62 bin iş kazasının maliyeti 7,6 milyar lira

Kaynak : Cihan Haber Ajansı
Haber Giriş : 17 Eylül 2012 13:08, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42

Her yıl yaklaşık 62 bin 780 iş kazasının meydana geldiği Türkiye'de 2011 yılında günde ortalama 4 kişi hayatını kaybetti. Mavi Akademi Genel Müdürü Güler Özkartal, bu olayların ekonomik maliyetinin 7 milyar 695 milyon 760 bin TL düzeyinde olduğunu söyledi.

Yeni İş Sağlığı Güvenliği Yasası ile işletmelerde tüm meslek hastalıkları ve iş kazalarının kayıt altına alınması zorunluluğunun getirildiğini belirten Özkartal, ?İşletmelerin yaşadığı maddi kayıplar, itibar zedelenmesi bir yana, bu tablonun insanı boyutu açıklanabilir değil.? dedi. Resmi kayıtlara göre 2011 yılında her gün ortalama 172 iş kazası meydana geldiğini anlatan Özkartal, bu kazalar sonucu bin 460 kişinin hayatını kaybettiğini bildirdi. 2 bin 160 kişinin de sürekli iş göremez raporu aldığına işaret eden Güler Özkartal, şunları aktardı:

"İş kazaları ve meslek hastalıklarının görünür ve görünmeyen maliyetlerinin ekonomide oluşturduğu maliyetin rakamsal karşılığı ise 7 milyar 695 milyon 760 bin TL. Yeni İş Sağlığı ve Güvenliği Yasası ile tüm işletmelerde iş kazası ve meslek hastalıklarının kayıt altına alınarak raporlanacak. Kaza esnasında işçilerin işi bırakması, doktor, araç getirilmesi veya kazalının taşınması, kaza mahallinin tekrar çalışır konuma getirilmesi gibi nedenlerle oluşan maliyetlerin sürdürülebilir değildir. Yasa hükmü gereği iş güvenliği uzmanları ve iş yeri hekimleri sorumlu kılınıyorlar. Bütün iş kazaları ve meslek hastalıklarının kaydı tutulacak ve raporlar düzenlenecek. 3 iş günü içinde de SGK'ya bildirimi yapılacak. Çalışanın ölümü veya sakat kalmasıyla sonuçlanacak iş kazası veya meslek hastalığının meydana gelmesinde ihmali tespit edilen işyeri hekimi veya iş güvenliği uzmanının yetki belgeleri askıya alınacak."

Kayıt altına alınan bilginin, güvenlik önlemlerinin yükseltilmesi ve çalışanın haklarının korunması kadar işletmelere de ciddi kazanımlar getireceğini belirten Özkartal, itibar kaybı ve işin durmasından kaynaklanan tüm maliyetler ortadan kalkacağını dile getirdi.

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber