Nargile de sigara kadar zararlı

Haber Giriş : 31 Ağustos 2012 21:20, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42

Nargile içmenin de sigara kadar ciğerlere zarar verdiği doğrulandı.

İran'ın Meşhed Üniversitesi'nden Muhammed Hüseyin Boskabadi ve ekibinin yaptığı araştırma, nargilenin de sağlığa sigara kadar zararlı olduğunu gösterdi.

"Respirology" adlı sağlık dergisinde yayımlanan araştırma sonuçlarına göre, araştırmacılar, 57'si nargile içen, 30'u çok sigara içen ve 51'i çok sigara içmeyen gruptaki katılımcıların sağlık durumunu sigara ve nargile içmeyen 44 kişiyle kıyasladı.

2 yıl süren araştırmada ilk iki gruptaki katılımcılarda hırıltı, solumunun bozulması ve öksürük gibi rahatsızlıklar belirlendi.

Solunum bozukluğu, nargile içenlerin yüzde 36,8'inde, çok sigara içenlerin ise yüzde 40'ında görüldü.

Üçüncü gruptakilerde ise söz konusu rahatsızlıklara daha az düzeyde (yüzde 29) rastlandı.


'Nargile, vereme davetiye çıkarıyor'

Uzmanlar, nargilenin sigara dumanı kadar insan sağlığına zarar verdiğini belirtiyor. Antalya Manavgat Sağlık Derneği(MASADER) Başkan Yardımcısı Genel Cerrahi Uzmanı ve Op. Dr. Emin Canan, nargile dumanının sigara dumanı gibi sağlığa zararlı olduğunu ve akciğer kanserine davetiye çıkardığını söyledi. Nargilenin zararlı olmadığı söylentilerinin gerçeği yansıtmadığını, bunun tütün endüstrisinin bir oyunu olduğunu belirten Canan, nargilenin marpucu değişse de su devir daimi değişmediği için aynı zamanda verem hastalığına davetiye çıkardığını kaydetti.

Yasa gereği 18 yaşından küçüklerin nargile içirilmesinin yasak olduğunu belirten Canan, tütün mamulleri satışlarında olduğu gibi 18 yaşından küçüklerin de nargile içmesinin yasak olduğunu söyledi. Canan, "Nargile dumanı sigara gibi sağlığa zararlı. Nargile gençler arasında tütün ve tütün mamullerine başlamada atlama tahtası. Ülkemizde maalesef nargile içimini gençler arasında şirin gösteriyor. Bu tamamen tütün endüstrisinin bir oyunu. Nargile içimi aynı zamanda vereme davetiye çıkarıyor. Nargilede marpuç değişse bile su devir daimi değişmediği için vereme yakalanma riski çok yüksek. " dedi.

Öte yandan Yeşilay Manavgat Şube Başkanı Fatih Kaplan, yaptığı açıklamada, kapalı alanlarda tütün mamulleri içiminin kontrolü yanında 18 yaşından küçüklere nargile içiren yerleri sıkı takibe aldıklarını söyledi. Kapalı alanlarda sigara içimi ve 18 yaşından küçüklere nargile içirten yerleri duyarlı vatandaşlık gereği Alo 155'i aramalarının yeterli olacağını belirten Kaplan, eğitim çalışmalarıyla nargilenin de sigara kadar zararlı olduğunu anlatarak toplumun bilinçlendirdiklerini kaydetti. Kaplan, Toplumumuzda maalesef tütün endüstrisinin yaptığı şirin gösterme çalışmalarıyla nargile dumanlı zararsız gösterilmeye çalışılıyor. Eğitim çalışmalarıyla Manavgat'ta bu algıyı çıkmaya çalışıyoruz." diye konuştu.

Kaplan, geçtiğimiz yıl 2 milyon 200 bin sigara tiryakisinin tütün mamullerini bıraktığını bu sene bu rakamın 4 milyon olmasını beklediklerini kaydetti.

AA-CHA

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber