Suyun tescilini bakanlık yapacak

Kaynak : Yeni Şafak
Haber Giriş : 19 Ağustos 2012 11:57, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42

Son dönemlerde sıkça tartışılan su konusunda ürünlerin genetik kaynaklarının tescili Gıda, Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı adına yapılacak. Tescil ile ilgili Hayvancılık ve Su Ürünleri Araştırmaları Daire Başkanlığı bünyesinde sekreterya oluşturulacak

AYKUT TÜREL

Türkiye'de mevcut su ürünleri genetik kaynaklarının tescili Gıda, Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı adına yapılacak. Gerçek ve tüzel kişiler kendi adlarına başvuruda bulunamayacak. Sınai mülkiyet hakları, tescilden sonra kazanılacak ve devlet adına Bakanlığa ait olacak. Yeni oluşturulan varyete, hat ve hibritleri kapsayan su ürünleri genetik kaynaklarının her türlü ticari üretim ve satış hakları ise tescil ettirene ait olacak. Tescil sahibinin yazılı izni olmaksızın başkaları tarafından ticari amaçlı üretilip satılamayacak. Gıda, Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı'nın Su Ürünleri Genetik Kaynaklarının Tesciline İlişkin Yönetmelik Resmi Gazete'de yayımlandı.

GENETİK KAYNAKLAR İNCELENECEK

Yönetmelik ile Türkiye iç su ve denizlerinde yaşayan su ürünleri genetik kaynaklarının tesciline ilişkin usul ve esasları düzenlendi. Su ürünleri genetik kaynaklarının tesciliyle ilgili iş ve işlemlerden sorumlu Hayvancılık ve Su Ürünleri Araştırmaları Daire Başkanlığı bünyesinde sekreterya oluşturulacak. Sekreterya, su ürünleri genetik kaynaklarının tescili ile ilgili iş ve işlemleri yürütecek. Komitede, kararlar, toplantıya katılan üyelerin üçte ikisi çoğunluğu ile alınacak. Komite, su ürünleri genetik kaynaklarının tesciline ilişkin her türlü iş ve işlemleri yapmak veya yaptırmak ile görevli olacak.

ALT KOMİTELERE 3 ÜYE

Alt komiteler, her bir su ürünleri grubu için Sekretarya tarafından Bakanlık oluruyla görevlendirilen bir danışman, konusunda uzman en az bir üye ve su ürünleri Tescil Sorumlusu olmak üzere en az üç üyeden oluşturulacak. Alt komiteler, danışman başkanlığında alt komite üye ve su ürünleri tescil sorumlusunun katılımıyla gerekli görülen durumlarda toplanacak.

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber