Kadın çalışanlar daha tertipli

Kaynak : Bugün
Haber Giriş : 01 Ekim 2012 10:20, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42

Yapılan araştırmaya göre, patronlar ?Daha tertipli ve iletişim becerileri yüksek? buldukları kadın çalışanları tercih ediyor.

Araştırmada kadınların ?toplumsal baskı' ve ?evdeki ağır sorumluluğa' rağmen çalışmak istedikleri de belirlendi.

Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı ile İşkur ortaklığında gerçekleştirilen ?İşgücü Piyasasına Girişte Kadınlar İçin Engeller ve Fırsatlar? başlıklı araştırmadan kadın çalışanlara övgü çıktı.

Proje kapsamında Gaziantep, Trabzon, Çorum, Erzurum ve Van illerinde 2 bin 176 kadın ve bin 845 işverenle yüz yüze görüşmeler yapıldı.

Araştırma sonucu, kadın işgücüne ilişkin verilerin Türkiye'de bölgeler arası farklılık taşıdığını ortaya koydu. 5 ildeki çalışan kadın oranı, Türkiye ortalaması olan yüzde 25.6'nın yaklaşık yarısı oranında, yüzde 14.2 olarak gerçekleşti.

KADIN EV DIŞINDA ÇALIŞMAMALI

Araştırma, bu illerde, kadının özellikle evlendikten sonra ev dışında çalışmasının tercih edilmediğini ortaya koydu. Kadının evlendikten sonra ev dışında çalışmaması görüşü, Van ve Erzurum illerinde öne çıktı.

Kadınlar yüz yüze görüşmelerde, ?toplumsal baskı? ve ?evdeki ağır sorumluluğuna? rağmen çalışmak istediğini belirtti. Kadınların çalışmayı isteme nedenleri olarak ?Saygınlık ve özgüven kazanmak, aile ekonomisine katkı sağlamak, kendisi ve çocuklarının ihtiyaçlarını karşılamak, ayakları üzerinde durabilmek, sosyal çevre edinmek, erkeğe daha az bağımlı olmak? gerekçelerini sıraladı.

İŞVEREN MEMNUN

Araştırma, kadın işgücünü tercih eden işverenlerin tercih nedenlerini de gösterdi. İşverenlerin yüzde 57'si kadınların işlerinde ?Daha dikkatli ve tertipli? olması, yüzde 9,7'si ?İletişim becerilerinin iyi olması?, yüzde 9.5'i ?ofisin kadınlar için uygun olması? nedenleriyle kadın çalışan istihdam ettiklerini belirtti.

Depresyon nedeniyle en az izni Türkler alıyor

Avrupa Depresyon Birliği'nin ?'Avrupa'daki İşyerlerinde Depresyonun Etkilerinin Denetimi'' anketine katılan her 10 çalışandan biri, depresyon nedeniyle işe gidemediğini söyledi. Avrupa'da 7 binden fazla kişiyle görüşülerek yapılan ankete göre, Almanya'daki işçilerin yüzde 61'i, Danimarka'dakilerin yüzde 60'ı ve İngiltere'dekilerin yüzde 58'i depresyon nedeniyle iş yerinden izin alırken, Türkiye'deki işçilerin yüzde 25'i bu nedenle izin aldığını belirtti. Ankete katılan yöneticilerin yaklaşık üçte biri, çalışanlardaki depresyonla başa çıkmalarına yardımcı olacak hiçbir resmi destek olmadığını belirtirken, destek eksikliğinin yüzde 44 ile en fazla Almanya'da ve yüzde 10 ile en az Türkiye'de olduğu görüldü.

EZELHAN ÜSTÜNKAYA

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber