Memurun mazereti var, sözleşmelinin yok

Kaynak : Akşam
Haber Giriş : 31 Temmuz 2012 07:41, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42

Devlet Personel Başkanlığı (DPB), yaz döneminde gündeme gelen 'mazeret izni' polemiğine noktayı koydu

Hakkı KURBAN / ANKARA

DEVLET Personel Başkanlığı (DPB), özellikle yaz aylarında memurlar arasında tartışmalara yol açan ve kurum müdürlerini de zor durumda bırakan 'mazeret izni' konusundaki polemiklere son noktayı koydu.

Konuyla ilgili hazırlanan görüş yazısında, SGK'ya prim ödemek suretiyle geçen hizmet süresi bir yıldan 10 yıla kadar olan personele 'yirmi gün'; on yıldan fazla olanlara 'otuz gün' ücretli yıllık izin verilebileceği hatırlatıldı. Buna karşın, hizmet süreleri bir yıldan az olan personele yıllık izin verilemeyeceği vurgulanarak, ilgili yasalardaki 'Sözleşmeli personele isteği üzerine; eşinin doğum yapması halinde iki gün, kendisinin veya çocuğunun evlenmesi, annesinin, babasının, eşinin, çocuğunun veya kardeşinin ölümü halinde ve her olay için üç gün ücretli mazeret izni verilir' hükmünün altı çizildi. Esaslarda, 'mazeret izni' adı altında farklı bir düzenlemeye yer verilmediği kaydedildi.

Ek izin gibi görülmemeli

YAZIDA, 'Mazeret izni, yıllık izne ilave bir izin gibi görülmemeli' uyarısı dikkat çekti. Amirler bu konuda uyarılırken, şu ifadeler kullanıldı: 'Yıllık izin hakkı olan personele bazı istisnai durumlarda ilgili madde kapsamında mazeret izni verilebileceği, amirin izne esas mazereti değerlendirmede takdir yetkisinin olduğu, takdir yetkisi kullanılırken mazeretin niteliği ile birlikte ilgilinin yıllık izin hakkının bulunup bulunmadığı hususunun da dikkate alınarak bir değerlendirme yapılabileceği mütalaa edilmektedir.'

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber