Patent başvuruları 6 ayda 5 bin 700'e ulaştı

Kaynak : Anadolu Ajansı
Haber Giriş : 09 Ağustos 2012 12:48, Son Güncelleme : 15 Ağustos 2021 19:00

Türkiye'de patent başvuruları, yılın ilk 6 aylık döneminde 5 bin 700'e ulaştı.

Marka tescil ve patent ofisi Acar Patent'in Türk Patent Enstitüsü verilerini değerlendirerek hazırladığı rapora göre, 6 ayda, yerli patent başvuruları yüzde 9,7 artışla 2 bin 160'a çıktı. Bu rakam geçen yılın aynı döneminde ise 1.969'du.

Geçen yılın ilk 6 aylık döneminde 4 bin 800 olan toplam patent başvuruları ise bu yılın 6 ayında yüzde 15 oranında artarak 5 bin 700'e ulaştı.

Konuya ilişkin yapılan açıklamada, Türkiye'de patent başvuruları artmaya devam ederken, yurt dışında yapılan patent başvurularının sayısının düşük olmasının ise tedirginlik yarattığı ifade edildi.

Açıklamaya göre, 2012 yılının ilk 6 ayında 2 bin 160 yerli patent başvurusu gerçekleşirken, bunlardan sadece 28'inin Patent İşbirliği Anlaşması (PCT) kapsamı ile dünyada, 63'ünün ise Avrupa kapsamında korunması için başvurulması, yerli icatların yurt dışında korunmadığını gösterdi.

Açıklamada görüşlerine yer verilen Acar Patent Genel Koordinatörü Rüştü Gümüş, gün geçtikçe daha da zor hale gelen ve rekabet yarışı içerisinde olan ulusal pazarda var olmak için icatlara sahip çıkarak yurt içinde ve yurt dışında patent ile korumamız gerektiğini belirterek, patent korumasının bir ülkenin gelişmişlik düzeyi ile doğru orantılı olarak ilerlediğini kaydetti.

-Yabancı patentler artışta-

Türkiye pazarının gelişimine devam etmesi, yabancı ülke firmalarının gözünü açarken, ürünlerini bu pazarda koruma altına almak isteyen firmalar patent başvuru yarışına girdi.

Türkiye'de 2012 yılının ilk yarısında en çok patent başvurusu Alman firmaları tarafından gerçekleştirilirken, ABD firmaları ise ikinci sırada yer aldı.

Başvurusu yapılmış ve tescil kararı çıkmış patentlere bakıldığında 980 patenti tescillenen Alman firmaları ilk sırada yer alırken, ABD'nin 560, Türkiye'nin ise 462 tescile hak kazanmış patenti bulunuyor.

Muhabir: Mücahid Eker

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber