2B'de 20 bin hak sahibine mektuplu bilglendirme

Kaynak : Milliyet
Haber Giriş : 04 Ağustos 2012 10:40, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42

Yasasının çıkmasıyla hak sahiplerine satış süreci başlayan 2B'lerde farklı bir uygulama devreye girdi. Defterdarlık 2B'lerin satışını hızlandırmak için hak sahiplerine mektuplu bilgilendirme yapıyor

YAVUZ KARAMAN

2B Yasası kapsamında, arazi kullanıcılarına kanunun avantajlarını anlatabilmek ve bir an önce başvurularını sağlamak amacıyla Türkiye'de ilk kez Adana'da bilgelendirici mektup gönderilmeye başlandı. Adana Defterdarı Tamer Utkucu, kamuoyunda 2B Yasası'nın uzun zamandır gündemde olduğunu belirterek, ?Yaklaşık 30 yıldır sorunlar haline gelen bu yumağın çözülmesine yönelik olan bu kanun, tarihi fırsatlar getiriyor? dedi. 2B Yasası hakkında bilgiler veren Utkucu, şunları söyledi:

?2B taşınmazlarına tapuları verilemiyordu, hak sahiplerine satışı yapılamıyordu. Fakat bu yasayla birlikte şimdi kadastro ve güncelleme tutanaklarına göre hak sahibi olarak belirlenen vatandaşlarımıza bu taşınmazları ihalesiz doğrudan satış imkanını getirmiş oluyoruz. Bunun yanında rayiç bedelin yüzde 70'i oranında satış bedeline satıyoruz. Son 5 yıllık ecri misil tahsil edilmişse o ecri misilleri mahsup ediyoruz. Taksitli satış imkanımız var. Peşin satılması halinde de yüzde yirmi ayrıca indirimimiz var.?

İki bin beş yüz başvuru

Utkucu, Adana'da, 11 bin 455 adet 2B taşınmazı bulunduğunu ve yaklaşık 20 bine yakın hak sahibinin olduğunu belirterek, bugüne kadar 2 bin 500 kişinin başvuruda bulunduğunu söyledi.

Adana'nın geniş bir coğrafya olduğunu ve bu coğrafya üzerinde Kozan, Saimbeyli, Tufanbeyli, Feke, Aladağ civarlarında dağ ve orman köylerinin bulunduğunu anlatan Utkucu, şöyle konuştu:

?2B arazisi kullanıcılarına, ?tarihi fırsat' niteliğinde avantajlar sağlayan 2B Yasası kapsamında, kanunun avantajlarını anlatabilmek ve bir an önce başvurularını sağlamak amacıyla bilgilendirici mektuplar gönderiyoruz. Bu mektupları da Türkiye'de ilk kez Adana olarak biz 2B arazisi kullanıcılarının adına gönderiyoruz.

Mektup ise kanununun faydalarını, avantajlarını anlatıp bizimle iletişime geçebilecekleri, başvuru yapabilecekleri iletişim adreslerini ve telefon adreslerini içeriyor.?

Son tarih 30 Ekim

Utkucu, vatandaşların başvuru süresini kaçırmamaları konusunda uyararak, ?Vatandaşlarımızın 30 Ekim 2012 tarihine kadar mutlaka bu başvurularını yapmaları gerekiyor. Aksi takdirde bu avantajlardan yararlanamayacakları gibi taşınmazlarından tahliye edilmeleri gündeme gelebilir, ecri misil alınabilir ve ihaleyle satışa çıkarılabilir ve herhangi bir vatandaşımız bu taşınmazı da edinebilir? dedi.

Vatandaşlara hatırlatmada bulunan Utkucu, ?Milli Emlak Genel Tebliğine göre 2B arazisi kullanıcıları başvuru bedelini, başvuru süresinin bitim tarihine kadar ödemek şartı ile bedel ödemeksizin başvuru yapabilecekler. Fakat bu başvuru bedellerini 30 Ekim 2012 ye kadar son başvuru tarihine kadar getirip saymanlıklara veya bankalarda açılmış olan hesaplara yatırmaları gerekiyor? diye konuştu.

SAHİLLERDE KİRALIK EV BULMAK ZORLAŞTI

Türkiye'nin gözde turizm merkezlerinden Bodrum, Marmaris ve Fethiye gibi tatil bölgelerinde vatandaşların kira fiyatlarının yükselmesi nedeniyle ev bulmakta sıkıntı çektikleri bildirildi.

Marmaris ve Fethiye'deki emlak sektörü temsilcilerinden edinilen bilgiye göre, bölgede özellikle yaz aylarında kiralık konut bulmakta zorluk yaşanıyor. Kira bedellerinin, evin denize olan mesafesine göre değiştiğine dikkati çeken emlakçılar, Bodrum ve Marmaris'te kıyıya yakın yerlerdeki evlerin kirasının 1000 liranın üzerinde olduğunu dile getirdi.

Marmaris Emlakçılar Derneği Başkanı Hasan Ateş, ilçede kış döneminde çok sayıda yeni bina yapılmış olmasına rağmen, vatandaşların ve emlakçıların kiralık ev bulmakta sorun yaşadığını belirtti.

Müşteriler ev bulamıyor

Kiralık ev için başvuran çok sayıda müşteriyi geri çevirmek zorunda kaldıklarını anlatan Ateş, ?Kiralık ev sıkıntısı geçen yıldan itibaren başladı, bu yaz üst seviyeye ulaştı. Marmaris'te aylık 500-600 lira gibi uygun fiyata ev bulmak artık çok zorlaştı. Kira fiyatları beklediğimizden daha fazla yükseldi. 900-1000 liraya kiralık evler var, ama bu da vatandaşın bütçesine uygun değil? dedi.

Marmaris'e sezonluk olarak çalışmaya gelen kişilerin genelde yaz sonunda evleri boşalttığını, buna bağlı olarak kira fiyatlarının düştüğüne dikkati çeken Ateş, ancak iki yıldır böyle olmadığını kaydetti. Ateş, sezonluk çalışanların gelecek yıl ev bulmakta zorluk çekileceğini anladıkları için evleri artık yıllık kiraladıklarını dile getirdi.

MÜTEAHHİTLİĞİN GELECEĞİ İÇİN YENİ AÇILIM İSTEDİ

İnşaat sektöründeki uygulamalarla ilgili açıklamalarda bulunan Türkiye İnşaat Sanayicileri İşveren Sendikası (İNTES)Yönetim Kurulu Başkanı Şükrü Koçoğlu, kamuya iş yapmak isteyen firmaların mesleki ve teknik yeterliliklerinin belirlenmesi için gerekli belgeler arasında ?İş Deneyim Belgeleri?nin yer aldığını hatırlatarak, ?Ancak ?iş deneyim belgeleri' alınır satılır hale geldi. Uygulamalarda öyle sorunlarla karşılaşıyoruz ki, bugün maalesef yıllarca eleştirdiğimiz müteahhitlik karnesini arar hale gelmiş bulunuyoruz? dedi.

Koçoğlu, yurtiçi ve yurtdışında çok önemli işler alan müteahhitlik sektörünün artık kaliteli iş bağlamında önüne bakması gerekirken, uygulamadaki önemli aksaklıkların bir açıdan haksız rekabete yol açtığını söyledi. Devlet Su İşleri Genel Müdürlüğü(DSİ) örneğini veren Koçoğlu, kurumun portföyünün giderek değiştiğine dikkat çekerek, şunları söyledi:

?DSİ sektörün teknik okuludur. Bu okulda kimi firmalarımızın mezun oluşu 15-20 hatta 25 yılda mümkün olmaktadır. Oysa günümüzde herhangi bir iş bitirme belgesi ile ve aşırı düşük fiyatlarla DSİ ailesine bir günde giren firmalar ortaya çıktı. İsteklilerin mesleki ve teknik yeterliklerinin belirlenebilmesi için gerekli olan belgeler arasında ?İş Deneyim Belgeleri? yer alıyor. Ancak bugün ?İş Deneyim Belgeleri? alınır satılır hale geldi. Kamuya iş yapan müteahhitlerin sadece deneyime değil, alınıp satılamayan bir sisteme kavuşması gerekiyor.?

?Yetkibelgesi yeterli değil'

İmar Kanunu'nda 5940 sayılı Kanun'la yapılan değişiklikle müteahhitlere yetki belgesi zorunluluğunun getirildiğini vurgulayan Koçoğlu, ?Bu sistemde, müteahhidin yetki belgesine sahip olabilmesi için ilgili müdürlükteki başvuru formunu doldurması ve bağlı olduğu meslek odasına kayıt belgesi ile şirket sözleşmesinin yayınlandığı Ticaret Sicil Gazetesi'nin aslını vermesi yeterli oluyor? dedi. Konuyla ilgili yönetmeliğin müteahhitlik kriterlerinin belirlenmesine yönelik bir açılım getirmesi gerekirken, sadece kayıt tutulması ve numara verilmesi gibi işlemleri düzenlediğini ifade eden Koçoğlu, ?Sonuçta yetenekli olmayan müteahhitler, aşırı düşük teklifler ve ihale sonrasında şikayet başvuruları işleyişi belirler hale geldi? diye konuştu.

?Deprem Yönetmeliğine uygun beton kullanıyoruz'

İnşaat Mühendisleri Odası Denizli Şube Başkanı Yardımcı Doçent Doktor Hayri Ün'ün, TOKİ'nin piyasadaki en düşük kalitedeki C20 beton kullandığını belirterek, bu kalitedeki binalarda 10-15 yıl sonra betonda bozulma veya demirde paslanma olabileceği şeklindeki basın-yayın organlarında yayınlanan iddiaları üzerine TOKİ'den açıklama geldi.

İdare tarafından yapılan yazılı açıklamada, konut uygulamalarında yapım hızının yanı sıra sağladığı çok miktarda deprem perdesi sayesinde, güvenli bir sistem olması nedeniyle tünel kalıp sisteminin tercih edildiği belirtildi. Bu sistemin deprem kuvvetinin tamamının perdelerce taşınmasını sağladığı aktarıldı.

Betonarme yapıların hizmet ömrünü en fazla etkileyen yapı malzemesin beton olduğunun vurgulandığı açıklamada, ?Beton üretimi ve dökümü standartlara uygun olarak yapılırsa, donatı korozyonunun meydana gelmesi mümkün değildir. Beton dayanımının yüksek olması binaların servis ömrü arttıracağı aşikârdır ancak betonarmenin standartlara uygun imal edilmesi binaların servis ömrü için en önemli etkendir? denildi.

Açıklamada, ?İdaremiz tünel kalıp sisteminin kullanıldığı konut uygulamalarında Deprem Yönetmeliği'nin gerektirdiği üzere minimum C20 sınıfı beton kullanılarak, deprem kuvvetlerinin tamamının perdelerce taşınması sağlanmaktadır. Konut uygulamalarımızın dışında okul ve donatılarında C25, hastane ve donatılarında C30 sınıfı beton kullanılmaktadır? şeklindeki ifadelere yer verildi.

?Kentsel dönüşümle sigortaya talep artacak'

Riskli binaların yıkılıp yeniden yapılmasını veya güçlendirilmesini temel alan kentsel dönüşümün, sigorta sektörüne yönelik talebi de artırması bekleniyor. Türkiye Sigorta ve Reasürans Şirketleri Birliği Genel Sekreteri Erhan Tunçay, Kentsel Dönüşüm Yasası'yla getirilen düzenlemenin, uygulama alanının büyüklüğüyle doğru orantılı olarak sigorta sektörünü pozitif etkileyeceğini söyledi.

Tunçay, konutlara sigorta yapılmamasının nedenleri arasında piyasa bedelinin düşük olması, konut sahiplerinin sigortaya ayıracak bütçelerinin bulunmaması veya sigorta konusundaki bilinç seviyesinin yetersizliğinin yer aldığını dile getirdi.

Yenilenebilir Enerji Kongresi İstanbul'da

Türkiye Yenilenebilir Enerji Endüstrisinde faaliyet gösteren karar mercileri, yatırımcılar, proje geliştiricileri ve kamu kuruluşlarından önde gelen kişilerin katılacağı Türkiye Yenilenebilir Enerji Kongresi (TIREC) 16-17 Ekim tarihlerinde İstanbul'da gerçekleşecek. Güneş, rüzgâr ve jeotermal enerji alanlarını kapsayacak olan konferansta, hükümet ve ilgili devlet kurum yetkilileri ile piyasanın hakim oyuncuları bir araya gelecek.

Türkiye'nin enerji alanınki çalışmalarının ele alınacağı konferansta Enerji Piyasası Düzenleme Kurumu Yönetim Kurulu Üyesi Abdullah Tancan ve Yenilenebilir Enerji Genel Müdürlüğü Genel Müdürü Yusuf Yazar gibi isimler konuşmacı olarak yer alacak.

LEED adayı projede % 30 enerji tasarrufu sağlıyor

VIADMC'nin İstanbul Anadolu Yakası'nda yükselen lüks konut projesi VIA PORT Houses&Suites'te geri dönüşümlü inşaat malzemeleri kullanılıyor. LEED Sertifikası'na aday olan projede geri dönüşümlü inşaat malzemeleri kullanılıyor, site içerisine geri dönüşüm çöp istasyonları yerleştiriliyor.

Konutların normal bir daireye göre yüzde 30'a varan oranda enerji tasarrufu sağladığı projede, çevreci araçlar için park yerleri ana girişlere konumlandırılarak site sakinlerinin bu tür araçlara teşvik edilmesi planlanıyor.

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber