Öğrenciler fizik, kimya ve matematik bölümlerini tercih etmedi

Kaynak : Milliyet
Haber Giriş : 15 Eylül 2012 10:45, Son Güncelleme : 15 Ağustos 2021 18:59

Üniversiteli olmak isteyen gençler yerleşecek bölüm ararken ?ne olursa olsun' dönemi bitmiş gözüküyor. Bu yıl ilk yerleştirmeden sonra 80 bin kontenjan boş kaldı. En fazla kimya, fizik ve matematik tercih edilmedi

SİBEL KAHRAMAN

Bir yanda üniversiteli olmak isteyen bir milyonun üzerinde genç diğer yanda tek bir öğrencinin dahi yerleşmediği bölümler. 2012 ÖSYS ilk yerleştirmede devlet üniversitelerinde tek bir öğrencinin bile yerleşmediği lisans programları bulunuyor. Araştırmalar gençlerin artık ?Ne olursa olsun? şeklinde düşünmediğini mezun olduklarında iş bulma şanslarının yüksek olduğu bölümleri seçtiklerini gösterirken, boş kontenjanlar bölüm açarken planlamanın çağın gereklerine, gençlerin isteklerine göre planlama yapılmadığını ortaya koyuyor.

Bu yıl üniversitelerde ilk yerleştirmenin ardından toplam 80 bin 228 kontenjan boş kaldı. Devlet üniversitelerinin lisans programlarında 26 bin 485, vakıf üniversitelerinin lisans programlarında 11 bin 579, KKTC üniversitelerinin lisans programlarında 9 bin 487, diğer ülkelerdeki üniversitelerde bin 722 kontenjan açık kaldı. Ancak bazı bölümler var ki bu bölümlere ilk yerleştirmede tek bir öğrenci dahi yerleşmedi. Bu bölümler arasında en fazla fizik, kimya, biyoloji ve matematik bulunuyor.

Devlet memurluğu önemli

İKSARA'nın bu yıl tercih yapan 1440 adayla yaptığı araştırmaya göre, üniversite adaylarının yüzde 82'si tercihini yaparken aile bireylerinden yardım alıyor. İkinci derecede en fazla yardım alınan kişi ise dershane rehber öğretmeni. Adayların tercih yaparken göz önüne aldıkları en önemli konulardan birisi devlet memuru olabilmek. Adayların yüzde 46'sı devlet memuru olabileceği bölümleri tercih ettiğini söylerken, yüzde 19'u özel sektörde iş bulabileceğim bölümleri tercih ettiğini, yüzde 19'u gelecekte kendi işini kurabileceği bölümleri, yüzde 16'sı da akademik kariyer yapabileceği bölümleri tercih ettiğini söyledi.

İşte o programlar

* Kimya: Kocatepe Üni., Cumhuriyet Üni., Giresun Üni., Kafkas Üni., Kahramanmaraş Sütçü İmam Üni., Mehmet Akif Ersoy Üni., Namık Kemal Üni., Nevşehir Üni., Ordu Üni., Sakarya Üni.

* Fizik: Dokuz Eylül Üni., Ege Üni., Gazi Üni., Gazi Üni., Gaziosmanpaşa Üni., Kafkas Üni., Kastamonu Üni., Kocaeli Üni.

* Matematik (İkinci Öğretim): Ağrı İbrahim Çeçen Üni., Ahi Evran Üni., Bartın Üni., Bozok Üni., Cumhuriyet Üni., Çankırı Karatekin Üni., Erzincan Üni., Erzurum Teknik Üni., Giresun Üni., Karabük Üni., Karamanoğlu Mehmetbey Üni.,

Nevşehir Üni., Sinop Üni.

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber