İşte ABD'ye göre PKK'lı sayısı...

Kaynak : Anadolu Ajansı
Haber Giriş : 01 Ağustos 2012 03:01, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42

ABD Dışişleri Bakanlığı, 2011 yılı Terör Raporu'nda Kuzey Irak ve Güneydoğu Anadolu Bölgesi'ndeki alanlarda eylem düzenleyen PKK'lıların toplam sayısının 4 bin ile 5 bin arasında olduğunu açıkladı. Raporda bunların, 3 bin ile 3 bin 500'ünün Kuzey Irak'ta bulunduğu kaydedildi.

Raporda yerel ve çok uluslu terör örgütlerinin, Türkiye'de 40 yılı aşkın süredir, bazen Amerikan hükümeti personeli de dahil olmak üzere Türk vatandaşları ve yabancıları hedef aldığı belirtildi.

PKK'nın, Kuzey Irak ve Türkiye'nin Güneydoğu Anadolu Bölgesi'ndeki alanlarda eylemlerini düzenlediği ve genellikle Türk güvenlik güçlerini hedef aldığı belirtilen raporda Türkiye'de faaliyet gösteren diğer önde gelen terör örgütleri olarak DHKP-C, Marksist-Leninist gruplar ve Hizbullah sayıldı.

Bunun yanında İslami Cihad Birliği üyeleri ile El Kaide destekçilerinin de görüldüğü ve Türkiye İşçi ve Köylü Kurtuluş Ordusu'nun da aktif olmamasına rağmen, Türk hükümeti tarafından potansiyel tehdit olarak görülmeye devam ettiği ifade edildi.

"PKK EYLEMLERİ ÜLKE GENELİNE UZANMAYA DEVAM EDİYOR"

Terör örgütü PKK'nın eylemlerinin ülke geneline uzanmaya devam ettiği kaydedilen raporda örgütün, kırsalda Türk askerlerini pusuya düşürme, asker ve polis rotası olarak bilinen yollara IED döşeme ve kırsal alanlarda güvenlik güçleri ve sivilleri hedef alan bombalar atma gibi karakteristik taktik, teknik ve prosedürleri kullandığı belirtildi.

Kastamonu'da Başbakan Recep Tayyip Erdoğan'ın konvoyuna yapılan saldırının hatırlatıldığı raporda ayrıca geçen yıl temmuz ayında Silvan, ağustosta Çukurca, eylülde Ankara ve Batman, ekimde de Hakkari'deki PKK saldırılarının ayrıntılarına yer verildi.

"TÜRK YASALARININ TERÖR TANIMI, MÜCADELEYİ ZORLAŞTIRIYOR"

Raporda Türkiye'deki terör yasalarının, terörizmi, "Türk vatandaşlarına ve Türk devletine saldırılar" olarak tanımlamasının, uluslararası çapta terörle mücadele çabalarını aksattığı, operasyonel ve yasal işbirliğine yönelik kaygılar yarattığı ifade edildi. TBMM'deki Terör Finansmanın Önlenmesi Hakkında kanun tasarısının bu tanımlamayı da ele aldığı ama Mali Eylem Görev Gücü'ne (Financial Action Task Force-FATF) göre bu tasarının, bu konuda yetersiz kaldığı belirtildi.

TÜRKİYE'NİN ULUSLARARASI ALANDAKİ DESTEĞİ

Raporun, bölgesel ve uluslararası işbirliğiyle ilgili bölümünde ise Terörle Mücadele Küresel Forumu'nun kurucu üyesi olan ve ABD ile birlikte forumun eş başkanlığını yürüten Türkiye'nin, nisanda İstanbul'da foruma ev sahipliği yapması da dahil, forum için geniş çaplı sekreterlik desteği sağladığı belirtildi.

Raporun, radikalizm ve şiddet aşırılığının önlenmesiyle ilgili bölümde de bu konularla mücadelede Emniyet ve Diyanet İşleri Başkanlığı tarafından yürütülen iki önemli programın bulunduğu belirtilerek bunlar hakkında ayrıntılı bilgi verildi.

"HÜKÜMET, TERÖRÜ BİTİRECEK SOMUT ADIMLAR TASARLIYOR"

Türk hükümetinin, 'demokratik açılım'a yönelik niyetini tekrarladığı bildirilen raporda Türkiye'nin, "Kürt dilinin, yayınlarda, eğitimde ve devlet kurumlarında kullanılmasını engelleyen kanunların liberalleştirilmesi, şiddet içermeyen suçlarda terörle mücadele kanunlarının uygulanmasının azaltılması ve saldırılara karışmamış PKK üyelerinin sivil topluma tekrar dönebilmesi için yasal teşviklerin yapılması" gibi yöntemlerle PKK'ya desteği kurutacak somut adımlar atmayı tasarladığı kaydedildi.

Bu hedeflere ek olarak Türk yetkililerin terörle mücadele çabalarındaki öncelikli sorumluluğun, Türk ordusundan, sivil güvenlik güçlerine (polis) kaydırılmasına yönelik planı açıkladığı bildirildi.

Raporun Irak ile ilgili bölümünde de Irak, Türkiye ve ABD'nin, bölgede terör örgütü PKK ile devam eden mücadele çabalarının bir parçası olarak üçlü güvenlik diyaloğunu sürdürdüğü belirtildi.

RAPORUN PKK BÖLÜMÜ

Raporun, "Yabancı Terörist Örgütler" bölümündeki PKK/Kongra-Gel bölümünde de "PKK'nın, Türkiye'nin güneydoğusunda bağımsız bir Kürt devleti kurmayı arzuladığı ancak son yıllarda daha çok Kürt kültürel ve dilsel hakları teminat altına alan Türk devleti içinde bir özerklikten bahsettiği" belirtildi.

Hapisteki Abdullah Öcalan'ın hâlâ örgütün "sembolik lideri" olmayı sürdürdüğü ifade edilen raporda PKK'lıların toplam sayısının 4 bin ile 5 bin arasında olduğu, bunların 3 bin ile 3 bin 500'ünün kuzey Irak'ta bulunduğu kaydedildi.

Raporda, 2006, 2007 ve 2008 yıllarında PKK şiddetinin yüzlerce Türk'ün hayatına mal olduğu, örgütün faaliyetinin 2011 yılında da aktif kalmaya devam ettiği ve yaklaşık 61 saldırı düzenlediği belirtilerek bu saldırılar sonucunda da en az 88 kişinin hayatını kaybettiği ve 216 kişinin yaralandığı hatırlatıldı.

Raporda, PKK'nın, Avrupa'daki Kürt diasporasından ve oradaki kriminal faaliyetlerinden önemli Mali destek almaya devam ettiği de ifade edildi.

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber