Rektörler ne ister?

Kaynak : Milliyet
Haber Giriş : 11 Ağustos 2012 20:12, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42

Rektörler özerklik istiyor

64 üniversitede yapılan araştırmaya göre, rektörlerin yüzde 35'i üniversite öğrencilerinin toplumsal ve siyasi olaylara duyarlı olmaları gerektiğini düşünüyor. Rektörler, üniversitelerin de özerk olması gerektiğine inanıyor

SİBEL KAHRAMAN

Marmara Üniversitesi'nden Öğr. Gör. Dr. Ata Özdemirci ve Öğr. Gör. Dr. Esra Dinç Özcan ile İstanbul Teknik Üniversitesi (İTÜ) Öğr. Gör. Görkem İldaş'ın 64 üniversite rektörüyle yaptığı araştırmaya göre rektörlerin yüzde 35.1 Türkiye'deki hukuk sisteminin tarafsız ve yargılamanın adilce yapıldığına inanmıyor, üniversitelerin toplumsal ve siyasal olaylarla ilgili duruş sergileme sorumluluğu olduğuna inanıyor. Üniversite öğrencilerinin de toplumsal ve siyasi olaylara duyarla olmaları gerektiğini düşünen rektörler üniversitelerin de özerk olması gerektiğine inanıyor.

Yarısı vakıf

Görkem İldaş, üniversite yöneticilerinin genellikle rektörlük seçimlerinde gündeme geldiklerini belirterek, ?Bu araştırma üniversite yöneticilerinin sosyal konulardaki bakış açılarını ve hangi konularda neler düşündüklerini ortaya koyuyor. Araştırma üniversitelerin stratejik yönelik ve kurumsal girişimcilik düzeylerini ele alıyor? dedi. Anketlerin yüzde 56.1'i devlet yüzde 43.9'u vakıf üniversitesi rektörleri tarafından dolduruldu. Araştırmanın ortaya çıkardığı bazı sonuçlar şöyle:

İnternette özgürlük

- İnternette her siteye erişim özgür olmalıdır. Yetişkinler kendileri için doğru ya da yanlış olana kendileri karar verebilirler? ifadesine; rektörlerin yüzde 22,8'i ?katılmıyorum? ve ?kesinlikle katılmıyorum?, yüzde 52,6'sı ?katılıyorum? ve ?kesinlikle katılıyorum?, yüzde 24,6'sı ise, ?ne katılıyorum ne katılmıyorum? cevabını verdi.

- ?Üniversitelerin devlet politikaları (tarım, sanayi, dış politika, vb.) ile ilgili duruş sergileme sorumluluğu vardır? ifadesine; rektörlerin yüzde 8,8'i ?katılmıyorum? ve ?kesinlikle katılmıyorum?, yüzde 72,4'ü ?katılıyorum? ve ?kesinlikle katılıyorum? yüzde 7'si ?ne katılıyorum ne katılmıyorum? cevabını verdi.

- Rektörlerin yüzde 84.2'si üniversitelerin siyasi parti üyesi olmalarına sıcak bakıyor, yüzde 54.4'ü farklı ideolojik öğrenci gruplarına üye olmalarını doğal karşılıyor.

?Şirketler gelebilir'

- Rektörlerin yüzde 66.7'si global işletmelerin üniversite kampuslerinde faaliyet göstermelerinde sakınca olmadığını düşünürken üniversitelerde gerekli derslerin Türkçe, gerekli derslerin İngilizce verilmesi gerektiğini belirtiyor.

- Türkiye'de hukuk sisteminin tarafsız olduğuna ve yargılamanın adilce yapıldığına katılan rektörlerin oranı yüzde 35 olurken, yüzde 35'i de katılmadığını söyledi.

- ?Üniversite öğrencilerinin flört etmelerinde bir sakınca yoktur? ifadesine, rektörlerin yüzde 22.8'i katılmadığını belirtirken yüzde 42.1'i katıldığını söyledi.

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber