TBMM Genel Kurulu toplanamadı

Kaynak : Anadolu Ajansı
Haber Giriş : 14 Ağustos 2012 15:44, Son Güncelleme : 15 Ağustos 2021 18:58

CHP'nin TBMM Genel Kurulu'nun olağanüstü toplantı çağrısı, yeterli çoğunluk sağlanamadığı için düştü.

TBMM Başkanvekili Sadık Yakut, saat 15.00'te birleşimi açarak, yoklama için 5 dakika süre verdi.

Elektronik cihazla yapılan yoklama sonucu, toplantı için gerekli 184 milletvekiline ulaşılamadı. Bunun üzerine Yakut, CHP'nin olağanüstü toplantı çağrısının düştüğünü belirterek, 1 Ekim Pazartesi günü toplanmak üzere birleşimi kapattı.

CHP'nin TBMM Genel Kurulu'nun olağanüstü toplantı çağrısı, yeterli çoğunluk sağlanamadığı için düştü.

TBMM Başkanvekili Sadık Yakut, saat 15.00'te birleşimi açarak, yoklama için 5 dakika süre verdi.

Bu sırada, CHP Grup Başkanvekili Muharrem İnce yerinden kalkarak, Yakut'un tutumu hakkında söz istedi. TBMM Başkanvekili Yakut, yoklamayı başlattığını dile getirerek, ''Siz konuşun'' dedi.

CHP'li İnce, ayağa kalkarak, daha önceki bazı birleşimlerde yoklama yapılmadan Genel Kurul'un açıldığını ifade ederek, ''8 milletvekili, Başbakan'ın 'devlet içinde devlet' dediği özel mahkemeler tarafından tutuklu. 1 milletvekili PKK'nın tutsağı, böyle bir durumda siz ne hakla yoklama yapıyorsunuz, milletvekilleri özgür iradeleriyle buraya gelebiliyor mu da yoklama yapıyorsunuz- Meclis Başkanı, özel yetkili mahkemelere, 'Meclis'in mesajını alın' dedi, o mesajı mahkemeler almadı. Meclis Başkanı televizyonlara çıkıp, 'ben gereğini yaptım, yazıları yazdım' demekle evrak memurluğu yapmıştır. Bugün, evrak memurunun nöbetçisi olarak, evrak memurunun vekili olarak, siz de yoklamadan evrak memurusunuz'' diye konuştu.

Bunun üzerine Yakut, İnce'ye yoklamanın devam ettiğini hatırlattı ve ''Ben TBMM Başkanvekiliyim. Yoklama yapma hakkını İçtüzük'ten alıyorum. Yoklama da devam ediyor zaten. Yoklama yapıp yapmayacağımı hiçbir grup başkanvekili bildiremez bana. Ben yetkiyi Anayasa ve İçtüzük'ten alıyorum'' dedi.

AK Parti Genel Başkan Yardımcısı Hüseyin Çelik'in konuşmasını eleştiren İnce, ''Hüseyin Çelik'e soruyorum, olağanüstü toplantı için kaç Mehmetçik daha şehit olacak-'' diye sordu.

Yakut da İnce'ye, ''Sözlerinizin muhatabı ben değilim, parti gruplarıdır. Basın toplantısıyla iletirsiniz'' karşılığını verdi.

İnce ise Meclis Başkanı'nın tavır koyması gerektiğini dile getirerek, şöyle devam etti:

''Bu memleketin çocukları öldürülürken, milletvekili dağa kaldırılırken, Meclis Başkanı tavır alacak. İnisiyatif alacaksın. Meclis TV, bu görüntüleri neden yayınlamıyor- AKP'den bir milletvekili çıkmış, ahlaksızca, terbiyesizce Twitter'da mesajlar yazıyor, 'PKK misafir etti milletvekilini, ama millet bunu yemez' diyor. Böyle insanları milletvekili yapan Tayyip Erdoğan'a soruyorum; bunları çok aradın mı diyorum. Siz burada şunu yapmalısınız, bugün TBMM toplanmayacak da ne zaman toplanacak-''

Sadık Yakut'un ''Sayın İnce karıştırdınız, ona ben değil Genel Kurul karar verecek'' sözleri üzerine de İnce, ''Bu Meclis'ten kaçmayın, Oslo'da görüşeceksiniz, Kandil'de görüşeceksiniz, TBMM'den kaçacaksınız, yazıklar olsun diyorum, yuh olsun diyorum'' dedi.

İnce'nin sözlerine tepki gösteren Yakut, ''Sayın İnce kem söz sahibine aittir. TBMM Genel Kurulu'nda bir grup başkanvekili tarafından bu sözlerin söylenmesini teessüfle karşılıyorum'' diye konuştu.

-''Çağrı düşmüştür''-

Yakut, Anayasa'nın 96. maddesine göre, TBMM'nin yapacağı seçimler dahil tüm işlemlerinde üye tam sayısının en az üçte biriyle toplanacağını, İçtüzük'ün 57. maddesinde de yoklama sonucu üye tam sayısının en az üçte birinin mevcut olmadığı anlaşılırsa, başkanın birleşimi kapatacağının hüküm altına alındığını hatırlattı.

Yine İçtüzük'ün tatilde ve ara vermede toplanma başlıklı maddesinin son fıkrasının, birleşimi yeterli çoğunlukla açılabildiği takdirde Başkan'ın çağrı yazısının okutulacağı ve bu toplantıyı gerektiren konunun görüşüleceğini, yeterli çoğunluk sağlanamaması halinde ise çağrının düşeceğini açıkça düzenlediğini belirten Yaktut, şunları kaydetti:

''Bu hükümler çerçevesinde birleşim açıldıktan sonra görüşmelere geçilmesi için öncelikli toplantı yeter sayısının bulunduğunun tespit edilmesi gerektiği anlaşılmaktadır. Toplantı yeter sayısı bulunamamışsa, birleşimin kapatılması zorunludur. Bu nedenle yapılan yoklama sonucunda toplantı yeter sayısı bulunamamıştır. Bu durumda olağanüstü toplantı çağrısında yer alan konunun görüşülmesine imkan kalmamıştır. Çağrı önerisi düşmüştür.''

-Aygün'ün kaçırılması-

TBMM Başkanvekili Sadık Yakut, CHP Tunceli Milletvekili Hüseyin Aygün'ün PKK tarafından kaçırılmasına da değinerek, ''Tunceli Milletvekilimiz Sayın Hüseyin Aygün'ün demokrasi ve milli iradeye tahammülü olmayan bölücü terör örgütü tarafından kaçırılmasını milletimiz ve milletvekillerimiz adına şiddetle kınıyorum. Eli kanlı terör örgütüne destek veren, koruyan veya sempati ile bakanlar da milletin temsilcilerinin hedef alınmasının vahametini görmeli ve bir an önce bu yanlıştan dönmelidirler. Bölücü terör asla hedefine ulaşamayacaktır.''

Yakut, daha sonra 1 Ekim Pazartesi günü toplanmak üzere birleşimi kapattı.

CHP'li milletvekilleri, Yakut'un birleşimi kapatmasını, sıra kapaklarına vurarak protesto etti. BDP'liler ise sessizce salondan ayrıldı.

TBMM Genel Kurulu'nda yapılan yoklamaya CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu ve CHP'li milletvekilleri ile BDP Genel Başkanı Selahattin Demirtaş ve bazı BDP'li milletvekilleri katıldı.

CHP İzmir Milletvekili Musa Çam, birleşim kapatıldıktan sonra ''Oslo değil Parlamento'' ve ''Kaç Mehmet ölürse toplanırsın'' yazılı dövizler açtı.

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber