Rektör Uluçam mı, Genel sekreter yardımcısı mı haklı?

Kaynak : Memurlar.Net
Haber Giriş : 23 Ağustos 2012 18:55, Son Güncelleme : 15 Ağustos 2021 19:00

Bugün İHA tarafından geçilen bir haberde, Batman Üniversitesi rektörü hakkında Danıştay kararını uygulamadığı gerekçesiyle, Savcılık tarafından görevi kötüye kullanma suçu bağlamında soruşturma başlatıldığı belirtilmektedir.

Tarafımıza iletilen bilgi ve belgeler sonrasında yaptığımız inceleme sonrasında şunları belirtmek istiyoruz:

1- Genel sekreter yardımcılığı görevinden alınan davacı hakkında, kriminal incelemeler sonrasında Rektöre tehdit mektubu yazdığı gerekçesiyle 5 ay hapis cezası verilmiş ve hükmün açıklanması geriye bırakılmıştır.

Ayrıca, yine görevden alınan genel sekreter yardımcısı hakkında, görevle ilgili konularda yükümlü olduğu kişilere yalan ve yanlış beyanda bulunmak fiiilini işlemekten dolayı, aylıktan kesme cezası verilmişir.

2- Cezalar sonrasında kişi genel sekreter yardımcılığı görevinden alınmış ve teknoloji fakültesine bilgisayar işletmeni olarak atanmıştır. Bu işlemin iptali için idare mahkemesi nezdinde dava açılmış ancak bu davalar kaybedilmiştir. İdare mahkemesi kararları Danıştay nezdinde temyiz edilmiştir. Danıştay, kişinin genel sekreter yardımcılığı görevinden alınmasında hukuka aykırılık bulmamıştır. Ancak kazanılmış hak aylığı 1/3 olan memurun, 3. dereceli bilgisayar işletmenliği kadrosuna atanması 657 sayılı Kanunun 2. fıkrasına uygun bulunmamıştır.

3- İdare Danıştay'ın bu kararı üzerine personeli 1. derece Ayniyat saymanı kadrosuna atamıştır.

Buna göre, aşağıda yer alan haberde Savcılık tarafından bir soruşturma açıldığı bilgisi yer alıyor olsa da, mahkeme kararlarına özellikle Danıştay kararına aykırı bir durum yer almamaktadır. Ayrıca http://www.memurlar.net/haber/273969 adresinde yer alan en son Danıştay kararında da görüleceği üzere, burada mahkeme kararının uygulanmaması söz konusu değildir.


İHA'NIN GEÇTİĞİ HABER

Batman Üniversitesi Rektörü Prof.Dr. Abdulselam Uluçam hakkında, Danıştay'ın vermiş olduğu yürütmeyi durdurma kararını uygulamadığı nedeniyle Batman Cumhuriyet Başsavcılığı'na suç duyurusunda bulunuldu.

Batman Üniversitesi'nde genel sekreter yardımcısı olarak görev yapmakta iken, Teknoloji Fakültesine bilgisayar işletmeni olarak atanması yapılan Ata Arı, yapılan atamaya karşın Batman İdare Mahkemesinde açtığı davanın reddine kararı verilerek, bunun yürütmeyi durdurulması talebiyle Danıştay'da temyiz de bulundu. Danıştay 5. Dairesinin 2012/4429 esas sayılı kararı ile yürütmenin durdurulmasına karar verilerek karar Batman Üniversitesi'ne tebliğ edildi. Yasa gereği 30 gün içerisinde uygulanması gereken karar 29. günde Danıştay kararı uygulanmayarak Ata Arı, görevine iade edilmeyip yeniden Meslek Yüksek Okulu'nda Ayniyat saymanı olarak görevlendirildi. Yüksek yargının yürütmeyi durdurma kararını yerine getirmeyen Batman Üniversitesi Rektörü hakkında Ata Arı, Batman Cumhuriyet Başsavcılığı'na verdiği şikayet dilekçesinin ardından başlatılan soruşturma kapsamında verdiği ifade de, 'Batman Üniversitesi Genel sekreter yardımcısı olarak görev yapmaktayken, Teknoloji Fakültesine bilgisayar işletmeni olarak atandım. Buna ilişkin Batman idare mahkemesinin işlemin iptali yönünde dava açtım. Mahkemenin red kararına yönelik yürütmeyi durdurma istemi Danıştay'a temyiz ettim. Danıştay 5.ceza dairesinin 2012/4429 esas sayılı 13.06.2012 tarihli kararı ile yürütmenin durdurulmasına karar verilmesine rağmen, ancak kanun gereği bu karar 30 gün içerisinde uygulanması gerekirken bu karar bertaraf edecek şekilde 29. gün de meslek yüksek okuluna Ayniyat saymanı kadrosuna atandım. Kazanılmış haklarım oradan kalktı. Mahkeme kararını bertaraf ederek başka tür uygulamalar yapan Prof. Dr. Abdulselam Uluçam, Genel Sekreter Mustafa İnal, Personel Daire Başkanı Kemal Eviz'den davacı ve şikayetçiyim' dedi.

Öte yandan, 2012/7986 sayılı 13.08.2012 tarihli başlatılan soruşturma kapsamında Batman Cumhuriyet Başsavcılığı'ndan Batman Üniversitesi'ne, soruşturmaya esas olmak üzere gönderilen yazıda 'Müşteki Ata Arı isimli şahsın Genel sekreter yardımcısı iken teknoloji fakültesine Bilgisayar işletmeni olarak atandığı, daha sonra Batman idare Mahkemesine işlemin iptali nedeniyle dava açtığı, Batman idare mahkemesinin kararına karşı yürütmeyi durdurma ile ilgili temyizde bulunduğu, Danıştay 5. dairesinin 2012/4429 esas sayılı kararı ile Batman idare mahkemesinin yürütmeyi durdurma kararı verildiği, bahse konu kararın idarenizce uygulanıp uygulanmadığı, uygulanmış ise müştekinin iddia ettiği gibi meslek yüksek okulunda Ayniyat saymanlığına atanıp atanmadığı ve buna ilişkin belgelerin onaylı suretlerinin Cumhuriyet Başsavcılığına gönderilmesi' istendi.


İŞTE UYGULANMADIĞI BELİRTİLEN DANIŞTAY KARARI

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber