MEB'den açıklama bekleyen sorular...

Kaynak : Memurlar.Net
Haber Giriş : 03 Ağustos 2012 09:00, Son Güncelleme : 15 Ağustos 2021 18:59

2012 Yılı Öğretmenlerin İl Dışı ve Özür Durumuna Bağlı Yer Değiştirme Kılavuzu ile ilgili Bakanlıktan açıklama bekleyen sorular 2

1-2012 Yılı Öğretmenlerin Özür Durumuna Bağlı Yer Değiştirme Kılavuzunun ?1. Genel Açıklamalar? başlıklı 1.5 maddesinde; ? 2011 yılı içerisinde tüm atama çeşitlerine göre atanıp hâlen öğretmen kadrolarında bulunanlardan, bulunduğu ilde ya da eğitim kurumunda 30 Eylül tarihi itibarıyla en az 1 (bir) yıl süreyle öğretmenlik yapmış olanlar yer değiştirme başvurusunda bulunabileceklerdir. Açıktan ve kurumlar arası yeniden atama yoluyla Bakanlık öğretmen kadrolarına atananların sağlık durumu özrü atamasına başvurularında 1 (bir) yıl süreyle öğretmenlik yapmış olma şartı aranmayacaktır. 632 sayılı Kanun Hükmünde Kararname kapsamında sözleşmeli öğretmenlikten kadrolu öğretmenliğe geçenlerin sözleşmeli öğretmenlikte geçen hizmet süreleri 1 (bir) yıllık sürenin hesabına dâhil edilecektir.? şeklinde yer alan açıklamaya göre;

06.05.2010 Tarihli Ve 27573 Sayılı Resmî Gazete'de Yayımlanan Millî Eğitim Bakanlığı Öğretmenlerinin Atama Ve Yer Değiştirme Yönetmeliğinin ?Atama çeşitleri? başlıklı 12. maddesinde yer alan;

a) İlk atama

b) Açıktan ve kurumlar arası yeniden atama

c) Açıktan ilk atama, kurum içi ve kurumlar arası ilk atama

ç) Millî sporcuların ataması

d) Bedensel engellilerin ataması

Atama şeklindeki çeşitlerine göre 2011 yılı içerisinde atanıp 30 Eylül tarihi itibarıyla en az 1 (bir) yıl süreyle öğretmenlik yapmış olanlar yer değiştirme başvurusunda bulunabileceklerdir.

Ayrıca; Açıktan ve kurumlar arası yeniden atama yoluyla Bakanlık öğretmen kadrolarına atananların sağlık durumu özrü atamasına başvurularında 1 (bir) yıl süreyle öğretmenlik yapmış olma şartı aranmayacaktır.

Fakat Millî Eğitim Bakanlığı Öğretmenlerinin Atama Ve Yer Değiştirme Yönetmeliğinde Açıktan ve kurumlar arası yeniden atamalar hariç diğer atama çeşitlerinde hiçbir şekilde 1 (bir) yıl şartı bulunmamaktadır.

Bu durum yönetmeliğin ?Özür durumuna bağlı yer değiştirmeler? başlıklı 35. maddesi 4. fıkrasında; ?(4) Bu Yönetmeliğin 14 ve 15 inci maddeleri kapsamında öğretmenliğe atananların, özür durumundan yer değiştirme isteğinde bulunabilmesi için son olarak atandıkları görev yerlerinde en az bir yıl süreyle görev yapmış olmaları gerekir.? Şeklinde yer almaktadır.

Not. Yönetmeliğin 14. maddesi? Açıktan ve kurumlar arası yeniden atama? 15. maddesinde ise ?Açıktan ilk atama, kurum içi ve kurumlar arası ilk atama? çeşitleri düzenlenmiştir.

Dolayısıyla Yönetmeliğin 14 ve 15 inci maddeleri haricindeki diğer atama çeşitlerinde kılavuzun ?1. Genel Açıklamalar? başlıklı 1.5 maddesinde yer alan1 (bir) yıl şartı yönetmeliğe aykırıdır.

Yine kılavuzun 5. maddesinde; ?Açıktan ve kurumlar arası yeniden atama yoluyla Bakanlık öğretmen kadrolarına atananların sağlık durumu özrü atamasına başvurularında 1 (bir) yıl süreyle öğretmenlik yapmış olma şartı aranmayacaktır.? şeklinde yer alan açıklamada yönetmeliğin 35. maddesi 4. fıkrasına aykırıdır.

MEB yönetmelikte Açıktan ve kurumlar arası yeniden atama yoluyla atananların özür durumunda 1 (bir) yıl şartı bulunmasına rağmen hazırladığı özür kılavuzunda bu şartı sağlık özrü için kaldırmış fakat yönetmelikte olmamasına rağmen tüm atama çeşitlerine 1 (bir) yıl şartı getirmiştir. Aslında tüm öğretmenlere şartsız sağlık özrü başvurusu verilmelidir.

Bu durum düzeltilecek midir? Kılavuzun 5. maddesine göre başvuramayan fakat yönetmeliğe göre başvuru hakkı bulunanların açacağı davalar hakkında MEB ne düşünmektedir.

2-2012 Yılı Öğretmenlerin Özür Durumuna Bağlı Yer Değiştirme Kılavuzunun ? Tercihler? başlıklı 6.2. maddesinde; ?Öğretmenler, yer değiştirmek amacıyla 40 (kırk) tercihte bulunabileceklerdir. Alanlarında atanabilecekleri 40'tan fazla eğitim kurumu bulunan öğretmenler, başvurularında belirttikleri tercihlerine atanamamaları durumunda 41 inci seçenek olarak atanmak istedikleri yerdeki boş normu bulunan eğitim kurumlarından birine atanmak isteyip istemediklerini mutlaka belirteceklerdir.? Şeklinde açıklamalar yer almaktadır.

Özür durumunda öğretmenin özrünün bulunduğu yerleşim yerinde tercih edeceği okul bulunmaması halinde öğretmen 41.tercihi seçebilecek midir?

3-2012 Yılı Öğretmenlerin İller Arası Yer Değiştirme Kılavuzunun ?1. Genel Açıklamalar? başlıklı 1.8. maddesinde; ?Her ikisi de yer değiştirme şartlarını taşıyan öğretmen eşler başvuruda bulunabileceklerdir. Bu öğretmenlerin farklı illere atanmaları hâlinde, atamasını görev yerinden ayrılmadan iptal ettiren eş, eş durumu özrüne bağlı yer değiştirme döneminde yer değiştirme isteğinde bulunabilecektir. Bu öğretmenlerden aynı ilin farklı ilçelerine atananlar ise, atandıkları yerde göreve başladıktan sonra, il içi özür durumuna bağlı yer değiştirme döneminde yer değiştirme başvurusunda bulunabileceklerdir.? Şeklinde yer alan açıklamalara göre diğer eşin atamasını görev yerinden ayrılmadan önce iptal ettirmesi için diğer eşin eş özür durumundan tercihte bulunmadan önce özür durumu kontenjanları açıklanacak mıdır?

Ahmet KANDEMİR

Memurlar.net Öğretmenler Bölüm Sorumlusu

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber