Alzheimer'ı olan yaşlılara özel huzurevleri açılacak

Kaynak : Memurlar.Net
Haber Giriş : 10 Eylül 2012 00:10, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42

Özürlü ve Yaşlı Hizmetleri Genel Müdürlüğü'ne bağlı yaşlı bakım merkezlerinde kalan ve özellikle Alzheimer hastalığı bulunan yaşlılara yönelik ihtisas (özel) huzurevleri düzenlenmesi planlanıyor.

Özürlü ve Yaşlı Hizmetleri Genel Müdürlüğü öncülüğünde ihtisas (özel) huzurevleri kurulması ve kurulacak huzurevlerinin mimari projelerinin belirlenmesi, Alzheimer hastalığı bulunan yaşlıların en sağlıklı ortam ve fonksiyonel fiziksel mekanlarda yaşamlarını sürdürebilmeleri için yapılması planlanan düzenlemelerin belirlenmesi amacıyla Özürlü ve Yaşlı Hizmetleri Genel Müdürü Sayın Dr. Aylin Çiftçi'nin başkanlığında; Genel Müdürlüğe bağlı huzurevlerinden idareciler, ilgili yerel yönetim ve sivil toplum kuruluşlarının katılımlarıyla bir çalışma toplantısı düzenlendi.

6 Eylül 2012 tarihinde Aile ve Sosyal Politikalar Bakanlığı Yeni Binasında düzenlenen çalışma toplantısına; Aile ve Sosyal Politikalar İl Müdürleri, Özürlü ve Yaşlı Hizmetleri Genel Müdürlüğü'ne bağlı yaşlı bakım kuruluşları idarecileri, İstanbul Büyükşehir Belediyesi Başkanlığı Darülaceze Müdürlüğü, İstanbul Büyükşehir Belediyesi Başkanlığı Sağlık ve Sosyal Hizmetler Dairesi Başkanlığı Özürlüler Müdürlüğü'nden yöneticiler ile Türkiye Alzheimer Derneği, Alzheimer Vakfı ve diğer yaşlılıkla ilgili sivil toplum kuruluşu temsilcileri katıldı.

Toplantının açılışını yapan Özürlü ve Yaşlı Hizmetleri Genel Müdürü Sayın Dr. Aylin Çiftçi açılış konuşmasında; ?Günümüzde ortalama yaşam beklentisinin artmasıyla kuruluşlarımızda bakım verilen yaşlılar arasında da Alzheimerlı yaşlı sayısı giderek artıyor. Hafıza problemleri, konuşma ve iletişim problemleri, aşırı ve zorlu reaksiyonlar, zaman ve mekan kavramı kaybı, beslenme sorunları, kişisel ek bakım ihtiyaçları, yürüme ve denge problemleri, genel davranış problemleri ve koordinasyon kaybı (apraksi) ve benzeri sorunlar yaşatan Alzheimer rahatsızlığı daha özel ve hassas bakım gerektiren bir ihtisas alanı. Bu anlamda özel mimariye sahip binaların tasarlanması, bu konuda yetkin personel yetiştirilmesi ve istihdamı ile yaşlılarımızın özel bina ve mekanlarda bakılmalarının bir ihtiyaç olduğunu düşünüyoruz. Bu toplantı vesilesiyle tüm tarafların katkısını alarak çok boyutlu bir değerlendirme neticesin verimli sonuçlara ulaşmayı hedefliyoruz? diye konuştu.

Çalışma toplantısına katılan idareciler, mimarlar ve sivil toplum temsilcileri yaşanan sıkıntılar, kendi ilgi alanları üzerine önerileri ve Alzheimer hastası yaşlılara özel bakım kurumları açılması yönündeki görüşlerini tek tek ortaya koydular. Toplantı, pek çok konuda ifade edilen görüşlerin değerlendirilmesi yapılarak görüş birliğine varılan konular vurgulanmasıyla sona erdi. Çalışma toplantısı sonucunda görüş birliğine varılan konular yeniden düzenlenecek yaşlı hizmetleri için yol gösterici olacak.

Toplumumuz tarafından yıllar içinde giderek daha fazla kabul gören Huzurevleri; ülkemizin içinde bulunduğu ekonomik koşullar, ortalama ömür beklentisinin artması ve özel bakıma gereksinim duyan yaşlının aile ve ev ortamında bakımının sağlanmasında çekilen zorluklar nedeniyle özellikle özel bakım gerektiren yaşlılarımızın son yıllardaki artan taleplerine ancak belli oranda yanıt verebilmekte.

Değişen ve gelişen şartlara paralel olarak, Özürlü ve Yaşlı Hizmetleri Genel Müdürlüğü yaşlılara sunduğu yeni hizmet modelleri arasında öncelikli olarak huzurevini tercih etmeyen yaşlılar için büyük kapasiteli huzurevleri yerine daha düşük kapasiteli ev tipi, sokak tipi projelerin, bağımsız bahçeli, müstakil kuruluşların açılmasını planlıyor. Edinilen deneyimler, uygulamada görülen birtakım eksiklik ve aksaklıklar ve zamanın mimari anlayışı da yaşlılık alanında ve huzurevi mimarilerinde yeni açılımlar getirilmesini ve yeni hizmet modelleri geliştirilmesini zorunlu kılıyor.

Özürlü ve Yaşlı Hizmetleri Genel Müdürlüğü geliştireceği yeni politika ve projelerin belirlenmesinde tüm ilgili kesim ve tarafların görüşlerini alarak etkin ve yerinde faaliyet ve hizmetler yürütmeyi amaçlıyor.

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber