterim sağlayan bir yayıncı ağını yönetmektedir. Çeşitli ve yenilikçi mobil reklam ürünleri ile Türkiye'deki mobil internet kullanıcılarının %90'ına ulaşmaktadır.

Türkiye mobil reklam sektöründe teknolojik gelişimin lideri olan mobilike, akıllı telefonlarda ve tabletlerde uygulanan reklamlarda Rich Media ve Video Reklamlarını yayınlayan ilk şirkettir. Mobil reklam üretiminin her aşamasında verdiği yaratıcı ve stratejik desteği sayesinde 100'den fazla kurumsal markanın mobil reklam kampanyasının ilk kez hayata geçmesine olanak sağlamıştır.

Doğuş Yayın Grubu (ntvmsnbc, Star TV, NTVSpor.net, CNBC-e vb.) ve Doğan Yayın Holding (Kanal D, CNNTürk) gibi büyük medya gruplarının yanı sıra, bağımsız yayıncı ve uygulama geliştiricilerin de dahil olduğu, 300'ün üzerinde uygulama ve mobil sitenin reklam alanlarını pazarlayan tek reklam satış evidir.

Avrupa'da 6 milyar sayfa gösterimine ulaşan mobil reklam oyuncusu madvertise'ın grup şirketi olan mobilike, şirketin Türkiye ve Orta Doğu temsilciliğini yapmaktadır. 2008 senesinde Carsten Frien, Martin Karlsch, Pan Katsukis, Thomas Hille ve Team Europe tarafından kurulan madvertise'ın Berlin, Hamburg, Londra, İtalya, Milano, Madrid, Barselona, Paris'te ofisleri bulunmaktadır. mobilike, 2009 yılında Şekip Can Gökalp ve Volkan Biçer tarafından İstanbul'da kurulmuştur.

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber