Arınç: Bütçede en büyük payı eğitime ayırdık

Kaynak : Cihan Haber Ajansı
Haber Giriş : 20 Eylül 2012 14:29, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42

Başbakan Yardımcısı Bülent Arınç, 10 yıllık AK Parti iktidarı döneminde bütçeden en büyük payı Milli Eğitim Bakanlığı'na ayırdıklarını söyledi.

Bir dizi ziyaret ve açılışlara katılmak üzere Adana'ya gelen Bülent Arınç, hayırsever işadamı Ferhat Baykara tarafından yaptırılan Gönül-Ferhat Baykara İlköğretim Okulu'nu hizmete açtı. Burada konuşan Arınç, geçmişte Milli Savunma Bakanlığı veya başka bakanlık birinci sırada iken son 7 yılda hükümetin en büyük kaynağı Milli Eğitim Bakanlığı'na tahsis ettiğine dikkat çekti. Arınç,"Bütçeden ayırdığımız kaynaklar yetmiyor. Çünkü nüfusumuz 75 milyon. Çok şükür ki bu nüfusun yarıdan fazlası 30 yaşın altında. Yine çok şükür ki 30 yaşın altında olan nüfusun da yüzde 70'i eğitim çağında. Yeni eğitim-öğretim döneminde ilk defa siftah yapan öğrenci sayısı 17 milyonun üzerinde. Avrupa'da 5 ülkeyi bir araya getirin nüfusu bu kadar etmez."dedi. Türkiye'de eğitim çağındaki öğrencilerin sayısının neredeyse Avrupa nüfusuna eşit olduğunu vurgulayan Başbakan Yardımcısı Arınç, bu tablonun ülkedeki genç nüfusun çok diri olduğunu gösterdiğini, söz konusu yapının büyük bir dinamizm verdiğini belirtti.

KADRO VERDİĞİMİZ ÖĞRETMEN SAYISI 365 BİN

Daha çok okul yapılması gerektiğinin altını çizen Arınç, "Okullarımızı daha modern araç ve gereçlerle süslemeliyiz. Bilgisayar ve Fatih Projesi sayesinde tablet ve akıllı tahtalarla donatmalıyız. 10 sene içinde kadro verdiğimiz öğretmen sayısı son 15 önce aldığımız 40 bin kişiyle 365 bini buldu. Cumhuriyet dönemleri içinde bu kadar çok sayıda öğretmen alınabilmiş değil. Daha da alacağız. Öğrencilerimizi 25-30 kişilik sınıflarda daha çok öğretmenle buluşturacağız."diye konuştu.

LAİKLİK BUNDAN DOLAYI İNCİNMEZ

Böyle güzel okullar karşısında anne ve babaların sevinmesini isteyen Arınç, velilerin yavruları ile iftihar etmesini tavsiye etti. Arınç, şöyle devam etti: "Okulumuzla iftihar edin. Bizim anne babalarımız okula uğurlarken 'Allah zihin açıklığı versin' derdi. Halen anneler, babalar derler mi bilmiyorum. Bol bol deyin; laiklik bundan dolayı incinmez. Ne kadar çok derseniz o kadar iyi olur. Ülkemizin geleceği parlak. 4+4+4 eğitim sistemi başarılı olacak. Çünkü ben 1995'ten buyana parlamentodayım. 8 yıllık zorunlu eğitimin az çok neden çıkarıldığını biliyorum. Aradan 10 yıl geçti, o eğitim sistemi çocuklarımıza yarar değil, zarar verdi. Asıl olan çocukların daha iyi eğitim almasıdır. Biz bu eğitimin 4+4+4 sistemiyle verilebileceğini düşündük.21 tane seçmeli dersimiz var. Yeni alanlar var. Ben yavrularımızın başarılı olacağını düşünüyorum."

İşadamı Ferhat ve Gönül Baykara çiftini inşa ettikleri okul nedeniyle tebrik eden Arınç, eğitimin işin başı, cehalettin bütün kötülüklerin anası olduğunu aktardı. Törende çocukların elindeki dövizlere yazılı "İnsan eğitimle doğmaz, eğitimle yaşar. Öğrenmek amacıyla bakmazsanız öğrenemezsiniz. Toplumun düşmanı cehalet, cehalettin düşmanı öğretmendir. Eğitim en zoru yanlış bilgiyi doğrusuyla değiştirmektir." şeklindeki özlü sözleri okuyan Bülent Arınç, ülkede sıkıntısı çekilen bütün kötülüklerin eğitimsizlikten kaynaklandığını dile getirdi.

Vali Hüseyin Avni Coş ise Gönül-Ferhat Baykara İlköğretim Okulu'nda bin 200 öğrenciye eğitim verileceğini söyledi. 'Yüzde 100 eğitime destek projesi' kapsamında ilde 77 eğitim merkezinin hayırseverler tarafından yaptırıldığını anlatan Coş, bu davranışın diğer kişi ve kurumlara da örnek olmasını diledi. Okulu yaptıran işadamı Ferhat Baykara ise eğitmen bir aileden geldiğini hatırlattı. Eskiden köylerde okul sayısının yetersiz olduğunu ve evlerinin misafir odasının sınıf olarak kullanıldığını ifade eden Baykara, şunları söyledi: "İlkokula evimizin misafir odasında başladım. İnşa ettiğimiz 28 derslikli okul bilgisayar ve laboratuarları, ana sınıfları ile cıvıl cıvıl çocuklardan oluşan bu tabloyla umutla bakıyorum. İnsan ömrü kısadır. Dün, bugün ve yarın diye niteleriz. Ama asıl olan yaşadığımız andır. Bugün eşim ve benim için öyle bir gün ki tarifini yapmaktan zorluk çekiyoruz. Hayatımızın en anlamlı günüdür. İnsanlar gelip geçir. Eserler dünya durdukça yaşar. Bu eserle adımızın baki kıldığımızı görmek en büyük erklerimizdendir. Bizi bugüne kavuşturana şükürler olsun."

Konuşmaların ardından Ferhat-Gönül Baykara çiftine plaket takdim eden Bülent Arınç ve Vali Hüseyin Avni Coş, daha sonra okulun açılışını yapıp, sınıfları gezdi. Açılışa AK Parti Milletvekilleri Ali Küçükaydın, Necdet Ünüvar, Fatoş Gürkan, Mehmet Şükrü Erdinç, kurum temsilcileri, veliler ve öğrenciler katıldı.

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber