Hakim ve savcıların AİHM kararlarıyla ilgili farkındalıkları artırılacak

Kaynak : Cihan Haber Ajansı
Haber Giriş : 01 Ekim 2012 10:42, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42

Hakimler ve Savcılar Yüksek Kurulu (HSYK), insan haklarına ilişkin hedefleri gerçekleştirmek amacıyla 'Hakim ve Savcıların Avrupa İnsan Haklari Mahkemesi (AİHM) Kararları Hakkındaki Farkındalıklarının Artırılması Projesi' başlatıyor.

2012-2014 yılları arasında uygulamaya konulacak projenin amacı ise hakim ve savcıların yargılama faaliyetleri sırasında Avrupa İnsan Hakları Sözleşmesi (AİHS) ile güvence altına alınan hak ve özgürlüklere ilişkin AİHM içtihat ve yorumlarını göz önünde bulundurmalarını sağlamak.

Proje ile hakimler ve savcılar arasında AİHS, AİHM içtihatları ile kararların icrası hakkındaki bilincin artması bekleniyor. Özellikle proje kapsamında mahkemeye gönderilen hâkim ve savcıların döndükten sonraki iki yıllık süreçte vereceği kararlarda mahkeme kararlarına atıf yapması bekleniyor.

Mahkeme ziyaretine katılan tüm hakim ve savcılardan döndükten sonra en geç iki ay içerisinde AİHM'in verdiği bir kararı incelemesi istenecek ve bu kararların daha sonra proje kapsamında oluşturulacak forum alanında tüm yargı camiasıyla paylaşılması sağlanacak. Yürütme kurulunun belirleyeceği bir komisyon nezaretinde her yıl incelenen seçkin kararların kitap haline getirilecek.

ÜÇ YIL İÇİNDE AİHM'E 18 ZİYARET YAPILACAK

Projenin esas hedef kitlesi ve doğrudan yararlanıcıları ise adli ve idari yargı hâkim ve savcıları. Türkiye Adalet Akademisi, Adalet Bakanlığı Uluslararası Hukuk ve Dış İlişkiler Genel Müdürlüğü bünyesinde faaliyet gösteren İnsan Hakları Daire Başkanlığı ve yüksek yargı kurumları da projenin dolaylı yararlanıcıları konumunda.

İlk derece mahkemelerinde görev yapan hâkim ve savcılar, Yargıtay ve Danıştay tetkik hâkimleri ve savcıları ile diğer birimlerin temsilcilerden oluşacak katılımcılar, AİHM uzman hukukçuları ve Türkiye adına AİHM'e savunma görevini üslenen Adalet Bakanlığı Uluslararası Hukuk ve Dış İlişkiler Genel Müdürlüğü İnsan Hakları Daire Başkanlığı yetkilileriyle görüşecekler ve yürütme kurulu tarafından karar verilen konular üzerinde karşılıklı sunumlar gerçekleştirilecek.

Yurt içinde yapılacak çalışma toplantılarının yanı sıra 3 yıl içerisinde (2012-2014) AİHM'e 18 ziyaret yapılacak. Bu ziyaretlerden ilk ikisi 2012 yılı Kasım ve Aralık aylarında, 8 ziyaret ise 2013 ve 2014 yıllarında AİHM'in uygun göreceği tarihlerde gerçekleştirilecek.

TMK'NIN 10. MADDESİ KAPSAMINDA GÖREV YAPAN HAKİM VE SAVCILARA ÖNCELİK VERİLECEK

Katılımcılar, doktora ve yüksek lisans gibi akademik kariyer yapanlar, makale ve kitap gibi mesleki eser yazanlar, kararlarında AİHS ve AİHM kararlarına atıf yapanlar, Türkiye Adalet Akademisi bünyesinde eğiticilik veya herhangi bir seminer, sempozyum veya konferansta konuşmacı olarak görev yapanlar, HSYK, Adalet Bakanlığı ve Türkiye Adalet Akademisi tarafından düzenlenen Kanun ve ikincil düzenlemelere ilişkin sorun tespiti-öneri oluşturulmasına yönelik komisyon çalışmalarında bulunanlar da değerlendirilerek tüm hakim ve savcılar arasından HSYK Birinci Dairesince belirlenecek. Her bir katılımcı grubun 40 kişi olması planlanıyor.

Bu kapsamda, 6-7 Kasım 2012 tarihinde yapılacak birinci ziyarette Terörle Mücadele Kanunu (TMK)'nun 10'uncu maddesi kapsamında görev yapan hakim ve Cumhuriyet savcıları, Yargıtay'a bu suçlara bakan daire tetkik hakimleri ile Yargıtay Cumhuriyet savcılarına öncelik verilecek. 18-19 Aralık 2012 tarihinde yapılacak ikinci ziyarette güvenlik tedbirlerine hükmeden sulh ceza hâkimleri ve Cumhuriyet savcıları ile Yargıtay tetkik hakimleri ve Cumhuriyet savcılarına öncelik verilecek.

2013 ve 2014 yıllarında yapılacak ziyaretler için Proje Yürütme Kurulunca belirlenecek konu başlıkları doğrultusunda takvim ve katılımcı profili belirlenerek ayrıca ilan yapılacak. Çalışma ziyaretlerine katılmak isteyen hâkim ve Cumhuriyet savcılarının 5 Ekim 2012 tarihi mesai bitimine kadar formu doldurup bu forma varsa konu ile ilgili çalışmalarını da eklemek suretiyle HSYK Genel Sekreterliğine (Dış İlişkiler ve Proje Bürosu) UYAP DYS üzerinden ve [email protected] adresine e posta olarak göndermeleri gerekiyor.

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber