Yeme ve uyku düzeninin bozulması baş ağrısı yapıyor

Kaynak : Anadolu Ajansı
Haber Giriş : 09 Ağustos 2012 14:49, Son Güncelleme : 15 Ağustos 2021 18:57

Ramazan ayında oruç tutan bir çok kimsenin yaşadığı baş ağrısının tek sebebinin oruç olmadığı, yeme ve uyku düzenindeki değişikliklerin de bunda etkili olduğu belirtiliyor. Medical Park Samsun Hastanesi Algoloji (ağrı) Uzmanı Prof. Dr. Fuat Güldoğuş, "İftarda hızlı ve aşırı yemek yemeyin. Açlık ve susuzluk süresini kısaltmak için sahurda aşırıya kaçmadan beslenmeliyiz ve fazla kafeinli ürün tüketmemeliyiz, çünkü ani kafein eksiklikleri de baş ağrısını tetikler." uyarısında bulundu.

Prof. Dr. Güldoğuş, Ramazan ayında baş ağrısı ataklarında artma gözlendiğini, bunun önemli nedenlerinden birisinin uzun süreli aç kalmak ise de tek nedenin bu olmadığını söyledi. Güldoğuş, "Uzun süreli açlık ve susuzluk dışında; geceleri uyku düzeninin bozulması, yemek alışkanlıklarının değişimi, çok kahve/sigara içenlerin gün boyu içememesi sonucu kafein/nikotin yoksunluğuna bağlı nedenler de etkindir." dedi.

Baş ağrısı tiplerinden migren, gerilim baş ağrısı ve tansiyon yüksekliğine bağlı baş ağrıları özellikle artış gösterdiğini vurgulayan Dr. Güldoğuş, "Migren hastalarının atakları açlık tetiklenmesi ile sıklaşır. Gerilim baş ağrıları da açlık yanında günlük düzenin bozulması, uykusuzluk ve varsa işyeri stresinden etkilenerek artabilir. Ramazan döneminde gerilim baş ağrılarının azaldığını ifade edenler de olabilir. Bunun nedeni oruç tutmanın verdiği manevi huzur ve rahatlık olabilir. Tansiyon yüksekliğine bağlı baş ağrılarındaki artış açlık döneminden çok iftarda hızlı, fazla miktarda beslenmeye bağlı gelişen tokluk dönemi baş ağrıları şeklinde kendini gösterebilir." diye konuştu.

Prof. Dr. Fuat Güldoğuş, "Tansiyon hastaları, yemek sonrasında, daha önceki baş ağrılarından farklı tipte ve şiddette baş ağrısı yaşarlarsa, ağrı kesici bir ilaçla geçmezse, tansiyon yüksekliğinin neden olabileceği beyin kanaması ihtimali üzerine sağlık kuruluşuna başvurmalıdır." tavsiyesinde bulundu.

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber