Kentsel dönüşümde riskli binalar böyle yıkılacak

Kaynak : Zaman
Haber Giriş : 22 Ağustos 2012 07:26, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42

Kentsel dönüşüm çerçevesinde yıkılacak riskli binaların yıkım teknikleri belli oldu. Riskli yapılar patlayıcı kullanarak yıkım, uzun erişimli yıkım makinesi ile yıkım, ekskavatörle yıkım, kat eksiltme suretiyle yıkım ve çekme halatıyla yıkım şeklinde tahrip edilecek.

Kentsel dönüşümde riskli binaların nasıl yıkılacağı konusu netlik kazandı. Çevre ve Şehircilik Bakanlığı, afet riski altındaki yapıların yıkımında uygulanacak beş tekniği onayladı. Proje kapsamında 7-8 milyon konutun yenilenmesi yaklaşık 400 milyar dolara mal olacak. Yıkım için uygulanacak teknikler ise şöyle: "Patlayıcı, uzun erişimli yıkım makinesi, ekskavatör, kat eksiltme yöntemi ve çekme halatı."

Müteahhitlerin kullanacağı teknik, binanın inşa edildiği alan, çevresel ve fiziksel faktörler, yapımda kullanılan materyaller ve binanın kullanım şekline göre belirlenecek. Bakanlık beş tekniğin yanı sıra dünya genelinde uygulanan farklı yıkımlara yönelik incelemesini sürdürüyor. Hazırlanan taslak kapsamında yıkım müteahhitleri dinamit başta olmak üzere diğer patlayıcı malzemelerinin kullandığı yöntemi tercih etmeleri halinde bilgi ve tecrübeyi artırmak için gerekirse deneme patlatmaları yapabilecek. Patlayıcı kullanılarak yapılacak yıkımda; yıkım firmaları etrafa saçılabilecek olan malzemeleri, patlatmadan kaynaklanabilecek olan hava şokunu, toz ve gürültü emisyonunu asgari seviyeye indirmek için gerekli tedbirleri de alacak. Ayrıca patlatmadan kaynaklanan yer sarsıntıları altyapı tesislerine etkisi olup olmayacağı tetkik edildikten sonra patlatma kararı alınacak.

Çevre ve Şehircilik Bakanlığı'nın düzenlemesi kapsamında patlatma yapılacak yerlerde yeterli güvenlik görevlisi, güvenlik kontrol merkezi hazır bulundurulacak. Patlatma etkisiyle yakın yörede bulunan yapılardaki, camların kırılma ihtimaline karşı çevre sakinleri uyarılacak. Planlanan patlatma zamanı duyurulacak. Patlatmayla ortaya çıkacak olan toz bulutunun önüne geçmek için, patlatılacak olan alanın etrafı ve yapının düşürüleceği alan bol suyla yıkanacak. Yapının çökmesi anında oluşabilecek olan yer sarsıntısının etkilerinin azaltılması için patlatılacak yapının yakınlarından geçen doğalgaz hatları geçici süreliğine kapatılacak. Yapının yıkılması esnasında, izleyecek olan kalabalığın güvenli bir mesafede olması sağlanacak. Yakın çevredeki insan ve araç trafiği kısa süreliğine durdurulacak. Güvenli alan olarak belirlenmiş ve uygun şekilde işaretlenmiş hattın ötesine yıkım faaliyeti ile görevli personel haricindeki kimsenin girişine izin verilmeyecek. Riskli binaların ortadan kaldırılmasına ilişkin teknikleri belirleyen Bakanlık, yıkım esnasında meydana gelen yapı enkazına da önlem alıyor. Geçici bir süre olsa dahi enkazın dere, ırmak, nehir, akarsu yatakları ve kaynak sularının yatağının doldurulmasına, akarsuların yönünün değişmesine izin verilmeyecek.

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber