Hayvan hakları ile ilgili tasarı geri çekilmemiş

Kaynak : NTV
Haber Giriş : 02 Ekim 2012 21:26, Son Güncelleme : 15 Ağustos 2021 18:58

SOKAK köpeklerinin belediyeler tarafından yaptırılacak barınma evlerinde toplanmasına ilişkin yasa tasarısı için günlerdir mücadele eden hayvan severleri, dün gelen yanlış bir haberle sevince boğuldular. Hayvan severler zaferlerini twitterda kutlayarak, sevinçlerini paylaşırken, tasarının geri çekilmediği ortaya çıktı.

Edinilen bilgilere göre, hayvan severleri yanıltan karışıklık, CHP milletvekilleri Umut Oran ve Melda Onur tarafından hazırlanarak şubat ayında Meclis'e sunulan, ancak haziran ayında geri çekilen yasa teklifinden kaynaklandı. Umut Oran ve Melda Onur, hayvan severlerden gelen eleştiriler üzerine çektikleri teklifin yerine yeni bir teklif hazırlayarak TBMM'ye sunmuşlardı.

Orman ve Su İşleri Bakanlığı yetkilileri, hükümet tarafından Meclis'e sunulan tasarının geri çekilmesnin söz konusu olmadığını belirttiler. Yetkililer, tasarının TBMM'de komisyon ve Genel Kurul'daki görüşülmesi aşamasında sivil toplum örgütlerinden gelen eleştirilerin değerlendirileceğini ifade ettiler.

Tasarı hayvanlara tecavüz edenlere 1 yıl, Pitbull Terrier gibi tehlikeli hayvan besleyenlere de 2 yıl hapis cezası öngörüyor. Tasarının en çok tepki çeken maddesini, sahipsiz sokak köpeklerinin oluşturulacak doğal hayat parklarında toplanmalarına ilişkin düzenleme oluşturuyor.


TASARI GERİ ÇEKİLDİ İDDİASI

Sokak hayvanlarının uyutulması gibi düzenlemeler getirecek yeni tasarıya yönelik tepkiler karşılık buldu. Tasarı Meclis'teki komisyondan geri çekildi.

Hayvanlarla ilgili köklü değişiklikler getirecek yeni yasa tasarısına yönelik tepkiler hükümete geri adım attırdı.

TBMM Çevre Komisyonu'nun gündeminde bulunan 5199 sayılı Hayvanları koruma Kanunun bazı maddelerinin değiştirilmesi hakkındaki kanun teklifi gelen tepkilerin ardından geri çekildi.

Yeni yasama yılının başlamasıyla birlikte komisyonun gündemine alınması beklenirken bugün sürpriz bir kararla teklif geri çekildi.

Komisyon yetkililerinden alınan bilgilere göre, teklif üzerinde bazı değişiklikler yapıldıktan sonra tasarı tekrar komisyonun gündemine getirilecek. Ancak değişikliklerin hayvan severlerin taleplerini karşılayıp karşılamayacağı henüz bilinmiyor.

Tasarı sokak hayvanlarının toplanarak "Doğal Hayat Parkları"na götürülmesini bazı durumlarda "uyutma" tedbirini öngörüyordu.

ON BİNLER PROTESTO ETTİ

Tasarıya karşı çıkan hayvanseverler imza kampanyasının ardından pazar günü on binlerce kişiyi Taksim'de bir araya getirmeyi başarmıştı.

Bu sabah da Boğaziçi Köprüsü'ne gelen küçük bir grup kendilerini korkuluklara kelepçeleyerek protesto eylemi yapmıştı.

GERİ ÇEKİLDİ

8 Şubat 2012'de TBMM Genel Başkanlığı'na sunulan "24/06/2004 Tarihli 5199 Sayılı Hayvanları Koruma Kanununun Bazı Maddelerinin Değiştirilmesi Hakkında Kanun Teklif"i 22 Şubat'ta ilgili komisyonlara ulaşmıştı.

Ancak teklif önceki yasama yılında yetişmediği için bu yasama yılına kalmıştı. Gelen tepkilerin ardından komisyonda bulunan teklif hükümet tarafından değişiklikler yapılmak üzere geri çekildi.

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber