Meclise belge göndermeyen kurumlar 'kara liste'ye giriyor

Kaynak : Star Gazetesi
Haber Giriş : 30 Ağustos 2012 07:17, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42

Hamza Erdoğan / ANKARA

Kurumlardan istediği belgeleri yeterli ölçüde alamayan Darbe Komisyonu, belge göndermeyen kurumları ?kara liste'ye aldı ve uyarı yazısı gönderiyor.

TBMM DARBE KOMİSYONU BELGESİZ KALDI

TBMM Darbe Araştırma Komisyonu, Meclis tatilde olmasına rağmen çalışmalarını aralıksız sürdürüyor. Ancak Komisyon, kurumlardan talep ettiği belgeleri henüz istenen ölçüde alamadı. Bugüne kadar Cumhurbaşkanlığı ve Başbakanlık elindeki bilgi ve belgeleri eksiksiz gönderirken, komisyon belge göndermeyen kurumları ?kara liste'ye aldı. Komisyon bu kurumlara Eylül itibariyle yeniden yazı yazmaya hazırlanıyor.

28 Şubat için 45 kişilik ekip

Komisyon, Mayıs ayında başlayan çalışmalarını, 27 Mayıs Darbesi, 12 Mart Muhtırası, 12 Eylül ile 28 Şubat ve 27 Nisan e-muhtırası alt komisyonları aracılığıyla sürdürüyor. Komisyon çalışmalarının en önemli ayağını ise ?postmodern darbe' 28 Şubat 1997 yılındaki müdahale ve süreci oluşturuyor. Komisyon, 45 kişilik uzman ekiple aralıksız çalışıyor. Ancak komisyon bugünlerde belge konusunda sıkıntı yaşıyor.

Meclis Darbe Komisyonu yürüttüğü çalışmalar kapsamında Cumhurbaşkanlığı, Başbakanlık, İçişleri Bakanlığı, Milli Savunma Bakanlığı, Adalet Bakanlığı, Genelkurmay Başkanlığı, MİT Müsteşarlığı, Jandarma Genel Komutanlığı, Emniyet Genel Müdürlüğü, Sosyal Güvenlik Kurumu ve TMSF gibi çok sayıda kurum ve kuruluştan belge istemişti. Ancak komisyon üyeleri, hala tatmin edici cevap alamadı. Komisyon, bugüne kadar sadece Cumhurbaşkanlığı ve Başbakanlıktan tam olarak belge alabildi. Cumhurbaşkanlığı 2 bin 668 sayfa belge gönderirken, Başbakanlık 878, Milli Savunma Bakanlığı 6, MİT ise 12 sayfa halinde belge sundu. TRT 25 DVD, Vakıflar Genel Müdürlüğü 28 Şubat sürecinde mallarına el konulan 9 vakıfla ilgili bilgi gönderdi. Adalet Bakanlığı ise elindeki belgelerin bir kısmını gönderdi.

TSK, Eylül'de gönderecek

28 Şubat postmodern darbesinin ?kara kutusu' olarak nitelendirilen Genelkurmay başta olmak üzere çok sayıda kurumdan ise henüz tek bir bilgi ve belge gelmedi. Ancak, Genelkurmay'ın komisyonunun istediği belgeleri bir aksilik olmadığı takdirde Eylül ayının başından itibaren göndermesi bekleniyor.

3 Eylül'de uyarı gidecek

TBMM Darbe Komisyonu, belge göndermeyen kurumları kara listeye aldı. Buna göre, komisyon, 3 Eylül Pazartesi günü itibariyle göndereceği yazı ile ilgili kuruları son kez uyarılacak. Komisyon Sözcüsü İdris Şahin, kurumların yaz tatilinde olması nedeniyle bilgi ve belge akışında aksama yaşandığına işaret etti. Bu konuda bir sorun beklemediklerini anlatan Şahin, ?Kurumların bir kısmı, istediklerimizi algılanmakta zorlanıyor. Gelen bilgiler tatmin edici olmuyor. Bunun için kendilerine tekrar dönüş yapıyoruz. Yazışma tekniğinde bazı ufak tefek hatalar oluyor. Ondan dolayı da tam cevap veremeyenler oldu. Bir de yaz tatili ve bayram araya girdi. Bir sorun yaşanacağını düşünmüyoruz. Zaten Eylül'ün başından itibaren belge göndermeyen kurumlara gerekirse bir yazı daha yazılabilir? şeklinde konuştu.

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber