Rüşvet trafiğinde şehitleri kullanmışlar

Kaynak : Bugün
Haber Giriş : 21 Ağustos 2012 09:31, Son Güncelleme : 15 Ağustos 2021 19:00

Atatürk Havalimanı Kargo Terminal Müdürlüğü'nde, Bakan Yazıcı'ya gelen ihbar mektubuyla başlatılan rüşvet soruşturmasında şok detaylara ulaşıldı.

Mektup üzerine harekete geçen savcılığın talimatı ile İstanbul Mali Suçlarla Mücadele Polisi "rüşvet ve yolsuzluk" iddiasıyla 9 Ocak 2011'de operasyon düzenledi ve 47 kişiyi gözaltına aldı. Bakırköy Cumhuriyet Savcısı Fırat Sinan Kandemir tarafından hazırlanan iddianamede, Şüphelilerin "örgüt yöneticiliği", "yurda kaçak eşya sokmak", "rüşvet almak veya vermek", "resmi belgede sahtecilik", "suç amacıyla kurulan örgüte üye olmak" suçlarından 3 ile 45 yıl arasında değişen hapis cezaları istendi. Dosyada şüphelilerin gizli kamera ile kaydedilmiş ve rüşvet olduğu iddia edilen para trafiğinin görüntüleri de yer aldı.

ÜÇ MÜFETTİŞ GÖREVLENDİRİLDİ

Savcılık soruşturmasının ardından Gümrük ve Ticaret Bakanlığı idari yönden iddiaları araştırmak için 3 müfettiş görevlendirdi. 4 Şubat 2011'de başlayan müfettiş incelemesi 26 Ağustos 2011'de tamamlandı. Aylar süren incelemenin ardından müfettişler 12 sayfalık rapor hazırladı. Müfettişler raporda rüşvet çarkının düzenli ve periyodik olarak döndüğüne, paraların ise Cuma günleri paylaşıldığına dikkat çekerek mektuptaki rüşvet alışverişine ait iddiaların doğru olduğunu belirtti.

KİM, NE KADAR ALDI?

Hangi firmaların, hangi gümrük memurlarına kaç defa rüşvet verdiği de müfettiş raporunda şöyle yer aldı: ?Şef Nazmi Çallıoğlu'nun 7 kez, Muayene Memuru Ali Pembeci'nin 1 kez, Muayene Memuru Barış Akgül'ün 6 kez, Muayene Memuru Erkan Uzunalioğlu'nun 8 kez, Muayene Memuru Nevzat Tunçtürk'ün 4 kez, Muayene Memuru Önal Yılmaz'ın 1 kez, Gümrük Memuru İhsan Durmazer'in de 2 kez olmak üzere Gümrük Müdürü Hayrettin Eker'e para verdiği tespit edilmiştir."

Atatürk Havalimanı Kargo Terminali Müdürü Hayrettin Eker'e para teslimatının kamera kaydı izlettirilen memurlar birbirinden ilginç savunma yaptılar. Memurların zarf içinde para alışverişini açıklamak için 'şehit çocukları'nı bile kullandıkları ortaya çıktı. Müfettişlerin hazırladığı raporda bu para alışverişinin ?Şahısların verilen zarfların/paraların; ?evrak, işle ilgili evrak, gümrükle alakalı evrak, gümrükle ilgili bilgi notu, şirkete ait özel bilgi, cinsel gücü arttırıcı ilaç, Hayrettin Eker'in ilacı, Hayrettin Eker'in kişisel harcamalar için verdiği para, Hayrettin Eker'den alınan borcun geri ödemesi, hediye kuponu, şehit çocukları için yardım parası olduğu şeklindeki açıklamalarının tarafların beyanlarıyla çelişkili olduğu, inandırıcılıktan uzak bulunduğu, gerçekleri yansıtmadığı ve yapılan para alışverişini ve organizasyonunu ört bas etmeye yönelik olduğu sonuç ve kanaatine varılmıştır? ifadelerinin kullanıldığı görüldü.

ZAMAN AŞIMINA 3 AY KALDI

Gümrük ve Ticaret Bakanlığı'nın 4 Şubat 2011'de görevlendirdiği 3 müfettişin incelemesi 26 Ağustos 2011'de tamamlandı. 12 sayfalık raporda 38 gümrükçü hakkında çeşitli cezaların verilmesi uygun bulundu. Ancak müfettişlerin istediği kurumsal cezaların yaklaşık bir yıldır uygulanmadığı ortaya çıktı. Müfettiş raporlarının üç ay daha dikkate alınmaması durumunda rapordaki kurumsal cezaların yaklaşık bir yıldır uygulanmadığı ortaya çıktı. İdari cezaların üç daha uygulanmaması durumunda zaman aşımına uğrayacağı ve adı geçen kişilerin eski mesleklerine geri dönme hakkı doğacağı belirtildi.

BİLAL ŞAHİN

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber