Bakan Yıldırım'dan Iphone kullanıcılarına eleştiri

Kaynak : İhlas Haber Ajansı
Haber Giriş : 10 Ekim 2012 14:18, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42

Ulaştırma, Denizcilik ve Haberleşme Bakanı Binali Yıldırım, piyasaya sürülen IPhone 5 için kuyruklarda bekleyen kişileri eleştirerek, Türkiye'nin bu tür ürünleri yapabilecek seviyede olduğunu söyledi. Bakan Yıldırım, ?Bu memleketin insanı, kaynağı çalışıp çabalayıp fiyaka için gidip oralarda kuyruğa girip, parayla telefon satın almak için mi yapılıyor, yazık? dedi.

Dünyanın bilgi ve iletişim teknoloji sağlayıcılarından Huawei, Türkiye'deki faaliyetlerinin 10. yılını Ulaştırma, Denizcilik ve Haberleşme Bakanı Binali Yıldırım'ın da katıldığı Swiss Otel'de düzenlenen bir programla kutladı. Programın açılış konuşmasını yapan Bakan Yıldırım, piyasaya sürülen IPhone 5 için kuyruklarda bekleyen kişileri eleştirerek, Türkiye'nin de kendi ürünlerini yapabilecek bir seviyede olduğunu söyledi.

Yıldırım, Huawei Türkiye'nin 10. yılını kutlayarak, ?Huawei'nin Türkiye'deki varlığı benim bakanlığımla yaşıt. Biz devam etmeyebiliriz ama Huawei daha hızını artırarak devam edecektir. Buna inanıyorum. Türkiye bugün birçok ülkeden daha iyi konumda iletişimin hızı, kalitesi açısından. Bununla da gurur duyuyoruz. Türkiye buralara çok kısa sürede geldi. 2003 öncesi sadece çevirmeli internete sahipken, bugün mobilde 39 milyon aboneye ulaşmış, toplamda 50 milyon insanın 0-10 yaş grubu dışında herkesin internete ulaşabileceği bir Türkiye'deyiz. Birçok alanda iletişimle, erişimle ilgili ilk 5 sırayı paylaşıyoruz. Bunlar gurur duymamız gereken şeylerdir. Ancak unutmamalıyız bilişim durduğu yerde durmuyor. Her an değişiyor, yeni yeni hizmet türleri, araçlar trafiğe çıkıyor. O halde yollarımızı, şerit sayısını arttırmamız lazım. Bunu bugün yapamazsak bir yıl sonra geç, iki yıl sonra daha da geç, üç yıl sonra da yarış dışı kalabiliriz. Bizde Anadolu'da bir tabir vardır. Şirketler sürdürülebilir bir büyüme istiyorlarsa önce dökecek, sonra toplayacaklar. Dökmeden toplama olmaz. Yatırım yapmaya devam edeceksiniz. Yatırım yaptıkça yapacağınız işlerin miktarı artacak? diye konuştu.

Birlikte üretmenin herkese katkı sunacağını ifade eden Bakan Yıldırım, ?Bugün 2'nci büyük bölgesel merkezini Türkiye'de oluşturmuş. Bu Huawei ve Türkiye için de iyi bir şey. Huawei büyüklüğünü, cesaretini dikkate aldığınızda Türkiye'deki varlığının mütevaziliğini görüyoruz. 750 çalışanı, 350 Ar-Ge personeli var. Yerli çözüm ortakları var. Ama küresel bir marka olan, teknolojiyi, Ar-Ge'yi seven bu şirketin Türkiye'deki çalışmalarını, Türkiye katma değerli işlerini daha da arttırması lazım. Bunu bekliyoruz ama bu kendiliğinden olmaz. Sizler de, bilişim sektörünün oyuncuları da buna destek olacaksınız. Beraber üreteceksiniz, ülke insanına da iş sağlayacaksınız. Cari açığımızın da aşağı çekilmesi için de katkı sağlayacaksınız? dedi.

?Hazır olanı alıp kullanmak kolaydır? diyen Bakan Yıldırım, IPhone 5 için Türkiye'den giden kişilerin telefonu alabilmek için kuyruklarda beklemesini eleştirerek, ?Bu memleketin insanı, kaynağı çalışıp çabalayıp fiyaka için gidip oralarda kuyruğa girip parayla telefon satın almak için mi yapılıyor. Yazık. Bu ülkenin daha fazlasını yapması lazım. Çırayla, mumla haberleşmeyelim. En güzelini kullanalım ama en güzelini de yapalım. Yapabilecek kabiliyetimiz de, kapasitemiz de var. Herkesin ürettiğine kıskançlığımız yok. Ama biz de üretelim. Bizim ürünümüzde herkes tarafından beğenilsin, kapış kapış gitsin? şeklinde konuştu.

Bilişimde 10 yılın bir asır gibi olduğunu vurgulayan Yıldırım, ?100 sene sanayi devrimini gerçekleştiremedik. Birçok ülke bunu yapmış değil. Ama ihtiyaçta kalmadı. Bilişim son 20 yılda yenilikten yeniliğe koşuyor. Yapılan istatistikler insanların internet başında geçirdikleri vaktin hayatlarına, ailelerine geçirdiği vakitten daha çok harcadığını gösteriyor. Demek ki yeni bir sektör doğuyor. Zaman ekonomisini nasıl kullanacağız, nasıl yöneteceğiz. Yapılan şeyi bir başkası yapmakta ısrar etmesin. Herkes farklı şeyler yapsın torbanın içine koysun. Herkes ondan istifade etsin. Enerjiyi boşa harcamayalım. Bilişimdeki hedeflerimizin, 2023'e yönelik tespitlerimizin ben yetersiz olduğunu düşünüyorum. Çünkü son 10 yıl bize bunu gösterdi. 10 yılın değerleri, gelecek 10 yılın nereye gideceği hakkında çok iyi bilgi veriyor? dedi.

Bakan Yıldırım, sözlerini şöyle sürdürdü:

?Ne kadar çok verirseniz o kadar çok kazanırsınız. Alma ağacının altında sürekli oturmayalım. Verme ağacının altında da dolanalım. Hem siz hem Türkiye kazansın. Böylece Türk-Çin dostluğu artarak güçlensin. Nice 10 yıllara başarılarla devam etmenizi diliyorum. Mühendis sayısını arttıralım. Çok mühendis çok üretimdir. Çok avukat çok davadır. Üretimi tercih edelim, mühendis sayısını arttıralım.?

Bilgi ve Teknolojileri İletişim Kurumu Başkanı Dr. Tayfun Acarer de, Huawei Türkiye'nin 10. yılını kutlayarak, ?2009 yılında Huawei Ar-Ge merkezinin kurulduğunu ve bu merkezde 350 çalışan ve 150 kişinin teknik destek verdiğini, 900'e yakın kişinin hizmet ettiğini gördüm. Huaewi Çin'in dışında Hindistan'dan sonra 2. olduğunu gördüm. Özellikle Ar-Ge'deki gelişmeler çok mutlu edici. Türkiye'deki işletmeciler ve tedarikçiler arka arkaya Ar-Ge merkezleri açtılar ve Ar-Ge personeli istihdam etmeye başladılar. Ar-Ge merkezlerinde ciddi çalışmaları var. Gelecek bilişimle gelecek. Bunun için çok çalışmalıyız? diye konuştu.

Huawei Türkiye Genel Müdürü Wu Congheng ise, ?Türkiye Huawei bildiğiniz üzere küresel bir lider, iletişim tedarikçisi olarak 10 yıldır Türkiye'de hizmet vermektedir. Huweoi Türkiye olarak 2012 yılında farklı projelerle faaliyet gösterdik. Türkiye son 10 yılda merkez bir bölge olarak kendini göstermeye başladı. 750 çalışanımızla bunu başarmış durumdayız. Tüm müşterilerimize ve kamu kuruluşlarına faaliyetlerimize destek verdikleri için teşekkür ederiz. Sizlerin desteği olmadan bugünkü başarımızı elde edemezdik? şeklinde konuştu.

Konuşmaların ardından Bakan Yıldırım ve Huawei yöneticileri toplu fotoğraf çektirdi.

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber