Zamlar enflasyon hedefini 1-2 puan artırabilir

Kaynak : Anadolu Ajansı
Haber Giriş : 01 Ekim 2012 13:59, Son Güncelleme : 15 Ağustos 2021 19:00

Siyaset, Ekonomi ve Toplum Araştırmaları Vakfı (SETA) Ekonomi Direktörü Prof. Dr. Erdal Tanas Karagöl, elektrik ve doğalgaza yapılan zamların, yıl sonu enflasyon hedefini 1-2 puan artırabileceğini bildirdi.

Elektrik ve doğalgaza yapılan zamların enflasyona etkisine ilişkin soruları yanıtlayan Karagöl, söz konusu iki girdinin, hem üretimin hemde enflasyon hesabının en önemli kalemlerinden biri olduğunu söyledi.

Karagöl, bu nedenle zamların, enflasyonu direkt ve önemi oranda etkileyeceğini ifade etti.

Hükümetin bir tercih yapma noktasına geldiğini ve tercihini, söz konusu iki kaleme zam yapmakta kullandığını dile getiren Karagöl, şunları kaydetti:

?Burada enflasyonla bütçe dengesi arasında bir tercih söz konusu. Hükümet, bütçe disiplininden taviz vermemeyi seçti ve bence doğru da bir karar aldı. Hele ki kriz ortamında bunun yapılması gerekirdi, çünkü bütçe dengesinden hafif bir sapma, diğer faktörleri de ciddi oranda etkileyecekti. Hükümet, bu sayede ileride oluşabilecek bir riski de engelleme yönünde bir adım atmış oldu. Siyasi sonucu olsa bile bunu yapmaları, bütçe disiplinini sağlamaları gerekiyordu ve bunu da yaptılar.?

Prof. Dr. Karagöl, bu kapsamda enflasyonun mutlaka söz konusu kararlardan etkileneceğini belirterek, zamların yıl sonu enflasyon hedefini 1-2 puan artırabileceğini sözlerine ekledi.

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber